Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

«Νερά» κάνουν οι Σκοπιανοί με τα σχολικά τους βιβλία – Θα τηρήσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών ή θα μας κοροϊδεύουν;

«Νερά» κάνουν οι Σκοπιανοί με τα σχολικά τους βιβλία – Θα τηρήσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών ή θα μας κοροϊδεύουν;
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βαλκάνια, Σκόπια,

Ιστορία από την αρχή θα πρέπει να μάθουν οι Σκοπιανοί και να αφήσουν πίσω τους τις φαντασιώσεις ότι είναι απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Για να θεωρηθεί πετυχημένη η Συμφωνία των Πρεσπών θα πρέπει να αντιμετωπίσουν και τα τρία μεγάλα αγκάθια, για αυτούς, που δεν είναι άλλα από τη γλώσσα, την ταυτότητα και το θέμα της μειονότητας.

Το άρθρο 4 που ορίζει ότι η ιθαγένειά τους είναι μακεδονική, το άρθρο 7 που ορίζει τη γλώσσα τους ως «μακεδονική», από την οικογένεια των νοτιο-σλαβικών γλωσσών.

Το βασικότερο, όμως όλων είναι το άρθρο 49 που με αυτό οι Σκοπιανοί θέτουν θέμα «μακεδονικής μειονότητας», θέμα για το οποίο παλεύουν από το 1984.

Παράλληλα εθνικιστές Σκοπιανοί εγείρουν θέμα αποζημιώσεων για περιουσίες που έχουν κατασχεθεί από το ελληνικό κράτος.

«Σε ότι αφορά τη γλώσσα υπάρχει μια ήδη εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες αναφορές από τα Σκόπια όπου θεωρούν ότι θα πρέπει να αναγνωριστεί ως Μακεδονική Γλώσσα και ως υφίσταται Μακεδονική Γλώσσα, η οποία για τους γνωρίζοντες είναι παρά μόνο Βουλγαρικά με κάποιους ιδιωματισμούς και αλλαγές σε ότι αφορά τα Σκόπια» δήλωσε στο STAR o διδάκτωρ κοινωνικών επιστημών, κ. Φάνης Μαλκίδης.

Ένα ξεχωριστό και δύσκολο κεφάλαιο είναι τα σκοπιανά βιβλία ιστορίας που πρέπει να αλλάξουν.

Για τους Σκοπιανούς ο Παύλος Μελάς είναι σφαγέας όπως γράφουν χαρακτηριστικά και οι μακεδονομάχοι δολοφόνοι.

Η κυβέρνηση πιστεύει ότι το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ισχυρό κίνητρο για να διαλύσει τις Σκοπιανές φαντασιώσεις.

Ωστόσο, τον κίνδυνο να γραφτεί ξανά η Ελληνική Ιστορία με… fake news επισημαίνουν έγκριτοι ιστορικοί και πολιτικοί επιστήμονες, στον απόηχο των επικείμενων αλλαγών στα βιβλία της Ιστορίας σε Ελλάδα και Σκόπια βάσει της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Στην παράγραφο 5 του άρθρου 8 της Συμφωνίας προβλέπεται ρητά ότι διεπιστημονική επιτροπή εμπειρογνωμόνων θα έχει τη δυνατότητα να αναθεωρήσει σχολικά εγχειρίδια αλλά και συνοδευτικό υλικό, όπως χάρτες, ιστορικούς άτλαντες, οδηγούς διδασκαλίας κλπ. με βάση τα «νέα» δεδομένα από τη συμφωνία των δύο κρατών.

Η επιτροπή ήδη σχηματίστηκε και θα προχωρά με το έργο της παράλληλα με τα προβλεπόμενα βήματα για την επικύρωση της Συμφωνίας.

«Το θέμα είναι τι ακριβώς θα κάνουμε. Στα δικά μας βιβλία είναι ελάχιστες οι αναφορές στα Σκόπια, τα οποία παρατίθενται ως ΠΓΔΜ. Το οποίο, φυσικά, θα αλλάξει σε “Βόρεια Μακεδονία” όταν ψηφιστεί η συμφωνία» έχει επισημάνει στο star.gr ο ιστορικός και πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Νίκος Παπαχρήστος.

Ο ίδιος προειδοποιεί για τον κίνδυνο να ξαναγραφτεί η ιστορία του μακεδονικού αγώνα.

«Όσον αφορά τον μακεδονικό αγώνα, είναι προφανές ότι ήταν σύγκρουση μεταξύ Ελλήνων και Βουλγάρων, δεν υπήρχαν οι Σκοπιανοί πουθενά.

»Αυτοί τι θα γράψουν στα βιβλία τους; Φανταστείτε να ειπωθεί πως ήταν σύγκρουση Ελλήνων και βορειομακεδόνων.

»Εμείς περιγράφουμε μια ιστορική πραγματικότητα. Ακόμη και η Μακεδονία του Ίλιντεν, που ατυχώς λένε να βάλουμε στα βιβλία, έγινε από τους κομιτατζήδες, που ήταν Βούλγαροι.

»Και δεν είναι τυχαίο ότι η Βουλγαρία αναγνωρίζει Μακεδονία ως κράτος αλλά όχι μακεδονική εθνότητα, το οποίο κάνουμε εμείς τώρα» εξηγεί ο κ. Παπαχρήστος.

Μάλιστα, εξηγεί πως τα εκπαιδευτικά ζητήματα που προκύπτουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών δεν είναι μόνο αυτά, δηλαδή τα βιβλία της ιστορίας των δύο κρατών, αλλά πολλά και πολυσύνθετα.

Λόγου χάρη το πώς θα παρουσιαστεί η Ιστορία στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο αλλά και το τι μέλλει γενέσθαι με μια πιθανή ύπαρξη βορειομακεδονικών (ή μακεδονικών) εδρών σε διεθνή πανεπιστήμια.

Ως «ιδιαιτέρως προβληματική» χαρακτηρίζει την αναφορά της Συμφωνίας των Πρεσπών για την επιτροπή που θα μελετήσει τα σχολικά βιβλία και άλλα θέματα ιστορίας και αρχαιολογίας ο πολιτικός επιστήμων και συγγραφέας, Κωνσταντίνος Χολέβας.

«Υποτίθεται ότι γίνεται για να βρεθεί μια αντικειμενική προσέγγιση, ωστόσο οι βαλκανικοί εθνικισμοί είναι πολύ φορτισμένοι και δεν είναι εύκολο να λύσει κανείς θέματα ιστορίας και αρχαιολογίας με κάποιες επιτροπές. Ποτέ δεν έχει επιτευχθεί έως τώρα» τονίζει ο κ. Χολέβας.

Ο ίδιος εστιάζει σε ένα πολύ σημαντικό σημείο του θέματος, την προστασία του συνόλου της ιστορίας της Μακεδονίας:

«Βλέπω σε δύο τουλάχιστον διατάξεις να υπάρχει μια προστασία της αρχαίας ελληνικής κληρονομιάς της Μακεδονίας, όμως δεν υπάρχει καμία προστασία στην υπόλοιπη ιστορία της.

»Μακεδονία, όμως, δεν είναι μόνο ο Φίλιππος και ο Αλέξανδρος, που σαφώς είναι πολύ σημαντικές μορφές της ιστορίας.

»Μακεδονική ιστορία είναι και ο Κύριλλος και ο Μεθόδιος, που ήδη ο Ζάεφ οικειοποιείται σε διαγγέλματα, η μακεδονική σχολή αγιογραφίας, οι μακεδόνες αγωνιστές του 1821, ο μακεδονικός αγώνας.

»Αφέθηκε εκτεθειμένο, λοιπόν, το υπόλοιπο τμήμα της ιστορίας της Μακεδονίας».

Τόσο ο κ. Χολέβας όσο και ο κ. Παπαχρήστος στέκονται στην κακή προηγούμενη εμπειρία της χώρας σε τέτοια ζητήματα, καθώς είχε επιχειρηθεί στο παρελθόν η αμοιβαία αλλαγή των βιβλίων της Ιστορίας με γειτονικά κράτη.

«Θυμίζω τις επιτροπές με την Τουρκία που κατέληξαν σε μονομερή και ετεροβαρή υποχώρηση της Ελλάδας.

»Εμείς καταλήξαμε στον συνωστισμό της Σμύρνης, ενώ οι Τούρκοι δεν άλλαξαν τίποτα» τονίζει ο έγκριτος πολιτικός επιστήμων.

«Και με την Τουρκία είχε γίνει τέτοια προσπάθεια, αλλά και με την Αλβανία. Σε όλες αυτές τις διαδικασίες, το αποτέλεσμα ήταν πάντα εναντίον της χώρας μας.

»Εμείς τηρούσαμε αυτά στα οποία συμφωνούσαμε, ενώ τα άλλα μέρη όχι.

»Έτσι φτάσαμε, από τη μία πλευρά, στον συνωστισμό της Σμύρνης και, από την άλλη πλευρά, η περιγραφή στα τουρκικά βιβλία να είναι περί “αχάριστων” Ελλήνων που επαναστάτησαν το 1821 ενώ ζούσαν μέσα στην ευδαιμονία.

»Διαστρεβλώνουν κατά το δοκούν την πραγματικότητα, επειδή οι Έλληνες ήλεγχαν το εμπόριο και τη βιοτεχνία στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, χάρη στο προαιώνιο επιχειρηματικό δαιμόνιό τους» εξηγεί ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Η Βόρεια Μακεδονία αν θέλει να μπει στην ΕΕ πρέπει να αναγνωρίσει ότι έχει βουλγαρική μειονότητα

Ο προφυλακισμένος πρώην πρόεδρος της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα κάλεσε σε ξεσηκωμό «κατά του ναρκοκράτους και της ναρκοδικαιοσύνης»

Στην Αλβανία ταραχές στα Τίρανα σε διαδήλωση της αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης Ράμα

Στη Λευκωσία η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ιορδανίας

Ο Νίκος Δένδιας στη Σερβία συμφώνησε με τον Αλεξάνταρ Βούτσιτς ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr