Διαβάστε σχετικά για Βαλκάνια, Γενς Στόλτενμπεργκ, Δημοψήφισμα, ΝΑΤΟ (Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου), Σκόπια,
Ο γενικός γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ χαιρέτισε την υποστήριξη που εκφράστηκε την Κυριακή στην αλλαγή του ονόματος της πΓΔΜ στο δημοψήφισμα το οποίο διεξήχθη στη χώρα των Βαλκανίων, διαβλέποντας μια «ιστορική ευκαιρία» να δοθεί τέλος στη διαφορά της με την Ελλάδα για το ζήτημα αυτό.
«Προτρέπω όλους τους πολιτικούς ηγέτες και τα κόμματα να αδράξουν αυτή την ιστορική ευκαιρία με εποικοδομητικό τρόπο και με υπευθυνότητα», ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ μέσω Twitter, μεταδίδει το ΑΠΕ.
«Η πόρτα του NATO είναι ανοικτή», συνέχισε, όμως πρώτα «όλες οι εθνικές διαδικασίες πρέπει να ολοκληρωθούν», τόνισε.
Οι πολίτες που συμμετείχαν στο δημοψήφισμα, το 36,9% των εγγεγραμμένων στους καταλόγους, ενέκριναν τη συμφωνία με ποσοστό πάνω από 91%, αλλά η διαδικασία σημαδεύτηκε από συντριπτική αποχή.
Αυτό που απομένει είναι η Συνταγματική Αναθεώρηση, για την οποία ο Ζόραν Ζάεφ χρειάζεται τα 2/3 της Βουλής που δεν τα έχει.
Για να εγκριθεί η συνταγματική αναθεώρηση χρειάζεται πλειοψηφία δύο τρίτων σε σύνολο 120 βουλευτών.
Προς το παρόν η κυβέρνηση του Σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ έχει 69 βουλευτές μαζί της και απέναντι 51 του VMRO-DPMNE. Της λείπουν δηλαδή 11 βουλευτές.
Συνταγματική Αναθεώρηση σημαίνει να αλλάξει το συνταγματικό όνομα της χώρας από «Μακεδονία» σε «Βόρεια Μακεδονία» και να τροποποιήσει όπως προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών το Προοίμιο και τα άρθρα 3 και 49 για να εξαλειφθούν οι αλυτρωτισμοί.