Σε απελπισία το τουρκικό ισλαμικό καθεστώς της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, δηλαδή το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις για «γκρίζες ζώνες» στην κυπριακή ΑΟΖ, την ώρα που οι Αμερικανοί τους έχουν διαμηνύσει αυστηρά να μείνουν μακριά από την Κύπρο, ενώ την Τρίτη τους ανάγκασαν να αποχωρήσουν και από τη Σύνοδο για τη Λιβύη στο Παλέρμο.
«Γκρίζες ζώνες» στην κυπριακή ΑΟΖ
«Παρόλο που το Οικόπεδο 10 (σ.σ. της κυπριακής ΑΟΖ) δεν συγκρούεται με την (σ.σ. φανταστική) ΑΟΖ της Τουρκίας και της (σ.σ. παράνομης) “ΤΔΒΚ” (σ.σ. ψευδοκράτος), η Άγκυρα είναι εναντίον των μονομερών εργασιών από τους Ελληνοκύπριους, οι οποίες παραβιάζουν τα δικαιώματα της (σ.σ. παράνομης) “ΤΔΒΚ”».
Τα παραπάνω αναφέρει το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολού, σε τηλεγράφημά του, στο οποίο αναφέρει ότι το γεωτρύπανο της ExxonMobil θα ξεκινήσει τις γεωτρήσεις στις 15 Νοεμβρίου.
Προσθέτει ότι η NAVTEX που εξέδωσε η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ισχύ μέχρι τις 25 Φεβρουαρίου 2019.
Σύμφωνα με το Ανατολού το γεωτρύπανο της ExxonMobil «θα προβεί σε μονομερείς γεωτρήσεις για υδρογονάνθρακες για λογαριασμό της “ελληνοκυπριακής διοίκησης”», όπως χαρακτηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία.
Το τηλεγράφημα του πρακτορείου αναφέρει επίσης πως όταν το γεωτρύπανο της ΕΝΙ είχε πάει στην περιοχή για γεώτρηση εμποδίστηκε από τουρκικά πολεμικά πλοία, υποστηρίζοντας ότι η περιοχή όπου θα έκανε γεώτρηση η ΕΝΙ ήταν εντός της υποτιθέμενης ΑΟΖ της Τουρκίας. Υποστηρίζει ακόμη ότι τα Οικόπεδα 1, 4, 5, 6 και 7 συγκρούονται με την τουρκική ΑΟΖ.
Τρώνε «ξύλο» από τους Αμερικανούς
Όπως έγινε γνωστό την Τρίτη, οι Αμερικανοί διαμήνυσαν στους Τούρκους να μείνουν μακριά από την κυπριακή ΑΟΖ. Το ομολόγησε ο ίδιος ο Ερντογάν.
«Στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου τα συμφέροντα συγκρούονται. Υπάρχει η κοινή συνεργασία των Ελληνοκυπρίων με την ExxonMobil των ΗΠΑ. Οι Αμερικανοί έχουν μια στάση “μην μπείτε μόνο εκεί και από ‘κει και πέρα να κάνετε οτιδήποτε”.
»Όπως ξέρετε εμείς πρώτα ξεκινήσαμε από τα βόρεια» ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος, μιλώντας σε δημοσιογράφους, σύμφωνα με όσα μεταδίδει η Hurriyet.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η Τουρκία έχει στη διάθεσή της δύο πλοία γεωτρύπανα και δύο πλοία ερευνών και εξήγησε ότι από τα γεωτρύπανα, το ένα θα κάνει έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο και το άλλο στη Μαύρη Θάλασσα.
«Τα ερευνητικά μας ήδη συνεχίζουν. Θα συνεχίσουμε με τον ίδιο αποφασιστικό τρόπο. Δίπλα τους έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλειά τους.
»Εμείς για το θέμα αυτό λέμε στους φίλους μας τα απαραίτητα λόγια. Τους λέμε “μην μας ζορίζετε, μην μας στριμώχνετε”», είπε σε απελπισία ο Ερντογάν.
