Οι βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών ενημέρωσαν την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι ότι η Ρωσία επιθυμεί «να μετατρέψει τη Λιβύη σε μια νέα Συρία» με στόχο να πάρει τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών και να απειλεί να πλημμυρίσει την Ευρωπαϊκή Ένωση με πρόσφυγες και μετανάστες, κάτι που θα αυξήσει την επιρροή της στην Ευρώπη, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα The Sun.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η Μόσχα υποστηρίζει τον πολέμαρχο Χαλίφα Χαφτάρ (αριστερά στην κεντρική φωτογραφία) «παρέχοντας στα στρατεύματά του βαρύ οπλισμό».
Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι δεκάδες πράκτορες της Ρωσικής Στρατιωτικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (GRU) και άνδρες των ειδικών δυνάμεων έχουν ήδη αναπτυχθεί στην ανατολική Λιβύη ως εκπαιδευτές και σύνδεσμοι.
Η Sun υποστηρίζει ότι ήδη λειτουργούν δύο ρωσικές βάσεις στις παράκτιες πόλεις Τομπρούκ και Βεγγάζη, με Ρώσους μισθοφόρους της ιδιωτικής εταιρείας ασφάλειας Wagner Group, η οποία έχει παρουσία στη Λιβύη αντί του ρωσικού στρατού.
Η Sun προσθέτει ότι στη Λιβύη έχουν αναπτυχθεί πύραυλοι Kalibr, που μπορούν να πλήξουν πλοία και αντιαεροπορικά συστήματα S-300.
«Είναι εξαιρετικά ανησυχητικό ότι η Ρωσία επιθυμεί να ανοίξει ένα νέο μέτωπο ενάντια στη Δύση στη Λιβύη, αλλά δεν πρέπει να μας προκαλεί έκπληξη.
»Αναμφισβήτητα θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν τις μεταναστευτικές ροές από την Αφρική», δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, Τομ Τάγκεντχατ.
Εάν αναλογιστεί κανείς πώς ο Ερντογάν εκβιάζει την Ευρώπη ελέγχοντας τις μεταναστευτικές ροές από τη Συρία και την υπόλοιπη Ασία, τότε δεν αποκλείεται οι Ρώσοι να θεώρησαν καλή ιδέα να πάρουν στα χέρια τους τις μεταναστευτικές ροές της Αφρικής που χρησιμοποιούν ως πέρασμα τη Λιβύη, εντυπωσιασμένες από το πόσο αποτελεσματικό όπλο αποδεικνύεται το μεταναστευτικό/προσφυγικό.
Στη Λιβύη δεν υπάρχει κεντρική κυβέρνηση που να ελέγχει όλη την επικράτεια.
Ο Λίβυος στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ, που έχει αμερικανική υπηκοότητα, την απέκτησε κατά τα χρόνια που έζησε αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ, ελέγχει την ανατολική Λιβύη.
Είναι γνωστό ότι τον Νοέμβριο του 2016 ταξίδεψε στη Μόσχα για να συναντηθεί με τον Σεργκέι Λαβρόφ και τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου. Όπως γράφτηκε, τους ζήτησε στρατιωτική υποστήριξη.
Τον Δεκέμβριο του 2016 έγινε γνωστό ότι η Ρωσία αποφάσισε να υποστηρίξει τον Χαφτάρ, δηλώνοντας ότι πρέπει να έχει ρόλο στη διακυβέρνηση της Λιβύης.
Από τότε η Ρωσία έχει περιθάλψει τραυματίες στρατιώτες του Χαφτάρ, έχει τυπώσει λιβυκά δηνάρια για τις ανάγκες της κυβέρνησής του που εδρεύει στο Τομπρούκ και πράγματι υπέγραψε δύο συμφωνίες που επιτρέπουν στη ρωσική κυβέρνηση να εγκαταστήσει δύο βάσεις στην ανατολική Λιβύη.