Την επιβολή νέων κυρώσεων στη Βενεζουέλα μελετά η κυβέρνηση των ΗΠΑ προκειμένου να κλιμακώσει την πίεση που ασκεί στην κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο για να εγκαταλείψει την εξουσία, όπως δήλωσε ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Τζον Μπόλτον την Τρίτη.
«Εξετάζουμε νέες κυρώσεις, νέα μέτρα για να σφίξουμε τη μέγγενη στους οικονομικούς πόρους του Μαδούρο, για να στερήσουμε από το καθεστώς του τα χρήματα που χρειάζεται για να μείνει στην εξουσία», ανέφερε ο Μπόλτον μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox Business.
Αλλά και ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος Έλιοτ Έιμπραμς επισήμανε από την πλευρά του πως οι ΗΠΑ διαθέτουν ένα φάσμα διπλωματικών και οικονομικών μέτρων το οποίο σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν για να κλιμακώσουν την πίεση που ασκούν στον Μαδούρο.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον ο Έιμπραμς είπε πως οι ΗΠΑ θα ασκήσουν «διπλωματική και οικονομική πίεση» για να επιτύχυουν την «ειρηνική μετάβαση στη δημοκρατία» της πετρελαιοεξαγωγικής χώρας της Λατινικής Αμερικής.
Ο ίδιος επέμεινε ότι μολονότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιμένει πως «όλες οι επιλογές είναι πάνω στο τραπέζι», δεν σχεδιάζεται αμερικανική στρατιωτική επέμβαση.
«Κανένας δεν μιλάει για αμερικανικές στρατιωτικές κινήσεις πλην του καθεστώτος και των Ρώσων στην πραγματικότητα», διαβεβαίωσε ο Έιμπραμς.
Οι ΗΠΑ πολλαπλασιάζουν τα τελευταία χρόνια τις κυρώσεις σε βάρος προσώπων στα ανώτατα κλιμάκια της πολιτικής ιεραρχίας της Βενεζουέλας, κατηγορώντας κάποια ότι ενέχονται σε διακίνηση ναρκωτικών, μεταξύ άλλων.
Φέτος το υπουργείο Οικονομικών επέβαλε κυρώσεις στη δημόσια επιχείρηση πετρελαίου της Βενεζουέλας, την PdVSA, και σε ακόμη περισσότερους κυβερνητικούς αξιωματούχους και πολιτικούς της κυβέρνησης του Μαδούρο.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ παράλληλα ανακάλεσε δεκάδες βίζες.
Σύμφωνα με τον Έιμπραμς, οι κινήσεις αυτού του είδους θα συνεχιστούν.
Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης και πρόεδρος της Βουλής της Βενεζουέλας, Χουάν Γκουάιντο, ο οποίος αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος της χώρας την 23η Ιανουαρίου κι αναγνωρίστηκε από περίπου 50 κυβερνήσεις, με πρώτη αυτή των ΗΠΑ, επέστρεψε στο Καράκας αυτή την εβδομάδα και οργανώνει απεργίες και αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.