Ένα βυτιοφόρο και δύο κοντέινερ τοποθέτησε στη Βενεζουέλα ο στρατός και συγκεκριμένα στη γέφυρα Τιενδίτας, στα δυτικά σύνορα με τη Κολομβία, βάζοντας φρένο στην ανθρωπιστική βοήθεια από τις ΗΠΑ.
«Δεν είμαστε επαίτες», επιμένει ο Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος αρνείται να παραδεχτεί ότι αυτό που βιώνει η οικονομικά εξαθλιωμένη χώρα του είναι ανθρωπιστική κρίση.
Γνωρίζει επίσης – και κυρίως φοβάται – ότι εάν το παραδεχτεί, μπορεί να είναι η αρχή του τέλους του, καθώς μπορεί να αποτελέσει τον λόγο ξένης στρατιωτικής παρέμβασης.
Αυτός, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, είναι επίσης ο στόχος του πολιτικού του αντιπάλου – και αναγνωρισμένου μεταβατικού προέδρου από τις ΗΠΑ, την Ε.Ε. και πλήθος χωρών της Λατινικής Αμερικής – Χουάν Γκουάιντο: να αποδυναμώσει τον Μαδούρο υποχρεώνοντας μέλη του στρατού να παρακούσουν τις οδηγίες του και να επιτρέψουν στην ανθρωπιστική βοήθεια να περάσει τα σύνορα.
«Ο βασικός στόχος είναι να διασπαστεί ο στρατός. Και η ανθρωπιστική βοήθεια μπορεί να είναι εν προκειμένω ο Δούρειος Ίππος», εξηγεί η Μέριεν Χιμένεζ Μοράλες, από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, με ειδικές γνώσεις πάνω στα πολιτικά πράγματα της Βενεζουέλας.
Ο Γκουάιντο κάλεσε τις ξένες δυνάμεις που τον στηρίζουν, κυρίως τις ΗΠΑ, να στείλουν ανθρωπιστική βοήθεια, το περασμένο Σάββατο, ενώπιον των δεκάδων χιλιάδων Βενεζουελάνων που πλημμύρισαν τους δρόμους του Καράκας, με την ελπίδα ότι οι μέρες του Μαδούρο στην εξουσία είναι μετρημένες.
Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στράφηκε αμέσως μετά στον στρατό. Μη σταθείτε εμπόδιο στην ανθρωπιστική βοήθεια που έχει στόχο να στηρίξει «την οικογένειά σας, την αδελφή σας, τη μητέρα σας, τη γυναίκα, που σίγουρα έχει ανάγκη αυτή τη βοήθεια», ήταν το μήνυμα που έστειλε – κυρίως στα κατώτερα κλιμάκια του στρατού.
Η αντιπολίτευση από την πλευρά της επιμένει ότι στόχος της δεν είναι ένα στρατιωτικό πραξικόπημα, αλλά περισσότερο να καταλάβει ο κόσμος ότι η ανθρωπιστική βοήθεια είναι απτή και όχι μόνο στα λόγια.
«Δεν είμαστε βίαιο κίνημα. Δεν έχουμε όπλα και ούτε θέλουμε να έχουμε. Είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι η βία είναι προνόμιο της κυβέρνησης και δεν θέλουμε να κερδίσουμε έναν βίαιο αγώνα κατά της κυβέρνησης», υπογραμμίζει στην «Guardian» ο Χουάν Αντρές Μέγια, βουλευτής της Λαϊκής Θέλησης, του κόμματος του Γκουάιντο.
Έντονη υπήρξε η αντίδραση των ΗΠΑ, που διά του υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο κατηγόρησαν τον Μαδούρο ότι παρεμποδίζει την ανθρωπιστική βοήθεια, που έχει στόχο ανθρώπους που λιμοκτονούν.
«Αν θέλουν να βοηθήσουν, ας άρουν το μπλόκο και τις κυρώσεις», απάντησε ο Μαδούρο, επικαλούμενος την «περηφάνεια» της Βενεζουέλας, η οποία δεν έχει ανάγκη από «ένα σόου ανθρωπιστικής βοήθειας».