Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Υπέρ του «ΝΑΙ» το 90,81% στο 50% των εκλογικών τμημάτων – Πάνω από το 35% η συμμετοχή

Υπέρ του «ΝΑΙ» το 90,81% στο 50% των εκλογικών τμημάτων – Πάνω από το 35% η συμμετοχή
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από την Κρατική Επιτροπή Εκλογών (SEC) στο 50% των εκλογικών τμημάτων, υπέρ του «Ναι» απάντησε 90,81% και «κατά» το 6,18%.

Η προσέλευση στο δημοψήφισμα μέχρι τις 18.30 ήταν 34,09%. Το δημοψήφισμα κανονικά είναι άκυρο, ωστόσο, εξαρχής είχε συμβουλευτικό χαρακτήρα και όχι αποφασιστικό.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, δήλωσε μετά την ολοκλήρωση του δημοψηφίσματος ότι αναμένει από τους βουλευτές του VMRO-DPMNE να σεβαστούν τη βούληση του λαού στο δημοψήφισμα, «διαφορετικά θα χρησιμοποιήσουμε ένα άλλο εργαλείο, τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

»Τώρα η βούληση εκείνων που ψήφισαν ΝΑΙ στο δημοψήφισμα θα πρέπει να μετατραπεί σε πολιτική δραστηριότητα στο νομοθετικό σώμα», είπε ο Ζάεφ.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ανέφερε ότι τώρα πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την τελική ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του «αρχαιομακεδονικού» VMRΟ DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, δήλωσε μετά το δημοψήφισμα πως ο λαός ψήφισε κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, αναφερόμενος στο υψηλότατο ποσοστό αποχής που άγγιξε το 65%.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν αποτελεί μόνον ήττα για τη συμφωνία των Πρεσπών αλλά και για την εγκληματική διακυβέρνησης της χώρας, ανέφερε ο Μίτσκοσκι.

Ερωτηθείς αν θα αποδεχθεί τις πρόωρες εκλογές ανέφερε πως ο Ζάεφ αντί για πρόωρες εκλογές να ετοιμάζει την πολιτική συνταξιοδότηση του.

Την ίδια ώρα οι πιο ακραίοι δεξιοί «παλικαράδες» στην Ελλάδα συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι η Συμφωνία των Πρεσπών τα «έδινε όλα» στους Σκοπιανούς. Προφανώς οι Σκοπιανοί έχουν άλλη άποψη.

Αυτό που απομένει είναι η Συνταγματική Αναθεώρηση, για την οποία ο Ζόραν Ζάεφ χρειάζεται τα 2/3 της Βουλής που δεν τα έχει.

Για να εγκριθεί η συνταγματική αναθεώρηση χρειάζεται πλειοψηφία δύο τρίτων σε σύνολο 120 βουλευτών.

Προς το παρόν η κυβέρνηση του Σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ έχει 69 βουλευτές μαζί της και απέναντι 51 του VMRO-DPMNE. Της λείπουν δηλαδή 11 βουλευτές.

Συνταγματική Αναθεώρηση σημαίνει να αλλάξει το συνταγματικό όνομα της χώρας από «Μακεδονία» σε «Βόρεια Μακεδονία» και να τροποποιήσει όπως προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών το Προοίμιο και τα άρθρα 3 και 49 για να εξαλειφθούν οι αλυτρωτισμοί.

Στο μεταξύ, το εθνικιστικό «αρχαιομακεδονικό» κόμμα της αντιπολίτευσης στην πΓΔΜ, με ανακοίνωσή του κάνει λόγο για σημαντικές παραβιάσεις της εκλογικής διαδικασίας σε διάφορα εκλογικά κέντρα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση σε κάποια εκλογικά κέντρα καταμετρήθηκαν 500 ψηφοφόροι σε δύο ώρες, που, σύμφωνα με την ανακοίνωση, συνεπάγεται ένας ψηφοφόρος κάθε 14 δευτερόλεπτα.

Σε κάθε περίπτωση το δημοψήφισμα είναι άκυρο από άποψη συμμετοχής, αλλά έτσι κι αλλιώς είχε συμβουλευτικό και όχι αποφασιστικό χαρακτήρα.

Η δεξιά ρωσόφιλη αξιωματική αντιπολίτευση ακούγεται ότι θα ζητήσει πρόωρες εκλογές και ακύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και όλο το προηγούμενο διάστημα κατήγγειλε τη Συμφωνία ως «προδοτική» και υποταγή στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τους δεξιούς ρωσόφιλους αρχαιομακεδονιστές, η κυβέρνηση Ζόραν Ζάεφ αποποιήθηκε τη «μακεδονική» εθνική ταυτότητα και ιστορία.

Τα ίδια διαδίδουν και στην Ελλάδα ακροδεξιοί και δεξιοί ρωσόφιλοι, κατηγορώντας βεβαίως εδώ ότι είναι η ελληνική κυβέρνηση που τα αποποιήθηκε.

Αναλυτές ήδη εκφράζουν τις έντονες ανησυχίες τους ότι τα Σκόπια εισέρχονται σε φάση πολιτικής αποσταθεροποίησης.

Μια τέτοια αποσταθεροποίηση προφανώς επιθυμούσαν και για την Ελλάδα όσοι ζητούσαν να διενεργηθεί και στη χώρα μας δημοψήφισμα για το όνομα.

Τα ρωσικά πλοκάμια έχουν σχεδιασμούς για διχοτόμηση της Ελλάδας και εγχώριοι πρόθυμοι και χρήσιμοι ηλίθιοι υπάρχουν και μέσα στη Νέα Δημοκρατία, που έχει μεταλλαχτεί σε κόμμα φερέφωνο της Μόσχας.

Να σημειωθεί ότι και στη Θεσσαλονίκη διαδήλωσαν 250 άτομα κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών και τη «διαδήλωσή» τους μετέδωσε -όλως τυχαίως- ζωντανά η ρωσική τηλεόραση.

Ευχόμαστε για το καλό της περιοχής μας να επικρατήσει σύνεση και ψυχραιμία στα Σκόπια.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Αλ. Τσίπρας: «Ξέρουμε τι θέλουμε, να μεγαλώσουμε τη χώρα» (βίντεο)

Στις 11 Μαΐου 2025 οι βουλευτικές εκλογές στην Αλβανία

Βόρεια Μακεδονία: Το κυβερνών κόμμα VMRO κατηγορεί το αλβανικό DUI ότι επιδιώκει την «αποσταθεροποίηση» της χώρας

Τσίπρας: Αν δεν περνάς από το Μαξίμου δεν παίρνεις δάνειο και δεν έχεις χρηματοδότηση

Νίκος Δένδιας: Η Ελλάδα να έχει ρόλο στα Βαλκάνια και στη Ν/Α Μεσόγειο

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr