«Σαράντα χρόνια κατοχής είναι πολλά» δήλωσε ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης με αφορμή την επέτειο των 40 χρόνων από την τουρκική εισβολή του 1974 στη Μεγαλόνησο και χαρακτήρισε ως «προκλητική» την παρουσία του Τούρκου Προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ στο κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας για τους εορτασμούς της επετείου της εισβολής.
Το πρωί της Κυριακής πραγματοποιήθηκε τρισάγιο στους τάφους των πεσόντων κατά τη τουρκική εισβολή στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας στη Λευκωσία, στο σημείο που είναι θαμμένο το αεροσκάφος Νoratlas, το οποίο έπεσε από ελληνοκυπριακά πυρά οδηγώντας στον θάνατο το πλήρωμα και τους καταδρομείς από την Ελλάδα. Μέσα σε κλίμα συγκίνησης ακολούθησε προσκλητήριο νεκρών.
Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης σε δηλώσεις του ανέφερε πως σαράντα χρόνια κατοχής είναι πολλά, και είναι καιρός για όλους, Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους και την Τουρκία, να συνειδητοποιήσουν ότι η λύση του Κυπριακού θα είναι προς όφελος του συνόλου του λαού. Ο Κύπριος Πρόεδρος αναφερόμενος στην προκλητική παρουσία του Τούρκου Προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ στα κατεχόμενα για τους εορτασμούς της επετείου της εισβολής, ανέφερε ότι «οι προκλήσεις δεν συνηγορούν υπέρ αυτού που δημόσια ισχυρίζεται η Τουρκία».
Ο Νίκος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στις προοπτικές που διανοίγονται για τις νέες γενιές, τη διασφάλιση του μέλλοντος και της συνέχισης ύπαρξής στην πατρώα γη, λέγοντας ότι επιβάλλουν «για όσους τουλάχιστον μέχρι σήμερα αρνούνται να το δεχτούν, δηλαδή κατά κύριο λόγο την Τουρκία και κάποιους της τουρκοκυπριακής κοινότητας, ότι είναι η ώρα να σκεφτούμε θετικά και να δημιουργήσουμε αυτό που αξίζει στην πατρίδα μας, ένα ευρωπαϊκό σύγχρονο κράτος, με διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του συνόλου, με διασφάλιση της προοπτικής για συνεργασία και προκοπή και ένα ασφαλές μέλλον».
Μίλησε και για τον ρόλο της Άγκυρας, λέγοντας ότι «θέλουμε την ενεργό και ουσιαστική εμπλοκή της Τουρκίας, η οποία συνεχίζει να κατέχει το βόρειο τμήμα», καθώς, όπως είπε, δεν είναι με δηλώσεις καλής θέλησης ή προκλητικές και αρνητικές δηλώσεις που μπορεί να επέλθει λύση.
Όπως τόνισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, χρειάζεται γενναιότητα και αναγνώριση ότι δεν επιτρέπονται παρεκκλίσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα.