Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, υποστήριξε την Τετάρτη ότι λιποτάκτες στρατιωτικοί, που έχουν μετατραπεί σε «μισθοφόρους», συνωμοτούν από τη γειτονική Κολομβία για να διχάσουν τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας του, τον στυλοβάτη του καθεστώτος.
«Μια ομάδα λιποτακτών στρατιωτικών, οι οποίοι έγιναν μισθοφόροι στην υπηρεσία της κολομβιανής ολιγαρχίας, συνωμοτεί από την Κολομβία για να διχάσει τον στρατό μας» είπε ο Μαδούρο, ενώπιον 2.500 στρατιωτικών.
Ο Μαδούρο προσπάθησε να ρίξει τους τόνους, δηλώνοντας έτοιμος να προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές, όχι όμως και προεδρικές.
Στόχος της αντιπολίτευσης είναι, επίσης, να πείσει τον στρατό να εγκαταλείψει τον Μαδούρο και να αναγνωρίσει ως νόμιμο πρόεδρο τον ηγέτη της αντιπολίτευσης, Χουάν Γκουάιντο, τον οποίο στηρίζουν οι ΗΠΑ και πολλές λατινομαερικανικές και ευρωπαϊκές χώρες.
«Θα ήταν πολύ καλό να διεξαχθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές.
»Θα μας προσέφερε μια καλή μορφή πολιτικής συζήτησης, μια λύση μέσω της λαϊκής ψήφου.
»Θα συμφωνούσα και θα το υποστήριζα να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές» υποστήριξε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, απαντώντας με τον τρόπο αυτόν στην έκκληση, κυρίως εκ μέρους των Ευρωπαίων, για διεξαγωγή νέων εκλογών.
Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι προεδρικές εκλογές έγιναν «πριν από δέκα μήνες» και ότι «αν οι ιμπεριαλιστές» θέλουν να διεξαχθούν νέες, «θα πρέπει να περιμένουν μέχρι το 2025», δηλαδή όταν λήξει η θητεία του.
Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti, ο Νικολάς Μαδούρο είπε επίσης ότι είναι πρόθυμος για συνομιλίες με την αντιπολίτευση, σε μια προσπάθεια να τερματιστεί η πολιτική κρίση.
«Είμαι έτοιμος να καθίσω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την αντιπολίτευση, ώστε να μιλήσουμε για το καλό της Βενεζουέλας, για την ειρήνη και για το μέλλον» της χώρας, είπε.
Η «προσφορά» του αυτή ήρθε λίγες ώρες αφότου το καθεστώς του ενέτεινε τις πιέσεις στον Γκουάιντο, καθώς την Τρίτη το Ανώτατο Δικαστήριο του απαγόρευσε την έξοδο από τη χώρα και διέταξε το πάγωμα των τραπεζικών λογαριασμών του.
Ο Μαδούρο έχει κάνει λόγο για «πραξικόπημα» και για «παραβίαση του συντάγματος» εκ μέρους του προέδρου της Εθνοσυνέλευσης, που αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος της χώρας την περασμένη εβδομάδα.
Στη συνέντευξή του, ο Μαδούρο επέρριψε, επίσης, την ευθύνη για την πολιτική αναταραχή στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει στηρίξει ανοιχτά τον Γκουάιντο.
«Επιστρέφουμε στην εποχή της νεοαποικιοκρατίας όπου μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, εννοώ την Ουάσιγκτον, μπορούσε να δίνει εντολές σε οποιαδήποτε χώρα στην Ασία, την Αφρική, τη Λατινική Αμερική ή την Καραϊβική, ουσιαστικά σε οποιαδήποτε χώρα» είπε.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Ντόναλντ Τραμπ διέταξε να με σκοτώσουν.
»Είπε στην κολομβιανή κυβέρνηση και την κολομβιανή μαφία να με σκοτώσουν» συνέχισε.
Βασικός στόχος των Ηνωμένων Πολιτειών είναι «να πάρουν το πετρέλαιο της Βενεζουέλας, αφού έχουμε τα μεγαλύτερα κοιτάσματα παγκοσμίως» συνέχισε.
Είπε, όμως, ταυτόχρονα ότι είναι «έτοιμος να συζητήσει με τον Ντόναλντ Τραμπ προσωπικά, δημοσίως, στις ΗΠΑ, στη Βενεζουέλα, όπου θέλει», παραδεχόμενος ωστόσο ότι ένας τέτοιος διάλογος θα ήταν «επί του παρόντος πολύπλοκο» να γίνει.
Την ίδια ώρα, σε τετράλεπτο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του που αναρτήθηκε σήμερα σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, ο Νικολάς Μαδούρο είπε ότι θέλει να απευθυνθεί «στον αμερικανικό λαό» και να προειδοποιήσει ότι μια στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα θα δημιουργούσε «ένα Βιετνάμ στη Λατινική Αμερική».
Νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ απάντησε, μέσω Twitter, στην προσφορά του Μαδούρο για διαπραγματεύσεις.
«Ο Μαδούρο είναι πρόθυμος να διαπραγματευτεί με την αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα μετά τις κυρώσεις των ΗΠΑ και τη διακοπή των πετρελαϊκών εσόδων.
»Ο Γκουάιντο στοχοποιείται από το Ανώτατο Δικαστήριο» έγραψε, προειδοποιώντας τους Αμερικανούς πολίτες να μην ταξιδεύουν στη Βενεζουέλα «μέχρι νεωτέρας».