Για εκμετάλλευση της συμμετοχής της Κύπρου στην ΕΕ κατηγορεί το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών την Κυπριακή Δημοκρατία, επικρίνοντας τις αναφορές στο Κυπριακό στην κοινή διακήρυξη της Συνόδου του Νότου (MED7) στις 29 Ιανουαρίου στη Λευκωσία.
Το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι η Τουρκία διατηρεί την αποφασιστικότητά της να πάει τα απαραίτητα μέτρα με σκοπό την προστασία των δικαιωμάτων και συμφερόντων των Τουρκοκυπρίων.
Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι «οι διατυπώσεις που περιλαμβάνονται στην κοινή διακήρυξη που υιοθετήθηκε κατά την 5η Σύνοδο των Χωρών της Νοτίου Ευρώπης, μελών της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε στις 29 Ιανουαρίου στην “ελληνοκυπριακή διοίκηση νοτίου Κύπρου” με τη συμμετοχή της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Μάλτας, της Πορτογαλίας, της Ελλάδας και ελληνοκυπριακής διοίκησης νοτίου Κύπρου, αποτελούν νέο παράδειγμα στάσης, η οποία απέχει από την αμεροληψία και εποικοδομητικότητα που επιδεικνύουν κάποιες χώρες της ΕΕ υπό τον τίτλο “Αλληλεγγύη της Ένωσης”».
Προσθέτει ότι «στη διακήρυξη κατά την οποία εκτιμώνται οι λεγόμενες προσπάθειες της ελληνοκυπριακής πλευράς στη διαδικασία της λύσης του Κυπριακού και στηρίζονται οι μονομερείς δραστηριότητές της στην Ανατολική Μεσόγειο, διαφαίνεται ξεκάθαρα ότι η “ελληνοκυπριακή διοίκηση νοτίου Κύπρου” συνεχίζει να εκμεταλλεύεται τη συμμετοχή της στην ΕΕ».
Δεν πρέπει να ξεχνιέται ότι ο βασικός λόγος της αποτυχίας της Διάσκεψης για το Κυπριακό το 2017 είναι η αδιάλλακτη στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς και η νοοτροπία της να θεωρεί τον εαυτό της ως το μοναδικό ιδιοκτήτη στο νησί και τον τουρκοκυπριακό «λαό» ως μειονότητα, λένε οι Τούρκοι.
«Tο γεγονός ότι στην κοινή διακήρυξη δεν γίνεται καμία αναφορά στα νόμιμα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων επί των φυσικών πηγών ενέργειας στο νησί, αποδεικνύει ότι συνεχίζεται αυτή η στρεβλή νοοτροπία.
»Η Τουρκία διατηρεί την αποφασιστικότητά της να πάρει τα απαραίτητα μέτρα με σκοπό την προστασία των δικαιωμάτων και συμφερόντων των Τουρκοκυπρίων», υποστηρίζεται περαιτέρω.
Τι αναφέρει η κοινή διακήρυξη των «Επτά» του Ευρωπαϊκού Νότου
Οι «Επτά» διαμήνυσαν ότι η ιδιότητα της Κύπρου ως κράτους μέλους της ΕΕ αποτελεί την καλύτερη ασφαλιστική δικλείδα για μια επανενωμένη Κύπρο.
Εξέφρασαν την πλήρη στήριξη και αλληλεγγύη τους στην Κυπριακή Δημοκρατία σε ό,τι αφορά την εξάσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων για εξερεύνηση, εκμετάλλευση και ανάπτυξη των φυσικών πόρων εντός της ΑΟΖ της, σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ και το διεθνές δίκαιο, περιλαμβανομένης της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας.
Οι «Επτά» κάλεσαν την Τουρκία να σεβαστεί την κυριαρχία της Κύπρου και να αποφεύγει απειλές ή ενέργειες που είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο και αναγνώρισαν ότι η δυτική και ανατολική Μεσόγειος αποτελούν ένα στρατηγικό διάδρομο για προμήθεια αερίου και ηλεκτρισμού μέσω υποδομών αερίου όπως ο αγωγός EastMed, συμβάλλοντας έτσι στην πολιτική της ΕΕ για διαφοροποίηση των πηγών, των προμηθευτών και των οδών μεταφοράς, ως μέρος της στρατηγικής πολιτικής ενεργειακής ασφάλειας της ΕΕ.
Τόνισαν ότι μια επανενωμένη Κύπρος θα παραμείνει ένα πλήρως λειτουργικό μέλος της Ένωσης, σε συμμόρφωση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και επαίνεσαν τις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για να υπάρξει μια λύση που να επανενώνει την Κύπρο και τον λαό της, να διασφαλίζει την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου, χωρίς ξένες επεμβάσεις, στρατεύματα και εγγυήσεις.
Επανέλαβαν ότι η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει όλες τις εκκρεμούσες υποχρεώσεις της με βάση το Διαπραγματευτικό Πλαίσιο, περιλαμβανομένης της υποχρέωσης για σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των καλών σχέσεων γειτονίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και υπενθύμισαν ότι η αναγνώριση όλων των κρατών μελών της ΕΕ είναι ένα απαραίτητο συστατικό, καλώντας την Τουρκία να ομαλοποιήσει τις σχέσεις της με την Κυπριακή Δημοκρατία.