Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Τσαβούσολου υπέρ της «αποχής» στα Σκόπια – Ζήτησε το ΝΑΤΟ να δεχθεί τη χώρα ως «Μακεδονία»

Ο Τσαβούσολου υπέρ της «αποχής» στα Σκόπια – Ζήτησε το ΝΑΤΟ να δεχθεί τη χώρα ως «Μακεδονία»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

«Ούτε το ΝΑΤΟ ούτε η ΕΕ δεν πρέπει να κάνουν βήμα πίσω στο ζήτημα της συνεργασίας με τη «Μακεδονία» λόγω του δημοψηφίσματος και των αποτελεσμάτων του», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ολλανδό ομόλογό του, Στεφ Μπλοκ.

«Και εμείς το παρακολουθήσαμε από κοντά. Η δημοκρατική και διαφανής διεξαγωγή των δημοψηφισμάτων και των εκλογών είναι σημαντική» είπε ο Μεβλούτ Τσαβουσογλου, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, και σημειώνοντας πως είχε συμμετάσχει ως παρατηρητής σε παλαιότερη εκλογική διαδικασία της ΠΓΔΜ, συνέχισε:

«Είχα παρακολουθήσει επίσης από κοντά τις θετικές εξελίξεις στη «Μακεδονία».

»Τελικά αυτό είναι απόφαση του λαού της «Μακεδονίας». Πρέπει να τη σεβαστούμε.

»Από την άλλη πλευρά ούτε το ΝΑΤΟ ούτε η ΕΕ δεν πρέπει να κάνουν βήμα πίσω στο ζήτημα της συνεργασίας με τη «Μακεδονία» λόγω του δημοψηφίσματος και των αποτελεσμάτων του.

»Ξέρετε ότι η «Μακεδονία» προσκλήθηκε στην τελευταία Σύνοδο με ομοφωνία όλων των συμμάχων.

»Πρέπει να συνεχισθούν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη στο ΝΑΤΟ.

»Με το ίδιο τρόπο και η ΕΕ πρέπει να δώσει περισσότερη σημασία στα δυτικά Βαλκάνια».

Ο κ. Τσαβούσογλου σημείωσε, επίσης, ότι η Τουρκία, τα κράτη μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ πρέπει να συνεργασθούν για την σταθερότητα, την ειρήνη, την ηρεμία και το μέλλον των βαλκανικών χωρών, καθώς και για την ενσωμάτωση τους στην ΕΕ και τις ατλαντικές δομές.

Η αλήθεια

Το δημοψήφισμα στα Σκόπια ήταν συμβουλευτικό και όχι αποφασιστικό.

Επιπλέον, η Συμφωνία των Πρεσπών ρητά αναφέρει ότι είναι προαιρετικό, ότι δηλαδή η κύρωσή της δεν εξαρτάται από το αποτέλεσμά του.

Η κύρωσή της -για να έρθει στη συνέχεια στην ελληνική Βουλή- εξαρτάται από τη Συνταγματική Αναθεώρηση στα Σκόπια, για την οποία απαιτούνται τα 2/3 της σκοπιανής Βουλής των 120 εδρών.

Δηλαδή, για να περάσει η Συνταγματική Αναθεώρηση, που θα τροποποιήσει τα άρθρα που περιέχουν αλυτρωτικές αναφορές και θα αλλάξει το όνομα της χώρας, χρειάζονται 80 βουλευτές.

Αυτή τη στιγμή ο Ζόραν Ζάεφ έχει 69 βουλευτές. Του λείπουν δηλαδή 11 ή 12.

Στα Σκόπια ψήφισαν «ναι» 610.000 περίπου πολίτες που σε καθαρά νούμερα αποτελούν την πλειοψηφία του πολιτικά ενεργού πληθυσμού.

Ότι η συμμετοχή καταγράφηκε ως μειοψηφική οφείλεται στους μη ενημερωμένους εκλογικούς καταλόγους, στους οποίους υπάρχουν 200.000 πεθαμένοι και περισσότεροι από 400.000 που έχουν μεταναστεύσει.

Το γεγονός και μόνο ότι Ρωσία και Τουρκία ζητάνε επιτακτικά να ακυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών, επικαλούμενες το δημοψήφισμα, αποδεικνύει αυτό που το TRIBUNE γράφει και επιμένει εδώ και μήνες, ότι δηλαδή η Συμφωνία των Πρεσπών αντιτίθεται στα τουρκικά και ρωσικά συμφέροντα.

Όσοι βιάστηκαν να κατηγορήσουν την ελληνική κυβέρνηση για «προδοτική συμφωνία» ας σκεφθούν έστω και τώρα εάν με αυτή τη στάση τους εξυπηρετούν τα συμφέροντα της Τουρκίας και της Ρωσίας.

Όποιος συντάσσεται στην ίδια γραμμή με την Τουρκία προφανώς και έχει ελλιπέστατη αντίληψη περί του τι είναι εθνικά συμφέρον.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Αλ Γκολάνι: Η νίκη των τζιχαντιστών στη Συρία είναι και νίκη των Τούρκων – Η δυτ. Συρία τουρκικό προτεκτοράτο

Ο Γ΄ Παγκόσμιος Πόλεμος είναι ήδη εδώ

Αμερικανοί γερουσιαστές απειλούν την Τουρκία με κυρώσεις – Ζητούν κατάπαυση πυρός με τους Κούρδους στη Συρία

Οι Αμερικανοί λένε, μέχρι τέλος εβδομάδας η εκεχειρία Τούρκων με Κούρδους (SDF) στη Μανμπίτζ

Ντ. Τραμπ: «Μη φιλική η επικράτηση της Τουρκίας στη Συρία»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr