Στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό του 2019 το πρωί της Τετάρτης στη γερμανική βουλή η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επικεντρώθηκε στην ομιλία της στο θέμα της εξόδου της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ όπως και στο προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτμα.
Όπως τόνισε, το τελευταίο μπορεί να λυθεί μόνο σε διεθνές επίπεδο. Η προσφυγική κρίση του 2015 έδειξε ότι «καμία χώρα δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει μόνη της».
Οι επισημάνσεις αυτές δεν αφορούσαν μόνο το λαϊκιστικό εθνικιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) αλλά και επικριτές του Συμφώνου για τη Μετανάστευση του ΟΗΕ που προέρχονται από τα δύο χριστιανικά κόμματα. Η γερμανική κυβέρνηση σκοπεύει να υπογράψει το Σύμφωνο το Δεκέμβριο.
Το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση όπως και το Σύμφωνο για τους Πρόσφυγες συνιστούν σύμφωνα με την κ. Μέρκελ «σωστές προσπάθειες» προκειμένου «να επιλυθούν διεθνώς και από κοινού παγκόσμια προβλήματα».
Η πεποίθηση ότι όλα μπορούν να λυθούν σε εθνικό πλαίσιο και ότι κανείς θα πρέπει να σκέφτεται μόνο τον εαυτό του δεν είναι πατριωτισμός αλλά «εθνικισμός στην καθαρή του μορφή» τόνισε η καγκελάριος.
«Πατριωτισμός είναι όταν από τις συνεργασίες με άλλες χώρες προκύπτει όφελος για όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές (win-win)», πρόσθεσε.
Πάντως ο υποψήφιος για την προεδρία των Χριστιανοδημοκρατών και νυν υπουργός Υγείας Γενς Σπαν έχει ανακοινώσει ότι θα ζητήσει στο συνέδριο του κόμματος σε δύο εβδομάδες ψηφοφορία για το αν θα πρέπει να συμμετέχει η Γερμανία στη Συνθήκη για τη Μετανάστευση ή όχι.
Δεν αλλάζει η συμφωνία για το Brexit
Αναφορικά με το Brexit η καγκελάριος εξέφρασε τη «μεγάλη λύπη» της για την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ και τόνισε ότι η χώρα θα πρέπει και στο μέλλον να παραμείνει στενός εταίρος της ΕΕ. Παράλληλα τόνισε ότι η Γερμανία στηρίζει τη συμφωνία εξόδου που επιτεύχθηκε.
Σε ό,τι αφορά την επικείμενη ψηφοφορία στη βρετανική βουλή για τη συμφωνία εξόδου η καγκελάριος δήλωσε πως «γνωρίζουμε πόσο δύσκολη είναι η συζήτηση στην Μ. Βρετανία».
Προκαταλαμβάνοντας κατά κάποιο τρόπο αυτή τη συζήτηση κατέστησε έμμεσα σαφές ότι δεν πρόκειται να δεχθεί αλλαγές στο κείμενο της συμφωνίας. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, το Λονδίνο δεν μπορεί μονομερώς να αποφασίσει πότε θα αποχωρήσει από την Τελωνειακή Ένωση.
Σχετικά με τις ισπανικές επιφυλάξεις σε ό,τι αφορά τη μελλοντική σχέση Ισπανίας-Γιβραλτάρ το οποίο ανήκει στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Άγκελα Μέρκελ εξέφρασε την ελπίδα ότι ως την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την Κυριακή θα επιτευχθεί λύση.