Διαβάστε σχετικά για Εξοπλιστικά Προγράμματα, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ντόναλντ Τραμπ, Πυρηνικά Όπλα, Ρωσία, Σεργκέι Ριαμπκόφ,
Ανοιχτή σε νέες προτάσεις από την πλευρά των ΗΠΑ, προκειμένου να αντικατασταθεί η Συνθήκη INF από μία νέα στην οποία θα περιλαμβάνονται περισσότερες χώρες, δηλώνει η Ρωσία.
Η Συνθήκη INF (Intermediate-Range Nuclear Forces) υπεγράφη στις 8 Δεκεμβρίου 1987 από τον τότε πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Ρόναλντ Ρίγκαν και τον Σοβιετικό ομόλογό του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.
Βάσει της συνθήκης, απαγορεύτηκε η ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων με βεληνεκές από 500 έως 5.500 χλμ, οδηγώντας ουσιαστικά στην εξάλειψη πυρηνικών πυραύλων μέσου βεληνεκούς.
Τον Οκτώβριο του 2018, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την πρόθεση των Ηνωμένων Πολιτειών να αποσυρθούν από τη συνθήκη INF, επικαλούμενος τη μη συμμόρφωση της Ρωσίας.
Επίσης, πρότεινε οι ΗΠΑ να επαναδιαπραγματευτούν τη συνθήκη, προκειμένου να περιληφθεί σε αυτή και η Κίνα.
Αφότου οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την απόσυρσή τους από τη Συνθήκη, το Σαββατοκύριακο ακολούθησε την ίδια οδό και η Ρωσία.
Στην ομιλία του προχθές Τρίτη για την κατάσταση της Ένωσης, ο Αμερικανός πρόεδρος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο σύναψης νέας συμφωνίας, παρόμοιας με την INF, στην οποία θα συμμετέχουν και άλλες χώρες εκτός από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία.
«Φυσικά και είδαμε την αναφορά στις δηλώσεις του προέδρου στο ενδεχόμενο μιας νέας συμφωνίας η οποία θα μπορούσε να υπογραφεί σε ένα όμορφο δωμάτιο και στην οποία θα περιλαμβάνονται και άλλες χώρες», δήλωσε σήμερα Πέμπτη ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριαμπκόφ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Μόσχα.
«Ανυπομονούμε να συγκεκριμενοποιηθεί αυτή η πρόταση», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι η Μόσχα δεν έχει λάβει μέχρι στιγμής καμία συγκεκριμένη πρόταση για μια νέα συμφωνία.