Μία ακόμη χρονιά διακυβέρνησης φθάνει στο τέλος της για τον Ντόναλντ Τραμπ. Συρία, Αφγανιστάν, Τζιμ Μάτις, μεταναστευτικό προκάλεσαν χάος εντός και εκτός αμερικανικής κυβέρνησης.
Τα μέτωπα που αφήνει ο Τραμπ ανοιχτά λίγο πριν από την εκπνοή του 2018 είναι πολλά. Η απόφασή του να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία έχει σηκώσει θύελλα αντιδράσεων τόσο στην Ευρώπη όσο και στους κόλπους των Ρεπουμπλικανών και της κυβέρνησής του, με αποκορύφωμα την ανακοίνωση της παραίτησης του Αμερικανού υπουργού Άμυνας Τζέιμς Μάτις.
Μάτις και Συρία
Προτού συμπληρώσει έναν χρόνο στο υπουργείο, ο Μάτις ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι παραιτείται υπογραμμίζοντας τις πολιτικές διαφορές του με τον Τραμπ.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, σημείωσε με νόημα στην επιστολή παραίτησής του ο Μάτις, έχει το δικαίωμα να διορίσει κάποιον «του οποίου οι απόψεις θα ευθυγραμμίζονται καλύτερα με τις δικές του».
Εκτός από την προφανή διαφωνία του με την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία, ο υπουργός Άμυνας εξέφρασε επίσης την κατά τη γνώμη του υψίστης σημασία των συμμάχων, και κυρίως του ΝΑΤΟ, η οποία έρχεται σε ευθεία αντιπαράθεση με τον σκεπτικισμό του Τραμπ.
Στην ίδια επιστολή, ο Μάτις επίσης δίνει έμφαση σε ζητήματα όπως η ανάγκη να παραμείνουν οι ΗΠΑ «ανένδοτες και ξεκάθαρες» στην προσέγγισή τους στην Κίνα και τη Ρωσία.
Απόσυρση αμερικανικών στρατευμάτων και από το Αφγανιστάν
Σχεδόν παράλληλα, έγιναν γνωστά επίσης τα σχέδια του Αμερικανού προέδρου να αποσύρει ένα «σημαντικό μέρος» των αμερικανικών δυνάμεων που είναι ανεπτυγμένες στο Αφγανιστάν.
Σύμφωνα με τη «Wall Street Journal» και τους «New York Times», η απόφαση αυτή αφορά περίπου 7.000 από τους 14.000 Αμερικανούς στρατιωτικούς που είναι ανεπτυγμένοι στο Αφγανιστάν.
Οι δυνάμεις αυτές συμμετέχουν τόσο στην αποστολή του NATO με σκοπό την υποστήριξη των αφγανικών δυνάμεων, όσο και στις χωριστές επιχειρήσεις στο πλαίσιο του λεγόμενου πολέμου κατά της τρομοκρατίας που διεξάγει η Ουάσιγκτον.
«Η απόφαση έχει ληφθεί. Θα υπάρξει μια σημαντική ανάκληση» στρατιωτικών από το Αφγανιστάν, επιβεβαίωσε ανώνυμα Αμερικανός αξιωματούχος.
Μερική παύση της λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης
Στο γενικό χάος που επικρατεί έρχεται να προστεθεί η υποχώρηση των μετοχών στις ΗΠΑ, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν μεταξύ άλλων και για την απειλή της μερικής παύσης της λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης σήμερα τα μεσάνυχτα Παρασκευής.
Πιστός στη σκληρή αντιμεταναστευτική του γραμμή, ο Τραμπ απείλησε με διακοπή της λειτουργίας ορισμένων υπηρεσιών εφόσον δεν εγκριθεί η χρηματοδότηση του περιβόητου τείχους κατά μήκος του Μεξικού, το οποίο υπήρξε ακρογωνιαίος λίθος της προεκλογικής εκστρατείας του.
Οι Ρεπουμπλικανοί στη Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισαν εν τέλει ένα προσωρινό νομοσχέδιο προϋπολογισμού, το οποίο προβλέπει την διάθεση κονδυλίου 5 δισ. δολαρίων για την ανέγερση του τείχους.
Είναι ωστόσο περισσότερο από βέβαιο ότι το νομοσχέδιο θα βρει σθεναρές αντιδράσεις στη Γερουσία, γεγονός που σημαίνει ότι το προσωρινό λουκέτο σε ορισμένες υπηρεσίες είναι σχεδόν αναπόφευκτο.
Ανησυχούν οι Ρεπουμπλικανοί
Οι τελευταίες εξελίξεις και κυρίως το πού βρίσκεται και προς τα πού οδεύει η κυβέρνηση Τραμπ στο μέσον της θητείας της ανησυχεί ακόμη και τους πιο στενούς φίλους και συνεργάτες του Τραμπ.
Ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ, συνεργάτης και πολύ συχνά συμπαίκτης του Τραμπ στο γκολφ, επιδοκίμασε τη στάση του Μάτις, κάλεσε δημοσίως τον πρόεδρο να ξανασκεφτεί τη στάση του στη Συρία και προειδοποίησε ότι η απόσυρση αμερικανικών στρατευμάτων και από το Αφγανιστάν μπορεί να οδηγήσει σε μία «δεύτερη 11η Σεπτεμβρίου».
Ο Μάτις προστίθεται στον μακρύ κατάλογο των κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης του Ρεπουμπλικάνου προέδρου που είτε παραιτήθηκαν, είτε καθαιρέθηκαν, όπως ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, που ο Τραμπ απέπεμψε – μέσω Twitter – τον Μάρτιο.
Σύμφωνα με το Brookings Institution, οι αντικαταστάσεις, καθαιρέσεις και παραιτήσεις επί προεδρίας Τραμπ είναι περισσότερες από ό,τι επί των ημερών των τελευταίων πέντε Αμερικανών προέδρων.