Την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ρίξει νερό στο κρασί της στις περιπτώσεις των προϋπολογισμών της Γαλλίας και της Ιταλίας επικρίνει σε άρθρο γνώμης η συντακτική ομάδα του Bloomberg.
Επισημαίνει ότι αν και πρόκειται για μία κατανοητή, βάσει των συνθηκών, στάση, μπορεί να αποδειχθεί ότι δεν ήταν καθόλου σοφή.
Το Bloomberg αναγνωρίζει ότι η ιταλική κυβέρνηση υποχώρησε από το αρχικό της σχέδιο, όχι όμως όσο θα έπρεπε για μία χώρα, της οποίας το χρέος υπερβαίνει το 131% του ΑΕΠ.
Παρόλα αυτά η Κομισιόν (όπως ακριβώς έκανε και στην περίπτωση του Εμανουέλ Μακρόν, που για να ικανοποιήσει τα αιτήματα των κίτρινων γιλέκων οδηγεί το έλλειμμα στο 3,2%) αποφάσισε ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να συγκρουστεί με τα κράτη μέλη,
Ωστόσο, όπως εξηγούν οι συντάκτες του BBG, με την απόφασή της αυτή κινδυνεύει να κατηγορηθεί για ακόμη μία φορά για δύο μέτρα και δύο σταθμά, για πιο ευνοϊκή μεταχείριση των μεγάλων οικονομιών της, όπως η Γαλλία και η Ιταλία.
Και αυτό μπορεί να υπονομεύσει την προσπάθεια για ενίσχυση της νομισματικής ένωσης με έναν κοινό προϋπολογισμό.
Γιατί ο κοινός προϋπολογισμός προϋποθέτει ότι όλα τα κράτη μέλη θα αισθάνονται πως δεν πρόκειται να γίνει κατάχρηση της δημοσιονομικής αλληλεγγύης.