To 2017, 164 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως ήταν εργαζόμενοι μετανάστες, σε μια αύξηση 9% από το 2013, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ).
Στην έκθεσή της, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, η ΔΟΕ αναφέρει ότι οι εργαζόμενοι μετανάστες αποτελούν το 4,7% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού και η συντριπτική πλειονότητα αυτών έχουν βρει εργασία σε χώρες υψηλού εισοδήµατος, είτε σε χώρες μέσου – υψηλού εισοδήματος.
Η έκθεση που βασίζεται στα στοιχεία που συνέλεξε ο οργανισμός για το 2017, ορίζει ως εργαζόμενο μετανάστη ένα άτομο άνω των 15 που ταξίδεψε σε ξένη χώρα προς αναζήτηση εργασίας, ή ένα άτομο που βρισκόταν ήδη στο εξωτερικό και αναζητεί ή βρήκε απασχόληση στην χώρα προορισμού.
Οι απαριθμημένοι 164 εκατομμύρια εργαζόμενοι μετανάστες του περασμένου έτους αντιπροσωπεύουν μια σαφή άνοδο συγκριτικά με τους 150 εκατομμύρια εργαζομένους μετανάστες που καταμετρήθηκαν το 2013.
Στα στοιχεία περιλαμβάνονται πρόσφυγες που βρήκαν θέση εργασίας στη χώρα που τους φιλοξενεί, σύμφωνα με τη ΔΟΕ.
Ο συνολικός αριθμός μεταναστών αυξήθηκε από 232 εκατομμύρια το 2013 σε 277 εκατομμύρια το 2017.
Η Μανουέλα Τόμεϊ, διευθύντρια του τμήματος των συνθηκών εργασίας της Διεθνούς Οργάνωσης τόνισε ότι η μετανάστευση δεν πρόκειται να σταματήσει και κάλεσε τα κράτη μέλη του ΟΗΕ να υιοθετήσουν το Παγκόσμιο Σύμφωνο των Ηνωμένων Εθνών, που πρέπει να επικυρωθεί σε σύνοδο κορυφής στις 10 και 11 Δεκεμβρίου στο Μαρόκο.
Πρόκειται για ένα «παγκόσμιο φαινόμενο» όπως δήλωσε σε δημοσιογράφους απέναντι στο οποίο πρέπει να δοθεί μια «παγκόσμια απάντηση».
Σύμφωνα με την έκθεση, το 58% των εργαζομένων μεταναστών – 96 εκατομμύρια άνθρωποι – είναι άνδρες, αύξηση ποσοστού 2% σε σχέση με το 2013.
«Ένας αυξανόμενος αριθμός γυναικών που αναζητά εργασία έχει μεταναστεύσει αυτόνομα τις τελευταίες δύο δεκαετίες, αλλά οι διακρίσεις που συχνά αντιμετωπίζουν εξαιτίας φύλου ή εθνικότητας μειώνει στις γυναίκες αυτές τις ευκαιρίες απασχόλησης στις χώρες προορισμού τους, σε σχέση με τους άνδρες», εξήγησε η Τόμεϊ.
Από την αντίπερα όχθη, κάποιες από τις χώρες προέλευσης των εργαζομένων αυτών χάνουν το πιο παραγωγικό κομμάτι του εργατικού τους δυναμικού, καθώς το 86% των εργαζομένων μεταναστών είναι μεταξύ 24 και 64 ετών.
Σχεδόν το 25% των εργαζομένων μεταναστών παγκοσμίως βρίσκεται στη Δυτική, την Νότια και την Βόρεια Ευρώπη.
Ακολουθεί η Βόρεια Αμερική με 23% και 14% σε αραβικές χώρες.