Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Γιατί ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας πήγε ξαφνικά στο Ιράκ

Γιατί ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας πήγε ξαφνικά στο Ιράκ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Στη Βαγδάτη στο Ιράκ, για μια αιφνιδιαστική επίσκεψη στη διάρκεια της οποίας θα συζητήσει με Ιρακινούς αξιωματούχους για το μέλλον των αμερικανικών στρατευμάτων στη χώρα μετά την απόσυρσή τους από τη γειτονική Συρία, έφθασε σήμερα Τρίτη ο υπηρεσιακός υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Πάτρικ Σάναχαν.

Ο Σάναχαν έφτασε σήμερα το πρωί στο Ιράκ με στόχο να καθησυχάσει την κυβέρνηση της χώρας μετά τη δήλωση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι η παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων είναι απαραίτητη προκειμένου η Ουάσιγκτον να μπορεί να «εποπτεύει το Ιράν», διότι «το Ιράν είναι το πραγματικό πρόβλημα».

Οι δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου προκάλεσαν την αντίδραση σχεδόν όλων των πολιτικών αξιωματούχων του Ιράν, περιλαμβανομένων του προέδρου και του πρωθυπουργού, ενώ προκάλεσαν ερωτήματα για τη μακροπρόθεσμη παρουσία των αμερικανικών στρατευμάτων στη χώρα 16 χρόνια μετά την επέμβαση των ΗΠΑ που ανέτρεψε τον Σαντάμ Χουσέιν.

«Βρισκόμαστε στο Ιράκ έπειτα από πρόσκληση της κυβέρνησης και συμφέρον μας είναι να ενισχύσουμε τις αμυντικές ικανότητες» της χώρας, δήλωσε ο Σάναχαν στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στο ταξίδι.

«Θέλω να ακούσω από πρώτο χέρι τις ανησυχίες των αξιωματούχων, την πολιτική δυναμική που αντιμετωπίζουν και στη συνέχεια φυσικά θα λάβουμε αυτά υπόψη μας στα σχέδιά μας», πρόσθεσε ο υπηρεσιακός υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, ο οποίος πρόκειται να συναντηθεί και με τον Ιρακινό πρωθυπουργό Άντελ Άμπντουλ Μάχντι.

Ο Σάναχαν επίσης θα συζητήσει το θέμα της απόσυρσης των αμερικανικών στρατευμάτων με Αμερικανούς διοικητές.

Οι ΗΠΑ ηγήθηκαν το 2003 μιας επέμβασης στο Ιράκ, η οποία οδήγησε στην ανατροπή του Σαντάμ Χουσέιν. Στο απόγειο των συγκρούσεων που ακολούθησαν, η Ουάσιγκτον είχε έως και 170.000 στρατιώτες στη χώρα.

Τα αμερικανικά στρατεύματα αποχώρησαν οριστικά το 2011, όμως επέστρεψαν το 2014 στο πλαίσιο του διεθνούς συνασπισμού εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία.

Σήμερα, και αφού η Βαγδάτη ανακοίνωσε πριν από έναν χρόνο την ήττα του Ισλαμικού Κράτους, πολλές φωνές, κυρίως φιλοϊρανικές ζητούν την οριστική αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων.

Έχει μάλιστα υποβληθεί στο ιρακινό κοινοβούλιο πρόταση προκειμένου να οριστεί χρονοδιάγραμμα για την αποχώρηση των Αμερικανών.

Σε μια σπάνια εξέλιξη, το νομοσχέδιο φαίνεται ότι θα υπερψηφίσουν και οι δύο βασικές κοινοβουλευτικές ομάδες: αυτή υπό τον σιίτη Μοκτάντα Σαντρ, αλλά και το φιλοϊρανικό μπλοκ των πρώην μαχητών ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.

Χθες Δευτέρα στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν ζήτησαν «μια νέα συμφωνία» που θα καθορίζει το πλαίσιο της παρουσίας των ξένων στρατευμάτων στο Ιράκ και κυρίως των Αμερικανικών.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Υεμένη: Ο αμερικανικός στρατός χτύπησε στρατιωτικές εγκαταστάσεις των Χούθι

Η Νίνα Κασιμάτη κατακεραυνώνει τους «αλληλέγγυους» που αποσιωπούν τον βρώμικο ρόλο της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή

Ο Σαουδάραβας ψυχίατρος που σκόρπισε τον θάνατο πιστεύει ότι η Γερμανία έχει σχέδιο εξισλαμισμού της Ευρώπης

Γερμανία: Αυτοκίνητο έπεσε σε επισκέπτες χριστουγεννιάτικης αγοράς – Πολλοί νεκροί και δεκάδες τραυματίες

Διπλωμάτες των ΗΠΑ στη Συρία για συνομιλίες με τους νέους ηγέτες της

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr