«Τόσο η Ρωσία όσο και η Δύση, είχαν ρόλο στο χθεσινό δημοψήφισμα στη Μακεδονία, το οποίο -σε τεχνικό επίπεδο- αφορούσε την επίσημη ονομασία της πΓΔΜ», γράφουν οι Times του Λονδίνου.
«Ωστόσο, αυτήν δεν ήταν απλά μια προσπάθεια για την επίλυση μιας ετυμολογικής διαμάχης: αφορούσε σφαίρες συμφερόντων, τα όρια της επιρροής της Μόσχας στις παραμεθόριες περιοχές της Ευρώπης και την ισχύ προσέλκυσης δυτικών θεσμών.
»Κρίνοντας από τα πρώτα αποτελέσματα, φαίνεται πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει κερδίσει στα σημεία. H πολιτική επιστρέφει στα Βαλκάνια», προσθέτει η βρετανική εφημερίδα.
Παράλληλα, τονίζει ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος απέτυχε να φθάσει στο 50%, το οποίο είναι αναγκαίο για την εγκυρότητά του.
Η ψηφοφορία δεν είναι δεσμευτική για την κυβέρνηση, αλλά η σημασία της κατέστη σαφής, όταν τόσο ο Αμερικανός υπ. Άμυνας, Τζέιμς Μάτις, όσο και η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, παρότρυναν δημοσίως τη θετική ψήφο, δηλαδή «ναι» σε μια συμφωνία που δέχεται ότι η χώρα πρέπει να μετονομαστεί σε «Βόρεια Μακεδονία» και, επομένως, να ανοιχθεί ο δρόμος για τη μελλοντική ένταξη στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ.
Οι Times αναφέρουν ότι μέχρι τώρα η Ελλάδα είχε αντιταχθεί σε κάθε αναφορά στον όρο «Μακεδονία» στο όνομα της χώρας, τονίζοντας ότι ο Μέγας Αλέξανδρος ουδεμία σχέση είχε με την ΠΓΔΜ και ότι η κυβέρνηση των Σκοπίων σφετεριζόταν τον Έλληνα ήρωα, ίσως με βλέψη εδαφικών διεκδικήσεων.
Σύμφωνα με το άρθρο «η ελληνική κυβέρνηση σκέφτηκε ότι, αντί να αποφεύγει τα Βαλκάνια, η Αθήνα θα μπορούσε να γίνει ο συνήγορός τους εντός της Ε.Ε., αυξάνοντας επομένως την επιρροή της.
»Αν το δημοψήφισμα κηρυχθεί επισήμως άκυρο είναι πιθανό η κυβέρνηση των Σκοπίων να δυσκολευθεί στη συγκέντρωση της απαραίτητης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας για να ανοιχθεί προς τη Δύση και ενδέχεται να διεξαχθούν νέες εκλογές».
«Ο Πούτιν θα έχει επιτύχει ό,τι επιθυμούσε -ατέρμονες καθυστερήσεις και αβεβαιότητα που καθιστά την ένταξη στο ΝΑΤΟ ένα μακρινό όνειρο.
»Μπορεί να φαινόταν μια σκοταδιστική διένεξη για πολλούς, αλλά όχι για τη Ρωσία του Πούτιν, που ενεργώς ενθαρρύνει τις εθνικιστικές εχθρότητες και την αναστάτωση.
»Η διένεξη αφορά στα Βαλκάνια ως πολιτικό πεδίο μάχης», τονίζεται.
Τέλος, οι Times αναφέρουν πως «το 2016, η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Ρωσίας προσπάθησε να προκαλέσει πραξικόπημα κατά του πρωθυπουργού του Μαυροβουνίου για να αποτρέψει την προσπάθειά του για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
»Η Μόσχα συνεχίζει να μπλοκάρει τη διπλωματική αναγνώριση του Κοσόβου, το οποίο θεωρεί ως προτεκτοράτο του ΝΑΤΟ.
»Οι απόψεις μπορεί να διχάζονται στη Δύση, σχετικά με τα οφέλη της διεύρυνσης της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια, αλλά ένα πράγμα είναι σαφές: η Ρωσία έχει ισχυρό συμφέρον να σπείρει αναταραχή στα σύνορα της Ευρώπης».