Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αλβανία: Κλάπηκαν όπλα από στρατόπεδο – Ο φρουρός «έλειπε»

Αλβανία: Κλάπηκαν όπλα από στρατόπεδο – Ο φρουρός «έλειπε»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλβανία, Βαλκάνια, Λαθρεμπόριο Όπλων,

Πολύ σοβαρό περιστατικό συνέβη στην Αλβανία, με αγνώστους να κλέβουν στρατιωτικά όπλα από στρατόπεδο το βράδυ της Πέμπτης ξημερώματα Παρασκευής.

Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ στην Αλβανία, κατά τη διάρκεια της νύχτας εκλάπησαν διάφορα όπλα από τις στρατιωτικές αποθήκες στο Πασαλιμάν, στα νότια της χώρας.

Μεταξύ των όπλων που εκλάπησαν είναι και τρία αυτόματα, όπως αναμεταδίδει το Βαλκανικό Περισκόπιο.

Ο στρατιώτης φρουρός, που όφειλε να φυλάει το οπλοστάσιο, δεν βρισκόταν στη θέση του τη στιγμή της κλοπής.

Όπως αναφέρεται στα τοπικά δημοσιεύματα, με την κλοπή φέρονται να συνδέονται πέντε στρατιώτες.

Τα όπλα βρίσκονταν κλεισμένα σε χώρο ασφαλείας, αλλά οι κλέφτες τον άνοιξαν βίαια.

Ο δημοσιογράφος Ενρίκ Μεχμέτι ανέφερε ότι τα κλοπιμαία είναι αξίας 8 χιλιάδων ευρώ. Οι έρευνες στρέφονται σε κάθε κατεύθυνση.

Πολεμικά όπλα από τα Βαλκάνια

Μελέτη του Small Arms Survey το 2016, του ανεξάρτητου ερευνητικού πρότζεκτ που στεγάζεται στο Ινστιτούτο Διεθνών και Αναπτυξιακών Σπουδών στη Γενεύη, υπολόγισε ότι ο αριθμός των πυροβόλων όπλων που βρίσκονται σε χέρια ιδιωτών στα Βαλκάνια ξεπερνά τα 6 εκατομμύρια.

Τα περισσότερα εξ αυτών είναι αδήλωτα και μη καταγεγραμμένα.

Η μεγαλύτερη κατά κεφαλήν συγκέντρωση στην Ευρώπη παρατηρείται στη Σερβία.

Σύμφωνα με τη γαλλική Αστυνομία το 2016, Αλβανοί λαθρέμποροι όπλων έμπαζαν στη χώρα τουφέκια ανά 20άδες τη φορά, κρυμμένα στα δάπεδα φορτηγών.

Στη γιάφκα υπόπτου για τρομοκρατία τζιχαντιστή που συνελήφθη στο Παρίσι στις 24 Μαρτίου 2016 βρέθηκαν μεταξύ άλλων ένα Καλάσνικοφ AK-47 κι ένα πιστόλι από την Κροατία.

Οι τρομοκράτες που οργάνωσαν τη σφαγή στο Παρίσι τον Νοέμβριο του 2016 χρησιμοποίησαν Καλάσνικοφ από τη Βοσνία.

Οι αδελφοί Κουασί, δράστες της επίθεσης στο περιοδικό «Charlie Hebdo», χρησιμοποίησαν AK-47 της σερβικής Ζάσταβα.

Όλοι αυτοί οι τρομοκράτες είχαν κοινή προτίμηση: τα όπλα της βαλκανικής «αποθήκης».

Κατηγορίες για λαθρεμπόριο όπλων στον Σαλί Μπερίσα

Στα τέλη Δεκεμβρίου 2010, η σερβική εφημερίδα Politika του Βελιγραδίου είχε κατηγορήσει τον τότε Αλβανό πρωθυπουργό, Σαλί Μπερίσα, ότι υπήρξε ο κύριος υπεύθυνος ενός εκτεταμένου λαθρεμπορίου όπλων που διεξήγετο στην Αλβανία στη διάρκεια της σύγκρουσης του Κοσόβου (1998-1999).

«Ο Σαλί Μπερίσα υπήρξε ένας από τους κύριους λαθρέμπορους όπλων στη διάρκεια της σύγκρουσης στο Κόσοβο.

»Το όνομά του αναφέρεται από τέσσερις μάρτυρες στα ντοκουμέντα της (σερβικής) εισαγγελίας για τα εγκλήματα πολέμου», έγραφε στην πρώτη σελίδα της στις 27 Δεκεμβρίου 2010 η «Politika».

