Η κόντρα ΗΠΑ- Ρωσίας καλά κρατεί και ο Σεργκέι Λαβρόφ αναφέρθηκε σε αυτή τη διαμάχη λέγοντας πως ένας πόλεμος μεταξύ των δύο χωρών θα αποτελούσε μία «καταστροφή για την ανθρωπότητα».
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών παραχώρησε συνέντευξη στο πρακτορείο ειδήσεων Sputnik.
Ειδικότερα, αναφερόμενος στην αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών από τη Συνθήκη για τα Πυρηνικά Μέσης Εμβέλειας, ο κ. Λαβρόφ ανέφερε ότι «η κατάρρευση της Συμφωνίας μπορεί να βλάψει σοβαρά τη διεθνή ασφάλεια και στρατηγική σταθερότητα», καθώς και ότι «δε μπορούμε και δε θα αγνοήσουμε την ανάπτυξη νέων αμερικανικών πυραύλων που απειλούν εμάς και τους συμμάχους μας».
«Δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία ότι διαθέτουμε τα απαραίτητα μέσα για να εξασφαλίσουμε τη δική μας ασφάλεια και μπορούμε επίσης να ενισχύσουμε περαιτέρω τις αμυντικές μας δυνατότητες», τόνισε ο Ρώσος υπουργός, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «η Ρωσία, όπως και κάθε άλλη λογική χώρα, δεν ενδιαφέρεται για κούρσα εξοπλισμών και νέες πυραυλικές κρίσεις».
Παράλληλα, ο ίδιος υπογράμμισε ότι «εάν εξακολουθούν να υπάρχουν δυνάμεις στις Ηνωμένες Πολιτείες που αναλαμβάνουν να χρησιμοποιήσουν την παύση της Ουάσιγκτον ώστε να αναζητήσουν τρόπους να σώσουν τη Συνθήκη INF, τότε είμαστε ανοιχτοί σε αυτό», καθώς κι ότι «έχουμε προτείνει επανειλημμένα την έναρξη ενός επαγγελματικού διαλόγου σχετικά με τη Συνθήκη σε επαφή μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών Ρωσίας και ΗΠΑ», χωρίς ωστόσο να έχουν «ληφθεί ακόμα απαντήσεις».
Αναφορικά με την πιθανότητα μίας άμεσης ένοπλης σύγκρουσης μεταξύ των δύο χωρών, ο κ. Λαβρόφ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «όλοι στον κόσμο καταλαβαίνουν καλά ότι μία ένοπλη σύγκρουση η οποία περιλαμβάνει τις δύο ηγετικές πυρηνικές δυνάμεις θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την ανθρωπότητα», ενώ κατέστησε σαφές ότι «δε μπορεί να υπάρξουν νικητές από έναν πυρηνικό πόλεμο και δεν πρέπει ποτέ να εξαπολυθεί».
«Παράλληλα, είμαστε υποχρεωμένοι να δηλώσουμε ότι η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της, με την εμμονή τους με τις δικές τους γεωπολιτικές φιλοδοξίες, δεν είναι έτοιμοι να προσαρμοστούν στις παγκόσμιες πραγματικότητες που δεν αλλάζουν προς όφελός τους», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Ρώσος υπουργός, διευκρινίζοντας ότι γι’ αυτόν τον λόγο υπάρχει αυτή η «επιθυμία να περιοριστούν αυτές οι διαδικασίες με κάθε τρόπο και να έχουν μία πιο επιθετική προσέγγιση στις εξωτερικές υποθέσεις απ’ ό,τι πριν».
«Η πίεσης της σύγκρουσης επιδεινώνεται και τα κανάλια διαλόγου παγώνουν», πρόσθεσε ο Σεργκέι Λαβρόφ, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «ιδιαίτερη ανησυχία αποτελούν τα μέτρα για τη διάλυση σημαντικών διεθνών συμφωνιών για τη στρατηγική σταθερότητα».
Σύμφωνα με τον Ρώσο αξιωματούχο, μία σύγκρουση που βασίζεται σε μέσα εξουσίας, οδηγεί αναπόφευκτα σε μία περαιτέρω ανισορροπία της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής ασφάλειας και συμβάλει στην κούρσα εξοπλισμών,ενώ μία κατάσταση μπορεί να προκύψει όταν η τιμή ενός σφάλματος ή μίας παρεξήγησης γίνει μοιραία.
Ωστόσο, ο ίδιος διευκρίνισε ότι η Ρωσία λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα ώστε να προστατεύσει τα εθνικά της συμφέροντα και να ενισχύσει την αμυντική ικανότητα της χώρας, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα του ότι «η κοινή λογική θα εξακολουθήσει να επικρατεί».
«Έξαλλου, τόσο η Ρωσία όσο και τα κράτη της Δύσης φέρουν από κοινού ένα τεράστιο μερίδιο ευθύνης για το μέλλον όλη της ανθρωπότητας και για την αναζήτηση αποτελεσματικών απαντήσεων στις πολλές προκλήσεις και απειλές της εποχής μας», επεσήμανε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος κάλεσε τις ηγέτες της Δύσης να «ενεργήσουμε με προβλέψιμο τρόπο, να συμμορφωθούν σχολαστικά με τις αρχές και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και να βασιστούν στην Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».
Επιπλέον, ο Ρώσος υπουργός δήλωσε ότι η Μόσχα στηρίζει τη σταδιακή χαλάρωση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Βόρεια Κορέα, ως μέρος της συνεχιζόμενης διαδικασίας αποπυρηνικοποίησης στην κορεατική χερσόνησο, τονίζοντας ότι η Πιονγιάνγκ έχει λάβει «εποικοδομητικά βήματα στην επιδίωξη της επίτευξης ενός καθεστώτος χωρίς πυρηνικά στην υποπεριοχή».
«Σε αυτό το πλαίσιο, καλούμε τους άλλους εταίρους μας να εγκαταλείψουν τις μονομερείς τους κυρώσεις όσο το δυνατόν συντομότερα και σε πλήρη συνεργασία με τη Βόρεια Κορέα, καθώς και τις παράνομες προσπάθειες επιβολής της εφαρμογής τους σε άλλες χώρες», καταλήγει ο Λαβρόφ.