Διαβάστε σχετικά για ExxonMobil, ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Γιώργος Λακκοτρύπης, Ενέργεια, Έρευνα Υδρογονανθράκων, Κύπρος, Νότιο Κρητικό Πέλαγος (Λιβυκό), Υδρογονάνθρακες,
Το κοίτασμα που εντοπίστηκε στο τεμάχιο 10 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης διασφαλίζει την παρουσία της ExxonMobil και στην περιοχή μας, δήλωσε ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, κάνοντας λόγο για ενδιαφέρον της εταιρείας να δραστηριοποιηθεί και στην Ελλάδα.
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open, ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι, σε συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, στελέχη της ExxonMobil εξέφρασαν την πεποίθηση ότι θα δραστηριοποιηθούν ιδιαίτερα και στην Αίγυπτο, αλλά και στην Ελλάδα.
«Είναι γνωστή η συμμετοχή τους στα ερευνητικά προγράμματα νοτίως της Κρήτης», πρόσθεσε ο κ. Λακκοτρύπης.
Όπως ανακοίνωσε νωρίτερα το υπουργείο Ενέργειας της Κύπρου, η γεώτρηση «Glaucus-1» στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ ολοκληρώθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 2019, φθάνοντας στο γεωτρητικό βάθος των 4.200 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, σε βάθος νερού 2.063 μέτρων.
Στη γεώτρηση ανακαλύφθηκε στήλη φυσικού αερίου 133 μέτρων και βάσει της προκαταρκτικής ανάλυσης που έχει διενεργηθεί, εκτιμάται ότι ο ταμιευτήρας είναι άριστης ποιότητας και διαθέτει συνολικές ποσότητες φυσικού αερίου 5 έως 8 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια (Tcf).
Προκειμένου δε να εκτιμηθεί με μεγαλύτερη ακρίβεια η ποσότητα φυσικού αερίου που περιέχεται στον ταμιευτήρα «Glaucus-1», θα πραγματοποιηθούν τους επόμενους μήνες περαιτέρω εργασίες αξιολόγησης.
Της γεώτρησης «Glaucus-1» είχαν προηγηθεί οι γεωτρητικές εργασίες στον στόχο «Delphyne-1», οι οποίες διενεργήθηκαν μεταξύ Νοεμβρίου 2018 και Ιανουαρίου 2019 χωρίς ωστόσο να εντοπιστεί εκμεταλλεύσιμη συγκέντρωση υδρογονανθράκων.