Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τι αλλάζει για 3,8 εκατομμύρια Ευρωπαίους πολίτες που ζουν στη Βρετανία

Τι αλλάζει για 3,8 εκατομμύρια Ευρωπαίους πολίτες που ζουν στη Βρετανία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Καθεστώς αλλάζουν από σήμερα Δευτέρα 21/1 περί τα 3,8 εκατ. Ευρωπαίων πολιτών που ζουν στη Βρετανία.

Με ή χωρίς συμφωνία για το Brexit, όλοι εκείνοι οι οποίοι έως πρόσφατα ζούσαν και εργάζονταν στο Ηνωμένο Βασίλειο οφείλουν πλέον να επανακαθορίσουν το καθεστώς της παραμονής τους, με την προοπτική της εξόδου της χώρας από την Ε.Ε. στις 29 Μαρτίου.

Ενόσω η Τερέζα Μέι ετοιμάζεται να επανέλθει απόψε στο βρετανικό κοινοβούλιο με το λεγόμενο «Plan B», και την ελπίδα ότι θα καταφέρει να συσπειρώσει γύρω από αυτό τους «αντάρτες» Τόρις και τον «βορειοϊρλανδό αποστάτη», το DUP, οι Ευρωπαίοι πολίτες εκκινούν τις διαδικασίες για να κατοχυρώσουν το δικαίωμα μόνιμης διαμονής, το λεγόμενο «settled status».

To υπουργείο Εσωτερικών επεκτείνει τη διαδικασία για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες, οι οποίοι διαθέτουν έγκυρο διαβατήριο, καθώς και για τα μέλη οικογένειας μη Ευρωπαίων πολιτών, που διαθέτουν έγκυρη ηλεκτρονική κάρτα με βιομετρικά στοιχεία.

Την ώρα που η τύχη του Brexit κρέμεται από μία λεπτή κλωστή, επικριτές του μέτρου αυτού της κυβέρνησης, η οποία είχε υποσχεθεί διά της Τερέζα Μέι μόνιμη παραμονή για τους Ευρωπαίους πολίτες, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι χιλιάδες ενδέχεται να παραμείνουν χωρίς νομικό καθεστώς, εάν οι αιτήσεις δεν κατατεθούν νόμιμα και γρήγορα.

Καθώς το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης περιστρέφεται γύρω από τα ιρλανδικά σύνορα και η Βρετανίδα πρωθυπουργός εκτιμάται ότι επ’ αυτού θα επιχειρήσει να δώσει νέες εγγυήσεις – αλλά τίποτα καινούργιο επί της ουσίας – οι Ευρωπαίοι πολίτες στη Βρετανία χάνουν σταδιακά την εμπιστοσύνη τους στη βρετανική κυβέρνηση, προειδοποιεί η οργάνωση υπεράσπισης των δικαιωμάτων τους 3million.

Εκπρόσωποι μάλιστα της οργάνωσης τονίζουν μιλώντας στην «Guardian» ότι πολλοί από εκείνους που είχαν εμπιστοσύνη στο υπουργείο Εσωτερικών εν τέλει απελάθηκαν διότι δεν μπορούσαν να το αποδείξουν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία έχει δώσει μέχρι στιγμής το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών, το 70% των πολιτών που έχει κάνει αίτηση έχει εξασφαλίσει το «settled status», ενώ σε ένα 30% – εκείνους που ζουν στη χώρα για λιγότερο από πέντε χρόνια – κατοχυρώθηκε καθεστώς «προεγκατεστημένων πολιτών» (pre-settled status).

«Από την πρώτη στιγμή, έχουμε καταστήσει σαφές ότι η διασφάλιση των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι προτεραιότητά μας», τόνισε η υπουργός Μετανάστευσης Καρολάιν Νόουκς.

Παραδόξως, σύμφωνα με τη «Monde», η έναρξη αυτής της διαδικασίας προβλέπεται από τη συμφωνία Λονδίνου – Βρυξελλών, η οποία απορρίφθηκε κατηγορηματικά από τη Βουλή των Κοινοτήτων, την περασμένη εβδομάδα.

Το ερώτημα συνεπώς που τίθεται είναι τι θα συμβεί με όλους αυτούς τους ανθρώπους, εάν επιβεβαιωθούν οι φόβοι ενός άτακτου Brexit;

Το Υπουργείο Εσωτερικών επιμένει ότι η διαδικασία θα συνεχίσει κανονικά ως έχει. Αρκεί να γίνει σωστά, που είναι και το μεγαλύτερο στοίχημα για το υπουργείο, καθώς για όσους «χαθούν» μέσα στο σύστημα και δυσκολευτούν να αποδείξουν την παραμονή τους, οι συνέπειες θα είναι ολέθριες.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Το «ευχαριστώ» του Βασιλιά Κάρολου στους γιατρούς για τη θεραπεία για τον καρκίνο

Ο Ντόναλντ Τραμπ και μια αμερικανική εδαφική επέκταση σε Καναδά, Γροιλανδία, Διώρυγα Παναμά

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Κυρώσεις εάν η Τουρκία προχωρήσει σε παράνομη συμφωνία ΑΟΖ με Συρία

Έλον Μασκ: Παρεμβάσεις υπέρ ακροδεξιών κομμάτων σε Γερμανία και Βρετανία

Τέσσερις τροφές κατά της δυσκοιλιότητας προτείνει Βρετανός γιατρός

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr