Το ενδεχόμενο να προσθέσουν τη Βενεζουέλα στους «σπόνσορες» της τρομοκρατίας εξετάζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, αν και η τελική απόφαση δεν έχει ληφθεί.
Εάν το σχέδιο προχωρήσει, αυτομάτως σημαίνει περιορισμός της αμερικανικής οικονομικής συνδρομής και άλλους οικονομικούς περιορισμούς σε μία χώρα η οποία πλήττεται από υπερπληθωρισμό, μαζική μετανάστευση και τεράστιες ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα.
Το θέμα τέθηκε ξανά επί τάπητος τις τελευταίες ημέρες έπειτα από πρωτοβουλία του Ρεπουμπλικανού γερουσιαστή Μάρκο Ρούμπιο, ο οποίος εδώ και πολύ καιρό ασκεί πιέσεις στην αμερικανική κυβέρνηση να σκληρύνει τη στάση της απέναντι στην κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο, υποστηρίζει στο Reuters πηγή που έχει γνώση του ζητήματος.
Χρονικό πλαίσιο για τη λήψη της απόφασης αυτής δεν υπάρχει, υποστηρίζει η ίδια πηγή. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μία πολύ μεγάλη πρόκληση της αμερικανικής κυβέρνησης να καταφέρει να παρουσιάσει αδιάσειστες αποδείξεις οι οποίες θα συνδέουν την κυβέρνηση Μαδούρο με την τρομοκρατία.
Οι χώρες οι οποίες βρίσκονται σήμερα στη συγκεκριμένη λίστα – Βόρεια Κορέα, Ιράν, Σουδάν και Συρία – έχει αποδειχτεί ότι «έχουν επανειλημμένως υποστηρίξει πράξεις διεθνούς τρομοκρατίας».
Το ζήτημα τέθηκε τον Σεπτέμβριο, όταν ο Ρούμπιο και δύο ακόμη Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές έστειλαν επιστολή στον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, όπου του ζητούσαν να προσθέσει τη Βενεζουέλα στη λίστα με τους σπόνσορες της τρομοκρατίας.
Οι τρεις Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές κατηγορούν τη χώρα ότι έχει συνδέσμους με τη Χεζμπολάχ και τους FARC. Δεν έχουν ωστόσο ικανοποιητικές αποδείξεις για να στηρίξουν τα λεγόμενά τους.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει ανοίξει διάφορους κύκλους κυρώσεων εις βάρος της κυβέρνησης Μαδούρο από το 2017, την οποία κατηγορεί ότι υπονομεύει τη δημοκρατία.
Ο Βενεζουελάνος πρόεδρος από την πλευρά του αρνείται ότι περιορίζει τις πολιτικές ελευθερίες και συνεχίζει να εκτοξεύει αντιαμερικανικές κορόνες επιμένοντας ότι είναι θύμα του «οικονομικού πολέμου» των ΗΠΑ.