Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Ασσυρία, Ασσύριοι, Ιράκ, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Καθολική Εκκλησία, Νινευή, Τζιχαντιστές, Χαλδαίοι Χριστιανοί, Χριστιανισμός, Χριστιανοί,
Οι Ασσύριοι Ρωμαιοκαθολικοί (Χαλδαίοι) κάτοικοι του χριστιανικού χωριού Τεσκόπα στην επαρχία της Νινευή στο βορειοδυτικό Ιράκ, ξαναχτίζουν το χωριό τους, το οποίο είχε καταστραφεί ολοσχερώς από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ISIS).
Το Τεσκόπα, που βρίσκεται περίπου 40 χιλιόμετρα βόρεια της Μοσούλης, είχε περισσότερες από 1.400 οικογένειες πριν του επιτεθεί το Ισλαμικό Κράτος και αναγκάσει τους χωρικούς να το εγκαταλείψουν.
Σήμερα λιγότερες από 600 οικογένειες έχουν επιστρέψει στο χωριό, ενώ οι υπόλοιποι είτε μετακόμισαν σε ιρακινές πόλεις, είτε έφυγαν πρόσφυγες σε άλλες χώρες.
Το συγκεκριμένο ασσυριακό χωριό έχει υποστεί πολλούς διωγμούς στην ιστορία του από τους Άραβες και άλλους εισβολείς.
«Κουραστήκαμε από τους πολλούς εκτοπισμούς και μεγαλώσαμε. Πήγαμε [πρόσφυγες] σε πολλούς τόπους, συμπεριλαμβανομένου του Λιβάνου και υποφέραμε πολύ», λέει η Σαλέεμα Λούκα, μια ηλικιωμένη από την Τσεκόπα.
«Κάθε φορά που πάμε σε ένα άλλο μέρος [ως πρόσφυγες] πρέπει να αγοράσουμε καινούργια υπάρχοντα», προσθέτει.
Ωστόσο, τώρα οι ιρακινές Αρχές προσπαθούν να πείσουν τους κατοίκους να επιστρέψουν στο χωριό και η ζωή τους να συνεχιστεί όπως πριν.
Οι χωρικοί αναστηλώνουν και την εκκλησία του Αγίου Ιακώβου, που είναι ένας από τους παλαιότερους χριστιανικούς ναούς στην επαρχία της Νινευή.
Σε αυτή την εκκλησία, στον Άγιο Ιάκωβο, κατέφυγαν οι χριστιανοί το 1236 όταν οι Μογγόλοι εισέβαλαν στην Τεσκόπα για να τη λεηλατήσουν.
Η άλλη εκκλησία της πόλης είναι ο Άγιος Γεώργιος.
Η Τεσκόπα καταλήφθηκε από το Ισλαμικό Κράτος τον Αύγουστο του 2014 και απελευθερώθηκε τον Μάιο του 2016.
Το όνομα Τεσκόπα είναι ασσυριακό και σημαίνει «Σταθερός Λόφος», από ένα γειτονικό λόφο στον οποίο είναι διάσπαρτα τα ερείπια μιας αρχαίας πόλης. Οι κάτοικοι αποκαλούνται στη γλώσσα τους Τισκοπναοί (Tisqopnaye).
Οι Τισκοπναοί ομιλούν ως πρώτη γλώσσα τα νεο-αραμαϊκά [ασσυριακά], ωστόσο, μιλάνε και αραβικά τα οποία διδάσκονται και στο σχολείο.
Στο χωριό έχει προσφέρει βοήθεια για την ανοικοδόμησή του και η ουγγρική κυβέρνηση του Βίκτορα Όρμπαν.