Τον Χουάν Γκουάιντο αναγνώρισε την Πέμπτη ως ντε φάκτο ηγέτη της το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε μία συμβολική κίνηση προκειμένου να ασκηθεί πίεση στον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο να προχωρήσει σε νέες «ελεύθερες» εκλογές.
Σε αυτή τη λογική, το Ευρωκοινοβούλιο καλεί όλα τα κράτη-μέλη να πράξουν το ίδιο.
Οι ευρωβουλευτές αναγνώρισαν τον Χουάν Γκουάιντο «ως νόμιμο προσωρινό πρόεδρο της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας» και εξέφρασαν «την αμέριστη υποστήριξή τους προς το πρόγραμμά του», σύμφωνα με το κείμενο της απόφασης που προτάθηκε από κοινού από τις κύριες ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Η απόφαση εγκρίθηκε με 439 ψήφους, υπέρ, 104 κατά και 88 αποχές.
Οι ευρωβουλευτές καλούν την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι και τα κράτη-μέλη να υιοθετήσουν μία αυστηρή και ενιαία θέση και να αναγνωρίσουν τον Χουάν Γκουάιντο ως «τον μόνο νόμιμο προσωρινό πρόεδρο» της Βενεζουέλας.
Η αναγνώριση αυτή έχει ισχύ «μέχρι τη διεξαγωγή νέων προεδρικών εκλογών, ελεύθερων, διαφανών και αξιόπιστων για τη αποκατάσταση της δημοκρατίας», διευκρινίζεται στο κείμενο.
Οι 28 ανακοίνωσαν το Σάββατο ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα λάβει «νέα μέτρα» εάν δεν προκηρυχθούν νέες προεδρικές εκλογές «εντός των προσεχών ημερών» στην Βενεζουέλα.
Αλλά δεν προχώρησαν στην συλλογική, έστω και υπό όρους, αναγνώριση του Χουάν Γκουάιντο.
Ισπανία, Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία έδωσαν διορία οκτώ ημερών στον Μαδούρο για να προκηρύξει εκλογές, σε αντίθετη περίπτωση θα αναγνωρίσουν τον Γκουάιντο ως «πρόεδρο» της Βενεζουέλας για να οργανώσει νέες προεδρικές εκλογές.
Στην ανακοίνωση της Πέμπτης, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «καταδικάζει αυστηρά την βάρβαρη καταστολή και τις βιαιότητες, που έχουν προκαλέσει θανάτους και τραυματισμούς» και ζητεί από «τις Αρχές της Βενεζουέλας να θέσουν τέλος στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επαναδιατυπώνει «την ανεπιφύλακτη υποστήριξή του προς την Εθνοσυνέλευση, που είναι το μόνο νόμιμο δημοκρατικό όργανο της Βενεζουέλας και οι εξουσίες του οποίου πρέπει να αποκατασταθούν και να γίνουν σεβαστές».
Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποτελεί κοινή πρόταση των συντηρητικών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, των σοσιαλιστών και των φιλελεύθερων του ALDE.