Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ξεσηκώθηκαν στην Αλβανία οι φοιτητές – Ο αλβανικός λαός κουράστηκε να είναι κολίγος στους κοτζαμπάσηδες

Ξεσηκώθηκαν στην Αλβανία οι φοιτητές – Ο αλβανικός λαός κουράστηκε να είναι κολίγος στους κοτζαμπάσηδες
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ένα μεγάλο φοιτητικό κίνημα ταρακουνά την Αλβανία, ενώ σταδιακά φαίνεται πως και άλλες κοινωνικές ομάδες να συντάσσονται στο πλευρό του. Το καθεστώς Ράμα, αλλά και ολόκληρο το σαθρό και διεφθαρμένο κοτζαμπάσικο πολιτικό σύστημα, που έχει μετατρέψει την Αλβανία σε χασισοφυτεία και θύλακα εγκληματικής παρανομίας στο μαλακό υπογάστριο της Ευρώπης, παρακολουθεί αμήχανο τον φοιτητικό ξεσηκωμό, που απαιτεί η Αλβανία να γίνει μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα.

Οι φοιτητικές κινητοποιήσεις, που συμπληρώνουν δεκαήμερο, συνεχίστηκαν δυναμικές και την Τετάρτη.

Φοιτητές συγκεντρώθηκαν μπροστά από το Υπουργείο Παιδείας και μπροστά από τα Γραφεία της Κυβέρνησης και του Έντι Ράμα.

Σύμφωνα τις αλβανικές ιστοσελίδες, οι φοιτητές επιμένουν στα αιτήματά τους και ταυτόχρονα δε δέχονται διάλογο, ούτε διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση, μολονότι ο Έντι Ράμα τους κάλεσε δύο φορές την Τετάρτη, με αναρτήσεις του στο twitter, να «συναντηθούν και να μιλήσουν».

Ορισμένοι φοιτητές διανυκτέρευσαν μπροστά από τα Γραφεία της Κυβέρνησης. Με τους φοιτητές έξω από τα Γραφεία του, ο Έντι Ράμα κάλεσε συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Στις εκκλήσεις του Ράμα για διάλογο, γράφει η ιστοσελίδα Ora News, οι φοιτητές απάντησαν:

«Γιατί να συναντηθούμε μαζί του, εφόσον δεν είδαμε κάποια κυβερνητική απόφαση που να ικανοποιεί τα αιτήματά μας;».

Σύμφωνα με την ίδια ιστοσελίδα, γονείς φοιτητών που εργάζονται στο Δημόσιο ή, και άλλοι πολίτες που εργάζονται επίσης στο Δημόσιο, δέχονται πιέσεις από τους προϊστάμενούς τους, να μην ενωθούν και συμπαρασταθούν στο κίνημα διαμαρτυρίας των φοιτητών.

Η αλβανική Αστυνομία, σύμφωνα με την ιστοσελίδα balkanweb.com, έκανε αγωγή για 24 άτομα -συμμετέχοντες στις διαμαρτυρίες των φοιτητών- κυρίως καλλιτέχνες και καθηγητές τους οποίους κατηγορεί για «συμμετοχή σε συνάθροιση μπροστά από το Υπουργείο Παιδείας, για την οποία η Αστυνομία δεν είχε δώσει άδεια».

Συμπαράσταση με τους φοιτητές εκφράζουν πολλοί πολίτες καθώς και επώνυμοι Αλβανοί διανοούμενοι και καλλιτέχνες.

Οι φοιτητές, σχολιάζει η αλβανική εφημερίδα «Πανόραμα», δεν είναι συντονισμένοι, είναι όμως αποφασισμένοι να διεκδικήσουν τα αιτήματά τους.

Σε παραλήρημα ο Έντι Ράμα, γέννημα θρέμμα του κομμουνιστικού τυραννικού καθεστώτος του Χότζα και ηγέτης του κόμματος-διαδόχου του κομμουνιστικού, αναφερόμενος σε τηλεοπτική εκπομπή στα 8 αιτήματα των φοιτητών, δήλωσε ότι όπως αποδείχτηκε σ΄αυτούς που διαμαρτύρονται συμμετέχουν οπαδοί του Δημοκρατικού Κόμματος, οπαδοί του Σοσιαλιστικού Κινήματος Ολοκλήρωσης (διάσπαση του Σοσιαλιστικού Κόμματος), οπαδοί του Κινήματος για το Πανεπιστήμιο το οποίο σύμφωνα με το Ράμα είναι «ένα μαρξιστικό κίνημα που δεν έχει διαβάσει το Μαρξ» και τέλος, σύμφωνα πάντα με τον Ράμα, στις διαμαρτυρίες συμμετέχουν και φοιτητές που αντιμετωπίζουν οικονομικά και οικογενειακά προβλήματα.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος και Αρχηγός της Αντιπολίτευσης, Λουλζίμ Μπάσα, έκανε έκκληση στους πολίτες των Τιράνων, να βοηθήσουν με κουβέρτες και τρόφιμα, τους φοιτητές που είχαν αποφασίσει να ξημερώσουν διαμαρτυρόμενοι μπροστά από τα Γραφεία του Ράμα.

