Οι στρατιωτικοί που εμποδίζουν την είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας των ΗΠΑ, που έχει αποθηκευτεί στην Κολομβία, διαπράττουν ένα «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» που συνιστά «σχεδόν γενοκτονία» δήλωσε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γκουάιντο, ο οποίος αυτοανακηρύχθηκε τον Ιανουάριο μεταβατικός πρόεδρος της χώρας.
«Υπάρχουν υπεύθυνοι και το καθεστώς το γνωρίζει. Αυτό είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, κύριοι του στρατού», δήλωσε ο αντίπαλος του προέδρου Νικολάς Μαδούρο μετά την κυριακάτικη λειτουργία σε εκκλησία στη συνοικία του Καράκας Λας Μερσέδες, έχοντας στο πλάι του τη σύζυγό του Φαμπιάνα και το 20 μηνών παιδί τους.
Ο 35χρονος Γκουάιντο, πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, του μοναδικού θεσμού που ελέγχει η αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα, κατήγγειλε πως οι στρατιωτικοί μετατρέπονται σε «δήμιους», ότι διαπράττουν «σχεδόν γενοκτονία», τόσο «με τις πράξεις τους», όταν «δολοφονούν» διαδηλωτές, όσο και «με τις παραλείψεις τους», όταν «εμποδίζουν την ανθρωπιστική βοήθεια» να εισέλθει στο έδαφος της χώρας.
Απηύθυνε εκ νέου έκκληση συμμετοχής στη μαζική πορεία που θα γίνει αύριο Τρίτη, στη μνήμη των νεκρών των προηγούμενων κινητοποιήσεων – οι οποίοι ανέρχονται περίπου σε 40 από την 21η Ιανουαρίου, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Αρκετοί τόνοι τροφίμων και φαρμάκων που έστειλαν οι ΗΠΑ έχουν αποτεθεί από την Πέμπτη σε αποθήκες στην Κουκουτά, στην Κολομβία, κοντά σε μια γέφυρα που όμως απέκλεισαν άνδρες του στρατού της Βενεζουέλας.
Ο Μαδούρο καταγγέλλει μια «ανθρωπιστική κρίση» που είναι «κατασκευασμένη από την Ουάσιγκτον» με σκοπό να μπορέσει να «επέμβει» στη Βενεζουέλα.
Χαρακτηρίζει την αποστολή της βοήθειας «πολιτικό σόου» και επιρρίπτει στις κυρώσεις των ΗΠΑ την ευθύνη για τις ελλείψεις τροφίμων και φαρμάκων.
Ο Γκουάιντο αντέτεινε ότι «το καθεστώς αρνείται να παραδεχτεί την κρίση που δημιούργησε το ίδιο.
»Αλλά εμείς, οι πολίτες της Βενεζουέλας, εργαζόμαστε πολύ σκληρά για να τερματιστεί η αρπαγή (σ.σ. ο πρόεδρος της εθνοσυνέλευσης κατηγορεί τον σοσιαλιστή πρόεδρο Μαδούρο για «αρπαγή» της εξουσίας) και να υπάρξει αντίδραση σε αυτή την κρίση».
Η Βενεζουέλα, χώρα με τεράστια αποθέματα πετρελαίου, άλλοτε μια από τις ισχυρότερες οικονομίες στη Λατινική Αμερική, βιώνει τη χειρότερη κρίση της ιστορίας της, αντιμετωπίζει τεράστιες ελλείψεις και υπερπληθωρισμό.
Περίπου 2,3 εκατομμύρια πολίτες έχουν μεταναστεύσει από το 2015, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.
Ο Γκουάιντο προσπαθεί να βάλει σε «δίλημμα» τον στρατό, προτείνοντας αμνηστία σε όσους ενεργήσουν για να ανατραπεί ο Μαδούρο, στην προσπάθειά του να προκαλέσει ρήγμα στον ισχυρότερο από τους θεσμούς που υποστηρίζουν τον αντίπαλό του, παρότι το επιτελείο ομνύει «απόλυτη πίστη» στον εκλεγμένο πρόεδρο.
Ο Γκουάιντο δήλωσε την Παρασκευή στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι θα κάνει «ό,τι είναι απαραίτητο» για να τελειώσει «η αρπαγή» της εξουσίας που προσάπτει στον Μαδούρο και για να «σωθούν ζωές», χωρίς να αποκλείσει το ενδεχόμενο το κοινοβούλιο να εξουσιοδοτήσει τη στρατιωτική επέμβαση μιας ξένης δύναμης στη Βενεζουέλα.
Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης επανέλαβε την Κυριακή την άρνησή του να διαπραγματευθεί με τον πρόεδρο Μαδούρο.
«Σήμερα, ο χρόνος δεν κυλάει πια προς όφελός του. Η δημοκρατία είναι πιο κοντά παρά ποτέ. Το μέλλον μας ανήκει», τόνισε.
Η Διεθνής Ομάδα Επαφής, την οποία έχουν σχηματίσει πολλές ευρωπαϊκές και λατινοαμερικάνικες χώρες, καλεί σε «διάλογο» και να διεξαχθούν «ελεύθερες εκλογές».
Ο Μαδούρο κατήγγειλε την Ομάδα Επαφής πως «πήρε θέση» με αυτή την τοποθέτηση και πρόσθεσε πως ελπίζει ότι ο πάπας Φραγκίσκος θα αποδεχθεί το αίτημά του να προσφέρει τις υπηρεσίες του ως μεσολαβητή.
Την Πέμπτη, στη διάρκεια της πρώτης συνόδου της στο Μοντεβιδέο, την πρωτεύουσα της Ουρουγουάης, η Ομάδα Επαφής απηύθυνε έκκληση να επιτραπεί «η επείγουσα είσοδος» της ανθρωπιστικής βοήθειας, με συντονισμό της ιδίας και του ΟΗΕ.