Διαβάστε σχετικά για Βόρεια Κορέα, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Κιμ Γιονγκ Ουν, Κορεατική Χερσόνησος, Μάικ Πόμπεο, Μουν Τζε Ιν, Νότια Κορέα, Πυρηνικά Όπλα,
Έτοιμες να καθήσουν «αμέσως» στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας δήλωσαν οι ΗΠΑ μετά το αίσιο τέλος της Συνόδου που έφερε τις δύο Κορέες «πιο κοντά».
Μετά τη δέσμευση του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν να κλείσει το βασικό πυρηνικό συγκρότημα στη Γιονγκμπιόν, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο δήλωσε ότι προσκάλεσε τον Βορειοκορέατη ομόλογό του, την επόμενη εβδομάδα, στη Νέα Υόρκη, με το βλέμμα στην πλήρη αποπυρηνικοποίηση της Πιονγιάνγκ έως τον Ιανουάριο του 2021.
Μετά τον πρώτο ενθουσιασμό από τη Σύνοδο της Σιγκαπούρης, όπου ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε με περισσή σιγουριά ότι η Βόρεια Κορέα «δεν αποτελεί πλέον «πυρηνική απειλή, η Ουάσιγκτον πάγωσε τελικά τις διαπραγματεύσεις με την Πιονγιάνγκ.
Στο απόηχο των συμφωνίων που φαίνεται να κατέληξαν ωστόσο ο Κιμ Γιονγκ Ουν με τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του Μουν Τζε Ιν, η Ουάσιγκτον επιχειρεί να αδράξει την ευκαιρία, παρά τις αντίθετες φωνές που επιμένουν ότι τα βήματα είναι πολύ μικρά για να βάλουν τη Βόρεια Κορέα στον δρόμο μίας μη αναστρέψιμης αποπυρηνικοποίησης.
Η Βόρεια Κορέα προτίθεται να επιτρέψει σε ειδικούς «από τις χώρες που τις αφορά» να παρακολουθήσουν το κλείσιμο του πεδίου δοκιμών μηχανών πυραύλων στο Τονγκτσάνγκ-ρι και των εγκαταστάσεων για τις εκτοξεύσεις πυραύλων, δήλωσε ο Μουν κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Κιμ, μετά τη συνάντησή τους στην Πιονγιάνγκ.