Διαβάστε σχετικά για Άνγκελα Μέρκελ, Βαλκάνια, Γερμανία, Δημοψήφισμα, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ζόραν Ζάεφ, Σκόπια,
Η έγκριση της συμφωνίας για την ονομασία στο δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στην ΠΓΔΜ στις 30 Σεπτεμβρίου, αποτελεί προϋπόθεση για την προώθηση της ευρωπαϊκής και ευρωατλαντικής προοπτικής της χώρας, δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα Σάββατο στα Σκόπια με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ.
Η κ. Μέρκελ εξέφρασε τη στήριξή της στη Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ τόνισε ότι το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ αποτελεί μία μοναδική ευκαιρία προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε.
Κάλεσε, δε, τους πολίτες της ΠΓΔΜ να συμμετάσχουν στο δημοψήφισμα και να επιλέξουν το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας τους.
Από την μεριά του, ο κ. Ζάεφ εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η επίσκεψη της κ. Μέρκελ στα Σκόπια συμπίπτει με την εθνική επέτειο της χώρας του (Ημέρα της Ανεξαρτησίας) και σημείωσε ότι οι πολίτες θα «ανταποδώσουν» την επίσκεψη αυτή με ένα επιτυχές δημοψήφισμα, στις 30 Σεπτεμβρίου.
Η κ. Μέρκελ κατά την επίσκεψή της στα Σκόπια θα συναντηθεί και με τον αρχηγό του κόμματος της δεξιάς «αρχαιομακεδονικής» αξιωματικής αντιπολίτευσης, VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι (το κόμμα αυτό επικρίνει τη συμφωνία των Πρεσπών θεωρώντας τη «συνθηκολόγηση» με την Ελλάδα και αποποίηση της «μακεδονικής ταυτότητας» και του «μακεδονικού πολιτισμού») όχι όμως και με τον ρωσόφιλο και τουρκόφιλο πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ που έχει ταχθεί κατά της συμφωνίας, προέρχεται από το VMRO-DPMNE και είναι αχυράνθρωπος του Ερντογάν.
Η Συμφωνία των Πρεσπών προβλέπει την αλλαγή του συνταγματικού ονόματος της ΠΓΔΜ από «Δημοκρατία της Μακεδονίας» σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», την παραίτηση των Σκοπιανών από κάθε αλυτρωτισμό εις βάρος της Ελλάδας, την παύση του σφετερισμού της ιστορίας της αρχαίας Μακεδονίας, την αναγνώριση του αρχαίου μακεδονικού πολιτισμού ως ελληνικού.