Πρόσθετη ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 5 εκατ. ευρώ για τη Βενεζουέλα (αυξάνοντας τη συνολική ανθρωπιστική βοήθεια στα 34 εκατ. ευρώ το 2019) ανακοίνωσε σήμερα ο αρμόδιος Επίτροπος Χρήστος Στυλιανίδης.
Όπως έγινε γνωστό, προκειμένου να διευκολυνθεί η παροχή της ανθρωπιστικής βοήθειας, σε συνεργασία με τους επί τόπου εταίρους, η ΕΕ προτίθεται να ανοίξει ανθρωπιστικό γραφείο στο Καράκας.
Η στήριξη της ΕΕ περιλαμβάνει την παροχή επείγουσας υγειονομικής περίθαλψης, την πρόσβαση σε ασφαλές νερό και αποχέτευση, καθώς και στην εκπαίδευση.
Θα αντιμετωπίσει περαιτέρω την προστασία του πληθυσμού, θα παράσχει καταφύγιο και θα καλύψει διατροφικές ανάγκες.
«Η βοήθεια προς τον λαό της Βενεζουέλας αποτελεί προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
»Ενισχύουμε την επείγουσα βοήθεια μας για τους πιο ευάλωτους που δεν έχουν πρόσβαση σε τρόφιμα, φάρμακα και βασικές υπηρεσίες και έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
»Θα συνεχίσουμε επίσης να υποστηρίζουμε τους Βενεζουελάνους και τις κοινότητες υποδοχής στις γειτονικές χώρες», δήλωσε ο αρμόδιος για την ανθρωπιστική βοήθεια και τη διαχείριση κρίσεων Χρήστος Στυλιανίδης.
Ο Επίτροπος Χρήστος Στυλιανίδης επισκέφθηκε την Κολομβία τον περασμένο Μάρτιο και ταξίδεψε στα ανατολικά σύνορα με τη Βενεζουέλα και τη γέφυρα Simon Bolivar, που διασχίζουν καθημερινά χιλιάδες μετανάστες.
Σύμφωνα με την Κομισιόν, η Βενεζουέλα βρίσκεται στον πέμπτο χρόνο συνεχούς οικονομικής ύφεσης και υπερπληθωρισμού.
Η κρίση προκάλεσε την κατάρρευση των συστημάτων υγείας και εκπαίδευσης, την έλλειψη τροφίμων και φαρμάκων, βία και ανασφάλεια.
Οι εστίες ασθενειών που είχαν εξαλειφθεί προηγουμένως, συμπεριλαμβανομένης της ιλαράς, της διφθερίτιδας και της ελονοσίας, επέστρεψαν.
Τα ποσοστά υποσιτισμού, ιδιαίτερα μεταξύ των παιδιών, είναι κρίσιμα.
Μαζί με τα παιδιά, οι γυναίκες, οι ηλικιωμένοι και οι αυτόχθονες πληθυσμοί είναι οι πλέον πληγείσες.
Επιπλέον, η σημερινή κρίση προκάλεσε πρωτοφανείς πληθυσμιακούς εκτοπισμούς και σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (IOM) πάνω από 1 εκατομμύριο Βενεζουελάνοι αναζητούν καταφύγιο στην Κολομβία, περίπου 506.000 στο Περού και 221.000 στον Ισημερινό.
Πολλοί περισσότεροι έχουν καταφύγει στην Καραϊβική και την Κεντρική Αμερική.
Αυτή είναι η μεγαλύτερη μεταναστευτική κρίση που καταγράφηκε ποτέ στη Λατινική Αμερική.