Η εφημερίδα επικαλούνταν ένα φάκελο με τον αριθμό «33-08» της εισαγγελίας για τα εγκλήματα πολέμου, στον οποίο μια κατοικία που ανήκει στον Μπερίσα στη βόρεια Αλβανία, κοντά στην τοποθεσία Τροπόγια, στα σύνορα με το Κόσοβο, αναφέρεται ως «κέντρο αγοράς όπλων».

Η «Politika» επικαλούνταν τις μαρτυρίες τεσσάρων Αλβανών του Κοσόβου, πρώην μελών του αυτονομιστικού ανταρτικού Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου (UCK), οι οποίοι κατηγορούσαν τον τότε Αλβανό πρωθυπουργό.

Η εφημερίδα είχε δημοσιεύσει εκτενή αποσπάσματα από τις μαρτυρίες αυτών των Αλβανών, οι οποίοι προέρχονταν από τις πόλεις Τζακοβίτσα, Ντέτσανι και Πριζρέν και από το χωριό Γκλόντγιανε, στο δυτικό και το νοτιοδυτικό Κόσοβο, και διευκρίνιζε ότι συνελήφθησαν από τις σερβικές δυνάμεις ασφαλείας στη διάρκεια της σύγκρουσης του 1998-1999.

Και λαθρεμπόριο ανθρωπίνων οργάνων

Οι κατηγορίες αυτές δημοσιοποιούνται μετά τη δημοσίευση, στα μέσα Δεκεμβρίου 2016, μιας έκθεσης του Ελβετού κοινοβουλευτικού Ντικ Μάρτι, ο οποίος αναφερόταν σ’ αυτή σε ένα λαθρεμπόριο οργάνων τα οποία αφαιρούνταν στην Αλβανία από αιχμαλώτους των Κοσοβάρων αυτονομιστών ανταρτών στα τέλη της δεκαετίας του 1990.

Στην έκθεση κατηγορείται για το λαθρεμπόριο αυτό μια ομάδα υπευθύνων του UCK, στην οποία ανήκε ο Χασίμ Θάτσι.

Σύμφωνα με τον Ελβετό κοινοβουλευτικό, τα περισσότερα από τα θύματα ήταν Σέρβοι που κρατούνταν στα στρατόπεδα του UCK στην Αλβανία.

Πωλούσαν στην Ευρώπη τα όπλα του UCK

Το 1999, τα όπλα του αλβανικού UCK, του αντάρτικου αλβανικού στρατού στο Κόσοβο, πωλήθηκαν -μέσω Αλβανίας- σε χώρες της Ευρώπης.

Στις 19 Αυγούστου 1999, οι αλβανικές Αρχές εξέφραζαν την ανησυχία τους για τη μεγάλη διάσταση που είχε πάρει το λαθρεμπόριο όπλων, το οποίο ξεκινούσε από το Κοσσυφοπέδιο και μέσω της
Αλβανίας αλλά και της ΠΓΔΜ είχε προορισμό ευρωπαϊκά κράτη, κυρίως Βρετανία και Γαλλία.

Τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης έγραφαν τότε, πριν 20 χρόνια, επικαλούμενα πηγές της Γενικής Εισαγγελίας, ότι η Αλβανία είχε μετατραπεί σε διαμετακομιστικό κέντρο διεξαγωγής ενός τεράστιου λαθρεμπορίου όπλων.

Σύμφωνα με τις αλβανικές Αρχές, καθημερινά τον Αύγουστο του 1999 περνούσαν τα σύνορα Κοσσυφοπεδίου – Αλβανίας δεκάδες φορτηγά με στρατιωτικό υλικό, όπως καλάσνικοφ, οβίδες, ολμοβόλα, νάρκες κατά προσωπικού και ό,τι άλλο υπήρχε στη διάθεση του UCK, το οποίο, όπως προβλεπόταν από τις συμφωνίες μεταξύ UCK και Ατλαντικής Συμμαχίας, έπρεπε να παραδοθούν στις Αρχές του ΝΑΤΟ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Αλ. Τσίπρας: «Ξέρουμε τι θέλουμε, να μεγαλώσουμε τη χώρα» (βίντεο)

Στις 11 Μαΐου 2025 οι βουλευτικές εκλογές στην Αλβανία

Βόρεια Μακεδονία: Το κυβερνών κόμμα VMRO κατηγορεί το αλβανικό DUI ότι επιδιώκει την «αποσταθεροποίηση» της χώρας

Νίκος Δένδιας: Η Ελλάδα να έχει ρόλο στα Βαλκάνια και στη Ν/Α Μεσόγειο

Στην Αλβανία, στα Τίρανα, συμπόσιο νεο-οθωμανισμού με ανθελληνικά μηνύματα και ύμνους στην Τουρκία

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr