Τις πληροφορίες που επί μέρες διαρρέουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ότι εκτελεστικό απόσπασμα προσγειώθηκε ανά ομάδες στην Κωνσταντινούπολη με σκοπό να σκοτώσει τον Τζαμάλ Κασόγκι, επιβεβαίωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Τρίτη σε ένα κατάμεστο κοινοβούλιο.
Ξεκινώντας από την ευθύνη της Τουρκίας για την εξιχνίαση της υπόθεσης, ο Τούρκος πρόεδρος διηγήθηκε το ιστορικό από την αρχή.
Μία ημέρα προτού εξαφανιστεί για πάντα ο Τζαμάλ Κασόγκι, υποστήριξε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ομάδα τριών Σαουδαράβων προσγειώθηκε στην Κωνσταντινούπολη.
Ερευνούσαν ένα δάσος κοντά στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος υπονοώντας ότι έψαχναν ένα μέρος για να ξεφορτωθούν τη σορό του Κασόγκι.
Την επομένη, μία δεύτερη ομάδα, πάλι τριών ατόμων, προσγειώθηκε στην Κωνσταντινούπολη με ιδιωτικό τζετ.
Ήταν 2 Οκτωβρίου, η μέρα που, λίγο πριν από τις 12.00 το μεσημέρι, ο Κασόγκι μπήκε στο προξενείο. Σε διαφορετική ώρα κατέφθασε και μία τρίτη ομάδα.
Αργότερα, η αρραβωνιαστικιά του, η οποία περίμενε απέξω, δήλωσε την εξαφάνιση στις τουρκικές Αρχές.
Λόγω της διπλωματικής ασυλίας ωστόσο -«ένα θέμα το οποίο πρέπει να επανεξεταστεί», όπως τόνισε ο Ερντογάν- οι τουρκικές Αρχές δεν μπορούσαν να μπουν στο προξενείο.
Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, εκτελεστικό απόσπασμα αποτελούμενο από συνολικά 15 Σαουδάραβες αξιωματούχους ταξίδεψε στην Κωνσταντινούπολη για να φέρει εις πέρας την αποστολή.
Έξι από αυτούς έφυγαν την ίδια μέρα. Ομοίως και ο γενειοφόρος σωσίας του Κασόγκι μαζί με τον συνεργό του.
Ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε με νόημα τη μεγάλη καθυστέρηση της Σαουδικής Αραβίας στον τομέα των ερευνών, σημειώνοντας ότι η πρώτη επικοινωνία του με τον βασιλιά Σαλμάν ήταν στις 14 Οκτωβρίου, 12 ημέρες μετά την εξαφάνιση του Κασόγκι.
«Ως Τουρκία θα παρακολουθήσουμε την υπόθεση μέχρι τέλους», δεσμεύτηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προτείνοντας η 15μελής ομάδα να εξεταστεί από τις τουρκικές Αρχές.
Ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε μετ’ επιτάσεως από τη Σαουδική Αραβία απαντήσεις τόσο για το πού βρίσκεται η σορός όσο και για το ποιος έδωσε την εντολή της επιχείρησης.
Ο Τούρκος πρόεδρος επιβεβαίωσε ότι στην ομάδα που ανέλαβε την εξόντωση του Κασόγκι περιλαμβάνονταν πράκτορες, αξιωματούχοι, ακόμη και ένας ιατροδικαστής.
Δεν μίλησε ωστόσο καθόλου για τις συνθήκες του θανάτου, ούτε αν το πτώμα του δημοσιογράφου διαμελίστηκε.
Στους 18 που συνελήφθησαν από το Ριάντ, σύμφωνα με τον Ερντογάν, περιλαμβάνονται και οι 15 τους οποίους η Τουρκία έχει υποδείξει ως δολοφόνους του Κασόγκι.
Για τους υπόλοιπους τρεις δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής πληροφορίες.
Έπειτα από πολλές μέρες διαρροών στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης σχετικά με το τι ακριβώς συνέβη στις 2 Οκτωβρίου εντός του προξενείου της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολης, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποκάλυψε αυτό που ίδιος είχε αποκαλέσει «γυμνή αλήθεια».
Απογοήτευση προκάλεσε ωστόσο το γεγονός ότι δεν αναφέρθηκε καθόλου στο περιβόητο ηχητικό υλικό, όπου ακούγονται οι ανατριαστικές λεπτομέρειες της δολοφονίας του Κασόγκι, και που σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης έχουν στην κατοχή τους οι τουρκικές Αρχές.
Υπογράμμισε ωστόσο ότι όλες οι μέχρι στιγμής πληροφορίες και αποδείξεις συγκλίνουν στο ότι «ο Κασόγκι υπήρξε θύμα μίας άγριας δολοφονίας».