Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σίγουρος ο Γιοχάνες Χαν ότι ο Ζάεφ θα βρει τα 2/3 στη Βουλή για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Σίγουρος ο Γιοχάνες Χαν ότι ο Ζάεφ θα βρει τα 2/3 στη Βουλή για τη Συνταγματική Αναθεώρηση
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Σίγουρος πως θα υπάρξει η απαραίτητη πλειοψηφία των δύο τρίτων στην Βουλή της ΠΓΔΜ, εμφανίζεται σε συνέντευξή του την Παρασκευή στην αυστριακή εφημερίδα «Kurier» ο Επίτροπος Διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Αυστριακός Γιοχάνες Χαν, αναφέροντας ότι συνιστά επειγόντως στον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ να αποφύγει τις πρόωρες εκλογές, κάτι, που, όπως σημειώνει, το έχει πει και προσωπικά στον ίδιο.

«Πρόωρες εκλογές θα έφερναν μόνον μία καθυστέρηση στην πορεία της διαδικασίας ένταξης της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας με την Ε.Ε.», που διαφορετικά θα μπορούσε να δρομολογηθεί το καλοκαίρι του 2019, επισημαίνει ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

Ο ίδιος δεν θεωρεί αποτυχημένο το δημοψήφισμα της περασμένης Κυριακής, κατά το οποίο, όπως παρατηρεί, συνέβη το ασυνήθιστο, να υπάρχει μεν πλειοψηφία αποδοχής στο 94 %, όμως η συμμετοχή να ανέλθει μόνον στο 37 %, επειδή, προφανώς, η αντιπολίτευση πέτυχε να το μποϊκοτάρει.

Ο Γιοχάνες Χαν αναφέρει στην συνέντευξή του ότι για την πλειοψηφία στη Βουλή απαιτούνται οκτώ έως εννέα ψήφοι της αντιπολίτευσης, κάτι που, κατά την άποψή του, μπορεί να επιτευχθεί, καθώς, όπως τονίζει, «όλοι διακηρύττουν, μαζί και η αντιπολίτευση, πως θέλουν την ένταξη στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ, όμως γι’ αυτό πρέπει να υπάρξει το αντίτιμο αυτής της λύσης» και πρόκειται για μία λύση προς το συμφέρον της χώρας και όχι για κομματική πολιτική.

Η συμφωνία για μία αλλαγή του ονόματος είναι μία ευκαιρία, η οποία προέκυψε έπειτα από δεκαετίες και θα πρέπει κανείς να τη χρησιμοποιήσει, αναφέρει ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση, επισημαίνοντας ότι η συμφωνία έχει ήδη προκαλέσει μία δυναμική στο σύνολο των Βαλκανίων, δίνοντας, για παράδειγμα, όπως σημειώνει, μία ώθηση στις συνομιλίες Σερβίας-Κοσόβου.

Κατά την άποψή του, συμβουλές από έξω δεν είναι αντιπαραγωγικές, τουναντίον, στην ΠΓΔΜ εκτιμάται το ξαφνικό ενδιαφέρον από την Ευρώπη και από τις ίδιες τις ΗΠΑ.

Η αλήθεια

Το δημοψήφισμα στα Σκόπια ήταν συμβουλευτικό και όχι αποφασιστικό.

Επιπλέον, η Συμφωνία των Πρεσπών ρητά αναφέρει ότι είναι προαιρετικό, ότι δηλαδή η κύρωσή της δεν εξαρτάται από το αποτέλεσμά του.

Η κύρωσή της -για να έρθει στη συνέχεια στην ελληνική Βουλή- εξαρτάται από τη Συνταγματική Αναθεώρηση στα Σκόπια, για την οποία απαιτούνται τα 2/3 της σκοπιανής Βουλής των 120 εδρών.

Δηλαδή, για να περάσει η Συνταγματική Αναθεώρηση, που θα τροποποιήσει τα άρθρα που περιέχουν αλυτρωτικές αναφορές και θα αλλάξει το όνομα της χώρας, χρειάζονται 80 βουλευτές.

Αυτή τη στιγμή ο Ζόραν Ζάεφ έχει 69 βουλευτές. Του λείπουν δηλαδή 11.

Στα Σκόπια ψήφισαν «ναι» 610.000 περίπου πολίτες που σε καθαρά νούμερα αποτελούν την πλειοψηφία του πολιτικά ενεργού πληθυσμού.

Ότι η συμμετοχή καταγράφηκε ως μειοψηφική οφείλεται στους μη ενημερωμένους εκλογικούς καταλόγους, στους οποίους υπάρχουν 200.000 πεθαμένοι και περισσότεροι από 400.000 που έχουν μεταναστεύσει.

Το γεγονός και μόνο ότι Ρωσία και Τουρκία ζητάνε επιτακτικά να ακυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών, επικαλούμενες το δημοψήφισμα, αποδεικνύει αυτό που το TRIBUNE γράφει και επιμένει εδώ και μήνες, ότι δηλαδή η Συμφωνία των Πρεσπών αντιτίθεται στα τουρκικά και ρωσικά συμφέροντα.

Όσοι βιάστηκαν να κατηγορήσουν την ελληνική κυβέρνηση για «προδοτική συμφωνία» ας σκεφθούν έστω και τώρα εάν με αυτή τη στάση τους εξυπηρετούν τα συμφέροντα της Τουρκίας και της Ρωσίας.

Όποιος συντάσσεται στην ίδια γραμμή με την Τουρκία προφανώς και έχει ελλιπέστατη αντίληψη περί του τι είναι εθνικά συμφέρον.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Φρανσουά Ολάντ: Οι επιθέσεις των Τούρκων στους Κούρδους της Συρίας είναι απαράδεκτες

Νίκος Ανδρουλάκης: «Να αποτρέψουμε ένα νέο επικίνδυνο σενάριο ενός “τουρκολιβυκού συμφώνου”, τώρα με τη Συρία»

Τέλος εποχής για τον Γαλλογερμανικό άξονα στην Ευρώπη – Ολοκληρωτικά χρεοκοπημένος, γράφει ο Guardian

Νίκος Ανδρουλάκης: «Πρέπει να συζητάμε με την Τουρκία, αλλά χωρίς αυταπάτες»

Γιάννης Βαληνάκης: «Καθαρός αναθεωρητισμός συνόρων και διεκδίκηση εδάφους» από την Τουρκία

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr