Διαβάστε σχετικά για Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ισραήλ, Ντόναλντ Τραμπ, Παλαιστίνη, Παλαιστινιακή Αρχή, Παλαιστίνιοι, Τζον Μπόλτον,
Την αποχώρηση των ΗΠΑ από το προαιρετικό πρωτόκολλο της Συμφωνίας της Βιέννης για την επίλυση διεθνών διαφορών αποφάσισε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.
Σύμφωνα με τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζον Μπόλτον, η κίνηση αυτή έγινε εξαιτίας μίας καταγγελίας του «Κράτους της Παλαιστίνης» εναντίον των ΗΠΑ στο Διεθνές Δικαστήριο, στην οποία αναφέρεται ότι η τοποθέτηση της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ πρέπει να ανακληθεί.
«Η απόφαση αυτή συνδέεται με μια υπόθεση που έφερε το αποκαλούμενο Κράτος της Παλαιστίνης που ονομάζει κατηγορούμενο τις ΗΠΑ, καταγγέλλοντας την μεταφορά της πρεσβείας μας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ», δήλωσε ο Μπόλτον στην ενημέρωση των δημοσιογράφων στον Λευκό Οίκο.
«Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι οι ΗΠΑ παραμένουν μέρος της υποκείμενης Σύμβασης της Βιέννης περί Διπλωματικών Σχέσεων και αναμένουμε όλα τα μέρη να τηρούν τις διεθνείς τους υποχρεώσεις με βάση τη Συνθήκη».
Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι έλαβε καταγγελία από το «Κράτος της Παλαιστίνης» εναντίον των ΗΠΑ, στην οποία αναφέρεται ότι η τοποθέτηση της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ παραβιάζει μια διεθνή συνθήκη και πρέπει να ανακληθεί.
Το Δικαστήριο υπογράμμισε στην ανακοίνωσή του ότι η Παλαιστίνη υποστηρίζει ότι η Σύμβαση της Βιέννης περί Διπλωματικών Σχέσεων του 1961 απαιτεί από μια χώρα να τοποθετεί την πρεσβεία της σε επικράτεια ενός κράτους υποδοχής. Ενώ το Ισραήλ ελέγχει στρατιωτικά την Ιερουσαλήμ, η κυριότητά της αμφισβητείται.
Η καταγγελία της Παλαιστίνης ζητούσε από το Δικαστήριο να διατάξει τις «Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής να αποσύρουν την διπλωματική (τους) αποστολή από την Ιερή Πόλη της Ιερουσαλήμ».