Οι σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ θα γίνουν ακόμη καλύτερες, δήλωσε την Πέμπτη ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών στη Συνάντηση Οικονομικού Διαλόγου σε Υψηλό Επίπεδο, Τουρκίας – ΕΕ στην Κωνσταντινούπολη.
Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της ΕΕ Γίρκι Κατάινεν είπε ότι η ΕΕ έχει βαθιές σχέσεις με την Τουρκία και δεν πρέπει να γίνεται «διπλωματία μικροφώνου».
Συγκεκριμένα, στην ομιλία του ο Τούρκος υπουργός είπε ότι ο εμπορικός όγκος μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ έφτασε στα 165 δισ. δολάρια, αναφέροντας ότι «αυτή είναι μια πολύ ισορροπημένη συνεργασία».
Ο Τούρκος υπουργός ανέφερε ακόμη ότι συζήτησαν το θέμα της απελευθέρωσης της βίζας για τους Τούρκους πολίτες, το ζήτημα της τελωνειακής ένωσης και την αύξηση των επενδύσεων που μπορούν να γίνουν αμοιβαία μεταξύ των δύο πλευρών.
Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι «οι σχέσεις τους με την ΕΕ δεν είναι περιοδικές, είναι πολύ σημαντικό να τιμώνται οι δεσμεύσεις».
«Εμείς είμαστε εδώ και θα έχουμε συνεχώς σχέσεις με την ΕΕ.
»Εμείς είμαστε σε αυτή τη γεωγραφική περιοχή. Κοιτάξτε την Μέση Ανατολή.
»Στην Τουρκία δεν έχει θανατική ποινή. Δεν κάνουμε υποχωρήσεις στη δημοκρατία», είπε ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ.
Η αλήθεια είναι ότι δεν έχουν θανατική ποινή. Οι ανεπιθύμητοι απλά πεθαίνουν από διάφορα αίτια στις φυλακές.
Ανέφερε ότι η Τουρκία έχει περάσει από δύσκολες εξετάσεις δημοκρατίας ενώ για τις σχέσεις με την ΕΕ είπε ότι «θα συνεχίσουμε να προχωρούμε με όλους τους συνομιλητές μας με σχέση “όλοι κερδίζουν” (win win) αυτό τον αγώνα.
»Στο πλαίσιο αυτό οι σχέσεις μας θα γίνουν ακόμη καλύτερες».
Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γίρκι Κατάινεν είπε ότι στόχος αυτής της συνάντησης είναι να βρεθούν λύσεις στα προβλήματα.
«Με την Τουρκία έχουμε βαθιές σχέσεις, δεν πρέπει να κάνουμε διπλωματία μικροφώνου», ανέφερε.
Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος είπε ότι οι εξαγωγές της Τουρκίας πέρυσι στην ΕΕ αυξήθηκαν κατά 9% φτάνοντας 75 δισ. δολάρια, προσθέτοντας ότι η Τουρκία είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος εμπορικός συνέταιρος της ΕΕ.
Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος είπε ακόμη ότι η Τουρκία μπορεί να ολοκληρώσει τα κριτήρια μέσα σε τρία χρόνια, ενώ επεσήμανε ότι πρέπει να επικαιροποιηθεί η τελωνειακή ένωση.
Στις παραπάνω δηλώσεις δεν είναι ξεκάθαρο ποιος δουλεύει περισσότερο ποιον.