Παράλληλα, ο Μπάσα έκανε έκκληση σε πολίτες, σε γονείς φοιτητών, να συμμετάσχουν για στις φοιτητικές διαμαρτυρίες, σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους φοιτητές.

Οι φοιτητές έχουν δηλώσει από την πλευρά τους ότι στις διαμαρτυρίες τους μπορεί να συμμετάσχει και να συμπαρασταθεί κάθε πολίτης που θεωρεί δίκαιο τον αγώνα τους.

Πολλές πόλεις προχώρησαν σε διαμαρτυρίες για τους υψηλούς φόρους, τις τιμές του πετρελαίου, την ανεργία και τη διαφθορά, γράφουν αλβανικά δημοσιεύματα. Διαμαρτυρίες πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες περιοχές, όπως η Καβάγια, η Λέζα, η Σκόδρα και συνεχίστηκαν στην Κουρμπίν, Ντεμπάρ με πορείες και πλακάτ κατά της κυβέρνησης και του Έντι Ράμα. Το ίδιο συνέβη και με τους κατοίκους στην Φίερι που βγήκαν στους δρόμους, αντιτιθέμενοι στους υψηλούς φόρους, στη φορολόγηση των καυσίμων, στη φορολόγηση του ρεύματος. Οι καθημερινές συνθήκες ζωής επιδεινώνονται συνέχεια. Οι υψηλοί φόροι έχουν κλείσει σχεδόν όλες τις μικρές επιχειρήσεις στο Φίερι που ήταν η κύρια απασχόληση των περισσότερων οικογενειών. Μετά τη Φίερ οι διαδηλώσεις ξέσπασαν στον Αυλώνα, όπου οι πολίτες βγήκαν στους δρόμους, φωνάζοντας για τους υψηλούς φόρους, για τις τιμές των καυσίμων και του ρεύματος. Διαμαρτυρίες άρχισαν στο Ελμπασάν στο Δυρράχιο και σε άλλες μικρότερες πόλεις. Έγιναν αποκλεισμοί δρόμων, με συνθήματα κατά της κυβέρνησης και των φόρων.

Οι διαμαρτυρίες δεν περιορίζονται στα Τίρανα.

Και σε άλλες πόλεις της χώρας, όπως στη Σκόδρα, στην Καβαγια, το Ελμπασάν, το Ντεβόλ Κορυτσάς, τη Μαλακάστρα του Φίερι, σημειώθηκαν διαμαρτυρίες πολιτών κατά των τιμών των καυσίμων, του ρεύματος και των υψηλών φόρων.

Συνεχίστηκαν οι διαμαρτυρίες των κατοίκων του Περιφερειακού, οι οποίοι αντιτίθενται στην κατεδάφιση των σπιτιών τους χωρίς αποζημίωση, όπως υποστηρίζουν.

Οι κάτοικοι εχθές απείλησαν την εταιρεία που θα εκτελέσει έργα διαπλάτυνσης του δρόμου, ότι θα χρησιμοποιήσουν φιάλες με βενζίνη σε περίπτωση που τα μηχανήματά τους πλησιάσουν τα σπίτια τους.

Με τους φοιτητές έχουν ενωθεί και πολλοί μαθητές της τελευταίας τάξης των λυκείων των Τιράνων, οι οποίοι άφησαν τα μαθήματά τους και μαζί με τους φοιτητές διεκδικούν:

«Θέλουμε παιδεία όπως σε όλη την Ευρώπη».

Οι φοιτητές κατήγγειλαν ορισμένους καθηγητές για διαφθορά αναφέροντας και τα ονόματά τους.

Αλβανοί φοιτητές που σπουδάζουν στο εξωτερικό συμπαρίστανται στους συμπατριώτες τους φοιτητές στην Αλβανία με μηνύματα και φωτογραφίες που ανήρτησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στα οποία εμφανίζονταν με συνθήματα υπέρ της φοιτητικής διαμαρτυρίας.

Η εφημερίδα Πανοράμα έγραψε ότι, η Καθολική Εκκλησία είναι υπέρ των φοιτητών και στηρίζει τα νόμιμα αιτήματά τους.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Λάρισα: Στο νοσοκομείο ο Κώστας Αγοραστός μετά την επίθεση που δέχθηκε από συγγενείς θυμάτων των Τεμπών (βίντεο)

Αλ. Τσίπρας: «Ξέρουμε τι θέλουμε, να μεγαλώσουμε τη χώρα» (βίντεο)

Ευθύνες στη Marfin για την καταστροφή του κτιρίου στη Σταδίου τον Μάιο του 2010 επιρρίπτει ο Άρειος Πάγος

Συρία/Δαμασκός: Νεο-οθωμανοί τζιχαντιστές ζητάνε να γίνει η Συρία ένα Ισλαμικό Κράτος

Στις 11 Μαΐου 2025 οι βουλευτικές εκλογές στην Αλβανία

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr