Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Αιχμάλωτοι Πολέμου, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Καναδάς, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Ντέιρ αλ Ζουρ, Συρία, Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), Τζιχαντιστές,
Δύο Καναδές που ζούσαν στα εδάφη που κατείχε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ISIS) στη Συρία, παραδόθηκαν με τα παιδιά τους στις υπό κουρδική διοίκηση Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF).
Αυτό δήλωσε στο CBC News η Αλεξάντρα Μπάιν, διευθύντρια της ΜΚΟ «Οικογένειες Ενάντια στον Βίαιο Εξτρεμισμό» (Families Against Violent Extremism – FAVE).
Η μία από τις γυναίκες, μητέρα δύο παιδιών, επικοινώνησε μαζί της πριν μια εβδομάδα από την κωμόπολη Μπαγούζ, ενώ οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) πλησίαζαν.
Η Μπαγούζ είναι μια παραμεθόριος συριακή κωμόπολη κοντά στα σύνορα με το Ιράκ.
Είναι ένα από τα τελευταία εδάφη που ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος.
Να σημειωθεί ότι το υπουργείο Εξωτερικών του Καναδά, με γραπτή του δήλωση μέσω email, δήλωσε στο CBC News ότι είναι ενήμερο για τους Καναδούς πολίτες που κρατούνται αιχμάλωτοι στη Συρία, αλλά οι δυνατότητές του για παροχή νομικής βοήθειας είναι «εξαιρετικά περιορισμένες», λόγω της επικρατούσας κατάστασης στην περιοχή.
Συνολικά λέγεται ότι οι Κούρδοι έχουν 27 Καναδούς αιχμαλώτους.
Καναδοί διπλωμάτες έχουν ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με τις τοπικές κουρδικές Αρχές, ώστε να ενημερώνονται σχετικά με τους κρατούμενους πολίτες τους τζιχαντιστές.
Επιστρέφοντας τώρα στις Καναδές, η γυναίκα που επικοινώνησε με τη Μπάιν είπε ότι ήταν μαζί με μια ακόμα Καναδή, η οποία επίσης είναι μητέρα δύο παιδιών.
Η επικοινωνία γινόταν μέσω διαδικτύου. Η γυναίκα δεν είχε πληροφόρηση ότι πλησίαζαν τα κουρδικά στρατεύματα.
Ήταν «αβέβαιη» και «φοβισμένη». Το μόνο που γνώριζε, όπως άκουγε από το Ισλαμικό Κράτος, ήταν ότι η Δύση μισεί τους μουσουλμάνους και το Ισλάμ.
Μετά από κάποιες συζητήσεις, η γυναίκα είπε ότι θα προσπαθούσε να διαφύγει προς το έδαφος του Ιράκ, αλλά η Μπάιν τη συμβούλεψε να μη το κάνει.
Της εξήγησε ότι εάν έπεφτε στα χέρια των Ιρακινών θα βρισκόταν αντιμέτωπη με θανατική καταδίκη.
Την ενθάρρυνε όμως να πλησιάσει τις κουρδικές γραμμές, να εντόπιζε ένα κουρδικό όχημα και να ζητούσε να τη μεταφέρουν στο στρατόπεδο εκτοπισμένων στην Αλ Χολ.
Η γυναίκα εξιστορούσε ότι προσπαθούσε επί επτά μήνες να αποδράσει από το Ισλαμικό Κράτος με τα παιδιά της, δίχως να έχει βρει την ευκαιρία.
Δεν είπε ποτέ πώς βρέθηκε στη Συρία, τους λόγους που την έκαναν να ταξιδέψει στο «χαλιφάτο», αλλά πλέον το μόνο που ήθελε ήταν να διαφύγει.