Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Βουλή του Κοσόβου ενέκρινε τη δημιουργία στρατού

Η Βουλή του Κοσόβου ενέκρινε τη δημιουργία στρατού
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Το κοινοβούλιο στο Κόσοβο ενέκρινε σήμερα Παρασκευή τη δημιουργία στρατού που θα αριθμεί 5.000 μέλη, μία εβδομάδα αφότου η πρωθυπουργός της Σερβίας άφησε να εννοηθεί ότι η απόφαση αυτή μπορεί να προκαλέσει στρατιωτική επέμβαση από το Βελιγράδι.

Η κίνηση αυτή, 20 χρόνια μετά την εξέγερση των Αλβανών του Κοσόβου εναντίον της σερβικής διακυβέρνησης και δέκα χρόνια μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας, χαρακτηρίστηκε «ιστορική» από τις Ηνωμένες Πολιτείες όμως το ΝΑΤΟ την επέκρινε λέγοντας ότι δεν βοηθά τις προσπάθειες να κατευναστούν οι εντάσεις ανάμεσα στο Κόσοβο και στη Σερβία.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο νόμος για τη μετατροπή της ελαφρά οπλισμένης Δύναμης Ασφαλείας του Κοσόβου, η οποία δημιουργήθηκε κυρίως για την αντιμετώπιση κρίσεων, την πολιτική άμυνα και την απομάκρυνση πυρομαχικών από τον πόλεμο στη δεκαετία του 1990, σε στρατό εγκρίθηκε από τη Βουλή με τις ψήφους 105 βουλευτών σε σύνολο 120.

Έντεκα βουλευτές της σερβικής μειονότητας απείχαν από την ψηφοφορία. Το Σύνταγμα του Κοσόβου προέβλεπε τη δημιουργία εθνικού στρατού, αλλά καμία δράση δεν είχε αναληφθεί για χρόνια ενώ η Πρίστινα επιχείρησε, χωρίς επιτυχία, να εξασφαλίσει την υποστήριξη των Σέρβων του Κοσόβου.

Η κίνηση συναντά επίσης την έντονη αντίδραση της Σερβίας, προστάτιδας των Σέρβων του Κοσόβου, η οποία αρνήθηκε να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της πρώην επαρχίας της και έχει προειδοποιήσει πως ένας εθνικός στρατός στο Κόσοβο μπορεί να αποσταθεροποιήσει τα Δυτικά Βαλκάνια.

Η πρωθυπουργός της Σερβίας Άνα Μπρνάμπιτς δήλωσε σήμερα πως η Σερβία «θα συνεχίσει στον δρόμο της ειρήνης και της σταθερότητας» μετά την απόφαση του Κοσόβου να αποκτήσει τακτικό στρατό.

«Για εμένα, είναι μια δύσκολη μέρα, δεν είναι μια μέρα που μπορεί να συμβάλει στην περιφερειακή συνεργασία», δήλωσε η Άνα Μπρνάμπιτς στους δημοσιογράφους. Πρόσθεσε πως «χωρίς μια σταθερή περιοχή, δεν υπάρχει σταθερή Σερβία».

Αν και η δημιουργία ενός τέτοιου στρατού μπορεί να πάρει χρόνια, οι Σέρβοι πολιτικοί υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε να δημιουργηθεί για την εκδίωξη των Σέρβων που έχουν μείνει στο Κόσοβο – κατηγορία την οποία αρνούνται οι Αλβανοί ηγέτες του Κοσόβου που εξαρτώνται από την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ για μεταρρυθμίσεις και ανάπτυξη της μικρής, φτωχής βαλκανικής χώρας.

Στις 5 Δεκεμβρίου, η πρωθυπουργός της Σερβίας Άνα Μπρνάμπιτς είχε αφήσει να εννοηθεί ότι μια πιθανή απάντηση από το Βελιγράδι θα μπορούσε να είναι η στρατιωτική επέμβαση.

Ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς θα επιθεωρήσει στρατεύματα κατά μήκος της μεθορίου με το Κόσοβο τις επόμενες τρεις ημέρες, ανέφερε χθες το γραφείο του.

Βαλκάνιοι αναλυτές λένε ωστόσο πως οποιαδήποτε δράση από τον στρατό της Σερβίας, που αριθμεί 28.000 μέλη, εναντίον του Κοσόβου δεν είναι πολύ πιθανή καθώς το Βελιγράδι φιλοδοξεί να γίνει μέλος της ΕΕ και ως εκ τούτου οι δηλώσεις της Μπρνάμπιτς φαίνεται να είναι ένα συμβιβαστικό δώρο προς τους Σέρβους εθνικιστές.

Μετά την έγκριση του νόμου, το Κόσοβο θα συστήσει υπουργείο Άμυνας και ο μελλοντικός στρατός του θα αποτελείται από 5.000 εν ενεργεία στρατιώτες και 3.000 εφέδρους. Αξιωματούχοι της κυβέρνησης της Πρίστινα λένε πως η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει τουλάχιστον 10 χρόνια.

Το Κόσοβο ανακήρυξε την ανεξαρτησία σχεδόν μία δεκαετία αφότου οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ έθεσαν τέρμα σε έναν πόλεμο των σερβικών δυνάμεων ασφαλείας εναντίον της εξέγερσης που περιλάμβανε συλλήψεις, δολοφονίες και απελάσεις Αλβανών πολιτών.

Αντανακλώντας τη θέση της Ουάσινγκτον ως μεγαλύτερου συμμάχου των Αλβανών του Κοσόβου, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ Φίλιπ Κόσνετ δήλωσε πως η σημερινή ψήφος είναι «ιστορική» για το Κόσοβο και δεσμεύθηκε για την πλήρη υποστήριξη των ΗΠΑ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Αλ. Τσίπρας: «Ξέρουμε τι θέλουμε, να μεγαλώσουμε τη χώρα» (βίντεο)

Στις 11 Μαΐου 2025 οι βουλευτικές εκλογές στην Αλβανία

Βόρεια Μακεδονία: Το κυβερνών κόμμα VMRO κατηγορεί το αλβανικό DUI ότι επιδιώκει την «αποσταθεροποίηση» της χώρας

Νίκος Δένδιας: Η Ελλάδα να έχει ρόλο στα Βαλκάνια και στη Ν/Α Μεσόγειο

Στην Αλβανία, στα Τίρανα, συμπόσιο νεο-οθωμανισμού με ανθελληνικά μηνύματα και ύμνους στην Τουρκία

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr