«Λάθη» τα οποία ερμηνεύουν εν μέρει την κρίση των «κίτρινων γιλέκων» αναγνώρισε εκ μέρους του ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σε μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική τηλεόραση.
Η διπλωματική σύγκρουση Παρισιού – Ιταλίας δεν ήταν «τόσο σοβαρή» τόνισε επίσης ο Γάλλος πρόεδρος για να τονίσει ευθύς αμέσως την ανάγκη να ξεπεραστούν οι όποιες διαφορές για το καλό της Ευρώπης.
«Όταν προχωράμε υπερβολικά γρήγορα, κάνουμε λάθη.
»Το έκανα κι εγώ στο παρελθόν, αυτό εξηγεί εν μέρει την κρίση», δήλωσε συγκεκριμένα ο Μακρόν στη Rai 1.
«Δεν μπορούμε να αφήσουμε τους ανθρώπους που πρέπει να εργαστούν, να ζήσουν, αντιμέτωπους με την αδυναμία να κινηθούν για οποιονδήποτε λόγο», υπογράμμισε ο Γάλλος πρόεδρος προσθέτοντας την ανάγκη της «συμφιλίωσης, μέσω της επιστημονικής εμπειρογνωμοσύνης, του διαλόγου, της διαβούλευσης και της καινοτομίας».
Αφορμή για την κρίση των «κίτρινων γιλέκων» υπήρξε η αύξηση του φόρου των καυσίμων.
Οι βίαιες διαδηλώσεις που ξεκίνησαν τον περασμένο Νοέμβριο και το πλήθος των εξαγριωμένων Γάλλων που κατέβηκαν στους δρόμους αξιώνοντας μεγαλύτερη συμμετοχή στη δημοκρατία και περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη υποχρέωσαν τον Μακρόν να κάνει στροφή 180 μοιρών.
Αφού εγκατέλειψε τον επίμαχο φόρο, ο Μακρόν ανακοίνωσε την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 100 ευρώ και πλήθος άλλων φοροελαυρύνσεων για τις ασθενέστερες οικονομικά τάξεις ενώ εκκίνησε και τον λεγόμενο «εθνικό διάλογο» με τους πολίτες.
Δύο εβδομάδες ωστόσο προτού ολοκληρωθεί ο «εθνικός διάλογος», τα «κίτρινα γιλέκα» εξακολουθούν να βγαίνουν στους δρόμους, έστω και αν το κίνημα δεν έχει πλέον τη δυναμική του περασμένου Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου.
Το Σάββατο, περί τα 40.000 «κίτρινα γιλέκα» – έναντι περίπου 46.000 την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας – διαδήλωσαν στη γαλλική επικράτεια.
Ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρθηκε όπως ήταν αναμενόμενο και στην πρόσφατη ανάκληση του Γάλλου πρεσβευτή στη Ρώμη, έπειτα από σειρά «απαράδεκτων και άνευ προηγουμένου» δηλώσεων του Ιταλού υπουργού Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι και του αναπληρωτή πρωθυπουργού Λουίτζι ντι Μάιο για την ευθύνη των μεταναστευτικών ροών από την Αφρική, καθώς και για τα «κίτρινα γιλέκα».
Κατεβάζοντας πολύ τους τόνους, ο Μακρόν έκανε λόγο για «παρεξήγηση».
«Υπήρξαν ορισμένες υπερβολικές δηλώσεις, αλλά αυτές οι αντιξοότητες δεν είναι σοβαρές.
»Πρέπει να το ξεπεράσουμε», υπογράμμισε ο Γάλλος πρόεδρος.
Το καλό της Ευρώπης είναι προτεραιότητα υπογράμμισε ο Μακρόν και σε αυτό το πλαίσιο έκρουσε επίσης τον κώδωνα του κινδύνου για τον κίνδυνο του εθνικισμού.
Σε κάθε περίπτωση, ο Μακρόν έδωσε το «ελαφρυντικό» της μεταναστευτικής κρίσης στην Ιταλία, η οποία μαζί με την Ελλάδα σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος, και η Ευρώπη δεν έδειξε την απαραίτητη αλληλεγγύη.