Ομαδικός τάφος που περιείχε λείψανα δεκάδων ανθρώπων που πιστεύεται ότι ήταν Κούρδοι Γιαζίντι που είχαν αιχμαλωτιστεί από το Ισλαμικό Κράτος, ανακαλύφθηκε σε περιοχή που βρισκόταν υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών και ανακαταλήφθηκε πρόσφατα από τις υπό κουρδική διοίκηση Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), όπως ανακοίνωσε ένας διοικητής τους.
Ο ομαδικός τάφος βρέθηκε στην περιοχή του χωριού Μπαγούζ, τον τελευταίο θύλακα που βρισκόταν υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους στην ανατολική όχθη του Ευφράτη κοντά στα συρο-ιρακινά σύνορα, δήλωσε στο Reuters ο Αντνάν Αφρίν, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Σφαγιάσθηκαν… οι περισσότεροι είναι αποκεφαλισμένοι», διευκρίνισε, προσθέτοντας ότι πολλά από τα θύματα είναι γυναίκες.
Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) προσπαθούν να εξακριβώσουν εάν πρόκειται όντως για μέλη της θρησκευτικής κοινότητας των Γιαζίντι.
Ποιοι είναι οι Γιαζίντι
Οι Γιαζίντι είναι Κούρδοι που ζουν στο βορειοδυτικό Ιράκ και έχουν μια θρησκεία παρακλάδι του ζωροαστρισμού.
Ο Ζωροαστρισμός, μια θρησκεία λατρείας του Ήλιου, ήταν η εθνική θρησκεία των Κούρδων πριν τον χριστιανισμό και το Ισλάμ.
Ακόμα και σήμερα κάποια εκατομμύρια Κούρδοι έχουν για θρησκεία τους κάποια ζωροαστρική τάση, ή είναι «ορθόδοξοι» ζωροαστριστές.
Οι Γιαζίντι είναι σε μεγάλο ποσοστό ξανθοί και γαλανομάτηδες, όπως ήταν οι αρχαίοι Κούρδοι ως γνήσιοι Άριοι (Ιρανοί).
Το σκλάβωμα
Τον Αύγουστο του 2014 το Ισλαμικό Κράτος επιτέθηκε στην περιοχή του Σιντζάρ, στο βορειοδυτικό Ιράκ, όπου κατοικούν από την αρχαιότητα οι Γιαζίντι.
Για τους τζιχαντιστές οι Γιαζίντι θεωρούνται «ειδωλολάτρες» και «σατανιστές», οπότε είχαν το ελεύθερο από το Κοράνι να τους κάνουν ό,τι θέλουν.
Χιλιάδες γυναίκες Γιαζίντι και μικρά κορίτσια αιχμαλωτίστηκαν και έγιναν ερωτικές σκλάβες.
Βιάστηκαν παιδιά από εννέα χρονών και πάνω.
Οι άνδρες και ηλικιωμένοι που δεν πρόλαβαν να διαφύγουν σφαγιάστηκαν, ενώ τα μικρά αγόρια κλείστηκαν σε ειδικά στρατόπεδα εκπαίδευσης για να γίνουν γενίτσαροι.
Οι γυναίκες Γιαζίντι οδηγήθηκαν στα σκλαβοπάζαρα.
Ορισμένες πωλήθηκαν και σε χαρέμια σε άλλες αραβικές χώρες.
Αρκετές Γιαζίντι κατάφεραν είτε να εξαγοράσουν την ελευθερία τους, είτε να αποδράσουν.
Σήμερα το μεγαλύτερο μέρος των σκλάβων έχει απελευθερωθεί.
Όμως ένας σημαντικός αριθμός τους συνεχίζει να αγνοείται.
Είναι οι γυναίκες και τα παιδιά που οι τζιχαντιστές έπαιρναν μαζί τους καθώς υποχωρούσαν ηττημένοι.
Επίσης, μεταξύ των αγνοούμενων, είναι γυναίκες που είτε δολοφονήθηκαν, είτε αυτοκτόνησαν, είτε σφαγιάστηκαν, είτε πωλήθηκαν ως σκλάβες στο εξωτερικό.
Ορισμένες μπορεί να κρατούνται ακόμα αιχμάλωτες από τους τρομοκράτες για να ικανοποιούν τις άρρωστες ορέξεις τους.