Η Βρετανία μπορεί να αποφύγει το «σκληρό» Brexit μόνο εφόσον καταλήξει εγκαίρως σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το ζήτημα του «Backstop» της Ιρλανδίας, δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ και τάχθηκε κατά του ενδεχομένου αναβολής της ημερομηνίας εξόδου της χώρας του από την Ε.Ε.
«Αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος σε αυτή την κατάσταση και, αν η καταληκτική ημερομηνία για το Brexit αναβληθεί, τόσο το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και η Ε.Ε. θα οδηγηθούν σε παράλυση», τόνισε ο κ. Χαντ μιλώντας νωρίτερα σήμερα σε εκδήλωση του Ιδρύματος «Κόνραντ Αντενάουερ» στο Βερολίνο.
Με τον όρο του ιρλανδικού «Backstop» η Βρετανία μπορεί να παραμείνει στην τελωνειακή ένωση της Ε.Ε. Μέχρις ότου βρεθεί ένας τρόπος – ενδεχομένως μια μελλοντική εμπορική συμφωνία – να διασφαλιστεί ότι τα σύνορα της Ιρλανδίας με την Βόρεια Ιρλανδία θα παραμείνουν ανοιχτά.
Ενδεχόμενη διευθέτηση του ζητήματος θα εξασφάλιζε στην Πρωθυπουργό Τερέζα Μέι την πολυπόθητη κοινοβουλευτική στήριξη στην συμφωνία Brexit στην οποία κατέληξε με την Ε.Ε., κατοχυρώνοντας επιπλέον και την ισχύ της ειρηνευτικής συμφωνίας του Μπέλφαστ, από το 1998, εκτίμησε ο επικεφαλής του Φόρειν Όφις.
«Αν καταφέρουμε αυτή την αλλαγή, είμαστε πεπεισμένοι ότι μπορούμε να περάσουμε την συμφωνία», τόνισε και εξέφρασε την έντονη επιφύλαξή του σε ό,τι αφορά το εάν και κατά πόσο μια αναβολή της ημερομηνίας Brexit θα ωφελούσε σε κάτι. «Δεν θα έλυνε κανένα πρόβλημα.
Νομίζω ότι το τελευταίο που θα ήθελαν οι άνθρωποι στην Βρετανία και στην υπόλοιπη Ε.Ε. είναι μια παράλυση με το Brexit να επικρέμεται σαν σκιά πάνω από την Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χαντ, για να συνεχίσει:
«Πιστεύω ότι οι άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο θέλουν να προχωρήσουν και να δείξουν ότι μπορούμε να έχουμε ένα Brexit το οποίο σέβεται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, αλλά και ότι μπορούμε να παραμείνουμε οι καλύτεροι φίλοι των γειτόνων μας στην Ευρώπη».
Σε μια ιδιαίτερα φορτισμένη συναισθηματικά ομιλία, ο κ. Χαντ ανέφερε ότι το Τείχος του Βερολίνου, η πτώση του οποίου έγινε πριν από 30 χρόνια, υπενθυμίζει στους ανθρώπους ότι «η ελευθερία δεν είναι δεδομένη», ενώ σημείωσε ότι τέτοιες ιστορικές στιγμές υπερβαίνουν τους ανθρώπους, τα έθνη, «ακόμη και το Brexit».
«Όποιες συνθήκες και οργανισμούς και αν εγκαταλείψουν οι χώρες μας, η φιλία μας βασίζεται σε κάτι απείρως πιο σημαντικό και πιο ανθεκτικό. Η Βρετανία και η Γερμανία αγαπούν τις ίδιες ελευθερίες, εκτιμούν τις ίδιες αξίες, σέβονται τους ίδιους θεμελιώδεις κανόνες και αντιμετωπίζουν τους ίδιους κινδύνους.
Είμαστε συνδεδεμένοι όχι απλώς με θεσμούς, αλλά με τα “πιστεύω” τα οποία ενέπνευσαν την δημιουργία αυτών των θεσμών: τη δημοκρατία, τις ανοιχτές αντιλήψεις, την ισότητα ενώπιον του νόμου ανεξαρτήτως φυλής, τάξης, φύλου ή σεξουαλικής προτίμησης», κατέληξε ο Τζέρεμι Χαντ.