Επικεντρωμένο περισσότερο στα προσόντα – και κατ’ επέκταση στις οικονομικές απολαβές πριν από την αναζήτηση εργασίας στη Βρετανία – είναι το σχέδιο για τους Ευρωπαίους πολίτες για τη μετά Brexit εποχή.
Στόχος, όπως έχει προαναγγελθεί είναι να δοθεί ένα τέλος στην ελεύθερη μετακίνηση των Ευρωπαίων πολιτών προς τη Βρετανία και να δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα στους έχοντες περισσότερα προσόντα και δεξιότητες, ανεξαρτήτως από τη χώρα καταγωγής τους.
Πρακτικά, όπως σημειώνουν Βρετανοί αξιωματούχοι, αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει περιορισμός για τους πτυχιούχους μηχανικούς, γιατρούς, δικηγόρους ή άλλους επαγγελματίες.
Κανένας περιορισμός δεν θα υπάρχει επίσης για τους φοιτητές από άλλες χώρες της Ευρώπης.
Αναγνωρίζοντας τη θετική συμβολή για τον βρετανικό πολιτισμό και τις επιστήμες των περίπου 440.000 φοιτητών από όλο τον κόσμο, η χώρα προτίθεται να συνεχίσει να δίνει στους νέους της Ευρώπης (μέσω της διαδικασίας της βίζα) τη δυνατότητα να σπουδάζουν και στη συνέχεια να εργάζονται στις έδαφός της.
Δεν ισχύει ωστόσο το ίδιο για όσους δεν έχουν τα ανάλογα προσόντα. Ειδικότερα, προβλέπεται μία μικρότερης διάρκειας για τους μετανάστες με λιγότερα προσόντα, στους οποίους θα δίνεται μεν η δυνατότητα να εργαστούν εφόσον το θελήσουν στη Βρετανία, αλλά όχι για διάστημα μεγαλύτερο τους ενός έτους.
Το νέο σύστημα αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από το 2021, μετά τη μεταβατική περίοδο των δύο ετών, η οποία ωστόσο προβλέπεται εφόσον υπάρξει τελικά συμφωνία Λονδίνου – Βρυξελλών για τους όρους της αποχώρησης.