Τους έδιωξαν και από τη Διάσκεψη για τη Λιβύη
Κορυφαία επιβεβαίωση του αποκλεισμού της Τουρκίας από τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο εξαιτίας της πειρατικής συμπεριφοράς της συνιστά μια δυσάρεστη εξέλιξη για την τουρκική διπλωματία στο Παλέρμο την Τρίτη.
Στην τουρκική αποστολή στο Παλέρμο, στη Σύνοδο για τη Λιβύη, δεν επιτράπηκε η συμμετοχή των Τούρκων σε ορισμένες συνομιλίες.
Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες ημέρες το ισλαμικό καθεστώς παρουσίασε χάρτες σε Λίβυους αξιωματούχους, σύμφωνα με τους οποίους η Ελλάδα καταπατά λιβυκή ΑΟΖ, επιχειρώντας με αυτό τον τρόπο να υπονομεύσει τον ορισμό ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου, υπονομεύοντας ευθέως τα συμφέροντα και την ενεργειακή ασφάλεια της Δύσης.
Η Τουρκία αποσύρθηκε «βαθιά απογοητευμένη» από τη διήμερη διεθνή σύνοδο κορυφής για τη Λιβύη που διεξάγεται στο Παλέρμο της Ιταλίας, δήλωσε την Τρίτη στους δημοσιογράφους ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι, διαμαρτυρόμενος για τον αποκλεισμό, όπως είπε, της Άγκυρας από ορισμένες από τις συνομιλίες.
«Οποιαδήποτε συνάντηση αποκλείει την Τουρκία δεν μπορεί παρά να είναι αντιπαραγωγική για την επίλυση αυτού του προβλήματος», δήλωσε ο Οκτάι στο Παλέρμο όπου διεξαγόταν η διήμερη διάσκεψη για τη Λιβύη για να συζητηθεί ένα ειρηνευτικό σχέδιο του ΟΗΕ για τη σταθεροποίηση αυτής της βορειοαφρικανικής χώρας, στην οποία επικρατεί αναταραχή από το 2011.
Η Τουρκία έχει επίσης κατηγορηθεί για υποστήριξη των τζιχαντιστικών συμμοριών της Λιβύης.
Μέρος του προβλήματος
Το ισλαμικό καθεστώς Ερντογάν αντιμετωπίζεται ανοιχτά ως μέρος του προβλήματος. Η ασέβεια της Τουρκίας στο Διεθνές Δίκαιο, η επιθετική της ρητορική και συμπεριφορά απέναντι στην Ελλάδα, στην Κύπρο, στο Ισραήλ και στην Αίγυπτο, η υποστήριξη τζιχαντιστικών κινημάτων στη Συρία, στην Αίγυπτο και στη Λιβύη, οι αποσταθεροποιητικές αναμίξεις της στα Βαλκάνια, η υπονόμευση της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, οι συνεχιζόμενες απειλές για κατάληψη της βόρειας Συρίας και του βόρειου Ιράκ με πρόσχημα την καταπολέμηση των Κούρδων πατριωτών -που υποστηρίζονται από τη Δύση-, και η υστερική αντιαμερικανική προπαγάνδα, είναι μια συμπεριφορά ανοιχτά εχθρική που δεν μπορεί να γίνεται άλλο αποδεκτή -γιατί το μόνο που πετυχαίνει είναι να αποθρασύνει την Τουρκία- την ίδια ώρα που η Άγκυρα δεν κρύβει ότι προτιμά να «συμφωνεί» με τη Μόσχα και την Τεχεράνη.
Οι χαμηλού κοινωνικού και πνευματικού επιπέδου ισλαμιστές της Τουρκίας, άνθρωποι δεισιδαίμονες και κουτοπόνηροι, καταρρέουν από το βάρος της αμετροεπούς αλαζονείας τους και των ιδεοληψιών τους να αναβιώσουν την Οθωμανική Αυτοκρατορία και το χαλιφάτο, καταλύοντας τη Συνθήκη της Λωζάνης και απειλώντας τον δυτικό τρόπο ζωής, τη δημοκρατία και τον πολιτισμό.