Η Σουζάν Χουσεΐν, συμπρόεδρος του Νομοθετικού Συμβουλίου της Μανμπίτζ, στη βορειοδυτική Συρία, διέψευσε ότι κυβερνητικές δυνάμεις εισήλθαν στη Μανμπίτζ.
«Εμείς, ως πολιτική διοίκηση της Μανμπίτζ, δηλώνουμε ότι τέτοια νέα δεν αληθεύουν, τέτοια νέα είναι ψευδή», δήλωσε η Αλ Χουσεΐν για να προσθέσει:
«Το καθεστώς δεν έφτασε στη Μανμπίτζ. Ίσως να υπάρχουν ορισμένες συμφωνίες με το καθεστώς, ίσως να τοποθετηθεί μεταξύ της Μανμπίτζ και των τουρκοκρατούμενων εδαφών».
Η συριακή κρατική τηλεόραση μετέδωσε την Παρασκευή ότι ο συριακός στρατός εισήλθε στην πόλη, αποκαθιστώντας σε αυτή την κυριαρχία της κυβέρνησης μετά από έξι χρόνια και το ίδιο ισχυρίστηκαν και οι Ρώσοι.
Η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική. Η πόλη θα παραμείνει υπό τον έλεγχο του Στρατιωτικού Συμβουλίου της Μανμπίτζ, όπως ονομάζεται η φρουρά της, που υπάγεται στις υπό κουρδική διοίκηση Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF).
Επίσης, μέσα στην πόλη παραμένουν οι Γάλλοι και οι Αμερικανοί στρατιώτες του Διεθνούς Συνασπισμού.
Το Συριακό Δημοκρατικό Συμβούλιο, το πολιτικό σκέλος των SDF, κάλεσε τη συριακή κυβέρνηση να αναλάβει την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας από την τουρκική εισβολή.
Αυτό σημαίνει ότι παραχωρείται στους κυβερνητικούς ο έλεγχος των συνόρων και της παραμεθορίου, όχι όμως και των εδαφών που ελέγχονται από τις SDF στο εσωτερικό της χώρας.
Μανμπίτζ: Μια πόλη που απελευθέρωσαν με το αίμα τους οι Κούρδοι
Η Μανμπίτζ, το ελληνικό της όνομα είναι Ιεράπολις, ήταν πριν τον πόλεμο μια πόλη που την κατοικούσαν όλες οι εθνότητες της Συρίας, κυρίως Άραβες, Κούρδοι και Κιρκάσιοι.
Αν και η επικρατούσα θρησκεία στην πόλη ήταν το σουνιτικό Ισλάμ, οι κάτοικοί της ήταν κοσμικοί και φιλελεύθεροι.
Στις 20 Ιουλίου 2012 έπεσε στα χέρια τοπικών στασιαστών, που ανέλαβαν και τη διοίκησή της.
Τον Δεκέμβριο του 2012 διεξήχθησαν και τοπικές εκλογές για την ανάδειξη δημοτικού συμβουλίου των εξεγερμένων.
Τον Ιανουάριο του 2014 η πόλη καταλήφθηκε από το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο και έδιωξε τους ανταγωνιστές του.
Υπό το νέο καθεστώς έγινε κέντρο παράνομου εμπορίου αρχαιοτήτων, που λεηλατούσε η εξτρεμιστική οργάνωση από άλλες περιοχές της Συρίας.
Τον Ιούνιο του 2016 οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), με την υποστήριξη του Διεθνούς Συνασπισμού, ξεκίνησαν την εκστρατεία για την απελευθέρωση της.
Στις 8 Ιουνίου 2016 περικυκλώθηκε και ξεκίνησε η πολιορκία της. Στις 12 Αυγούστου 2016 η Μανμπίτζ απελευθερώθηκε.
Διοικείται από τοπικό συμβούλιο που αποτελείται από 71 Άραβες, 43 Κούρδους, 10 Τουρκμένους, 8 Κιρκάσιους, 1 Αρμένιο και 1 Τσετσένο.