Το κώδωνα του κινδύνου κρούουν Κίεβο, ΗΠΑ, Ολλανδία, Μαλαισία και Αυστραλία σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στο σημείο συντριβής του Boeing 777 της Malaysia Airlines στην ανατολική Ουκρανία.
Ο ένας μετά τον άλλο, ανώτατοι αξιωματούχοι των χωρών κάνουν λόγο για απαράδεκτη χαοτική κατάσταση και έλλειψη φύλαξης που θέτει σε κίνδυνο τα αποδεικτικά στοιχεία και την ομαλή διεξαγωγή της έρευνας για τα αίτια του δυστυχήματος.
Την ίδια ώρα, τον γύρο του κόσμου κάνουν εικόνες με ντόπιους να κάνουν βόλτα ανάμεσα στα πτώματα και τα συντρίμμια βγάζοντας φωτογραφίες.
Προτεραιότητα είναι να περισυλλεγούν οι σοροί, δήλωσε ο Τόνι Άμποτ, πρωθυπουργός της Αυστραλίας, που είχε 28 πολίτες της στην πτήση MH17.
“Η δυσκολία είναι ότι στην περιοχή επικρατεί χάος, πλήρες χάος”, πρόσθεσε μιλώντας στο αυστραλιανό τηλεοπτικό δίκτυο ABC. “Τα πράγματα που συνήθως διεξάγονται στο σημείο ενός αεροπορικού δυστυχήματος δεν διεξάγονται σε αυτή την περίπτωση. Πολλές προσπάθειες για πρόσβαση στο σημείο αυτό απέτυχαν εξαιτίας της σύγκρουσης που μαίνεται στην περιοχή, κοντά στα ρωσικά σύνορα”, δήλωσε.
“Επειδή αυτή την περιοχή ελέγχουν υποστηριζόμενοι από τη Ρωσία αντάρτες, μέχρι τώρα όσο γνωρίζουμε, τα πτώματα είναι σκορπισμένα στα χωράφια της ανατολικής Ουκρανίας και ένοπλοι αντάρτες ποδοπατούν την περιοχή. Συνεπώς, είναι απολύτως επιτακτική ανάγκη η Αυστραλία να κάνει κάθε προσπάθεια προκειμένου να περισυλλεγούν οι σοροί, να διασφαλίσει ότι η περιοχή θα διαφυλαχθεί, ότι μια πραγματική ενδελεχής έρευνα θα διενεργηθεί και ότι θα υπάρξει δικαιοσύνη” για τους νεκρούς.
“Οι Ρώσοι, όπως είδαμε τις τελευταίες 48 ώρες, προσπαθούν να νίψουν τας χείρας τους από όλα αυτά. Όμως είναι αδύνατο γι ‘αυτούς να νίπτουν τα χείρας για κάτι που συνέβη σε έδαφος που ελέγχεται από τους Ρώσους και προκλήθηκε προφανώς από άτομα που υποστηρίζονται από τους Ρώσους, με οπλισμό που κατά τα φαινόμενα παρέχεται από τους Ρώσους”, κατέληξε ο Αυστραλός πρωθυπουργός.
Ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Φρανς Τίμερμανς δήλωσε “σοκαρισμένος” και “εξοργισμένος” από τη μεταχείριση στις σορούς των θυμάτων, εκ των οποίων 192 ήταν Ολλανδοί πολίτες.
Και ο υπουργός Μεταφορών της Μαλαισίας Λιόου Τιονγκ διαμαρτυρήθηκε γιατί “ζωτικής σημασίας ενδείξεις” δεν διαφυλάσσονται στο σημείο αυτό.
Οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν «απαράδεκτες» τις συνθήκες έλλειψης ασφάλειας στο τόπο όπου σημειώθηκε το αεροπορικό δυστύχημα με την κατάρριψη του αεροσκάφους των Μαλαισιανών Αερογραμμών και επανέλαβαν την έκκλησή τους για τη διατήρηση των αποδεικτικών στοιχείων.
«Η περιοχή δεν είναι ασφαλής και υπάρχουν πολλές αναφορές για πτώματα που έχουν μετακινηθεί, για κομμάτια του αεροσκάφους που έχουν παρθεί από το σημείο όπου βρίσκονται. γεγονότα που συνοδεύουν μια πιθανή παραποίηση των αποδεικτικών στοιχείων», δήλωσε η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Τζεν Ψάκι.
«Το γεγονός αυτό είναι απαράδεκτο και αποτελεί προσβολή για όλους εκείνους που έχασαν τους αγαπημένους τους καθώς επίσης είναι έλλειψη αξιοπρέπειας την οποία οφείλουμε στα θύματα» του αεροπορικού δυστυχήματος στην ανατολική Ουκρανία, συμπλήρωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο προέτρεψε τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών να χαρακτηρίσει τους αντάρτες που πολεμούν εναντίον των ουκρανικών δυνάμεων στις περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας Λουχάνσκ και Ντονέτσκ μέλη «τρομοκρατικών οργανώσεων».
Σύμφωνα με το γραφείο τύπου του Ουκρανού προέδρου, κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν: «Ο πρόεδρος της Ουκρανίας προέτρεψε τα Ηνωμένα Έθνη να καταδικάσουν τις ενέργειες των τρομοκρατών και να αναγνωρίσουν τις λεγόμενες «Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ» και «Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνσκ» ως τρομοκρατικές οργανώσεις».