Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Τζάρεντ Κούσνερ πρότεινε στον Μαχμούντ Αμπάς συνομοσπονδία Παλαιστινίων με την Ιορδανία

Ο Τζάρεντ Κούσνερ πρότεινε στον Μαχμούντ Αμπάς συνομοσπονδία Παλαιστινίων με την Ιορδανία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Αμερικανοί σύμβουλοι που εκπονούν ένα ειρηνευτικό σχέδιο μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων πρότειναν στον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς μια «συνομοσπονδία» με την Ιορδανία, αποκάλυψε το Σάββατο ένα μέλος μιας ισραηλινής, μη κυβερνητικής οργάνωσης.

Κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης στη Ραμάλα με Ισραηλινούς ακτιβιστές που αγωνίζονται για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος αναφέρθηκε στη συζήτηση που είχε με τον Τζάρεντ Κούσνερ, τον σύμβουλο και γαμπρό του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, καθώς και με τον ειδικό απεσταλμένο για το μεσανατολικό, Τζέισον Γκρίνμπλατ, όπως εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Χαγκίτ Οφράν της ΜΚΟ «Ειρήνη Τώρα».

Σύμφωνα με την ακτιβίστρια, ο Μαχμούντ Αμπάς απάντησε στους Αμερικανούς αξιωματούχους ότι τον ενδιαφέρει η ιδέα μιας συνομοσπονδίας, μόνο όμως εφόσον αποτελεί μέρος της και το Ισραήλ.

Αυτός ήταν ο τρόπος του για να απορρίψει την πρόταση, αφού το εβραϊκό κράτος δεν θα δεχτεί ποτέ μια τέτοια διευθέτηση, είπε η Οφράν.

Δεν έχει διευκρινιστεί το πότε έγινε αυτή η συζήτηση μεταξύ του Αμπάς και των Αμερικανών συμβούλων.

Επισήμως, η Παλαιστινιακή Αρχή έχει διακόψει κάθε επαφή με τον Λευκό Οίκο αφότου ο πρόεδρος Τραμπ αναγνώρισε την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, τον περασμένο Δεκέμβριο.

Το γραφείο του Αμπάς επιβεβαίωσε ότι έγινε μια συνάντηση με Ισραηλινούς ακτιβιστές, όχι όμως και τις δηλώσεις που μετέφερε η Οφράν περί συνομοσπονδίας με την Ιορδανία.

Ένας τμήμα της ισραηλινής δεξιάς θεωρεί ότι η ίδρυση μιας παλαιστινιακής-ιορδανικής συνομοσπονδίας είναι ο τρόπος για να αποφευχθεί η ίδρυση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους και ταυτόχρονα να ξεφορτωθεί το Ισραήλ κάθε ευθύνη του απέναντι στους 3,5 εκατομμύρια Παλαιστίνιους που ζουν σήμερα στη Δυτική Όχθη (Ιουδαία).

Οι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι καταγγέλλουν την εξωτερική πολιτική του Τραμπ, την οποία θεωρούν υπερβολικά φιλοϊσραηλινή.

Ο Τραμπ έχει θέσει ως στόχο του την επίτευξη μιας ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων και έχει αναθέσει στον γαμπρό και σύμβουλό του, τον Τζάρεντ Κούσνερ, να εργαστεί για τον σκοπό αυτόν.

Ο Κούσνερ και ο Γκρίνμπλατ πραγματοποίησαν μια «διακριτική» περιοδεία στην περιοχή, στα τέλη Ιουνίου.

Σύμφωνα με την Οφράν, ο Μαχμούντ Αμπάς αναφέρθηκε επίσης στο ζήτημα του δικαιώματος των Παλαιστίνιων προσφύγων και των απογόνων τους να επιστρέψουν στα εδάφη από τα οποία εκδιώχθηκαν όταν ιδρύθηκε το Ισραήλ, το 1948.

Οι απόγονοί τους έχουν και αυτοί καθεστώς πρόσφυγα και η UNRWA, το Γραφείο Αρωγής και Έργων των ΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή, έχει καταγράψει ως πρόσφυγες περισσότερους από 5 εκατομμύρια ανθρώπους. Το Ισραήλ απαιτεί να εγκαταλείψουν αυτό το αίτημα.

Ο Αμπάς είπε ότι δεν τάσσεται υπέρ μιας λύσης που θα μπορούσε «να καταστρέψει το Ισραήλ» αλλά θέλει να βρεθεί ένας συμβιβασμός στο θέμα αυτό που θεωρείται «κλειδί» για μια ειρηνευτική συμφωνία.

Όταν η Δυτική Όχθη ήταν έδαφος της Ιορδανίας

Πάντως η πρόταση των Αμερικανών, εάν έγινε, δεν είναι καινοφανής, ούτε ξαφνιάζει όσους γνωρίζουν την ιστορία της περιοχής.

Μετά τον πρώτο Αραβοϊσραηλινό πόλεμο του 1948 (15 Μαΐου – 10 Μαρτίου 1949), μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κράτους του Ισραήλ στις 14 Μαΐου 1948, το προηγούμενο έδαφος της Βρετανικής Εντολής Παλαιστίνης είχε καταλήξει ως εξής:

α) Το μεγαλύτερο τμήμα, το 78%, είχε καταληφθεί από το Ισραήλ, β) η λεγόμενη Δυτική Όχθη -δηλαδή η Ιουδαία- προσαρτήθηκε στην Ιορδανία μαζί με την Ανατολική Ιερουσαλήμ και γ) η λεγόμενη Λωρίδα της Γάζας τέθηκε υπό τον έλεγχο και τη Διοίκηση της Αιγύπτου, επί βασιλείας Φαρούκ.

Μεταξύ του 1948 και του 1967 η Ιερουσαλήμ ήταν διχοτομημένη μεταξύ του Ισραήλ και της Ιορδανίας και η Δυτική Όχθη ήταν έδαφος της Ιορδανίας.

Στον πόλεμο των Έξι Ημερών το 1967 (Τρίτος Αραβοϊσραηλινός Πόλεμος) το Ισραήλ νίκησε τους Άραβες και κατέλαβε από τους Αιγύπτιους τη Λωρίδα της Γάζας και τη Χερσόνησο του Σινά, από την Ιορδανία πήρε την Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη και από τη Συρία τα Υψίπεδα του Γκολάν.

Το Ισραήλ επέστρεψε τη Χερσόνησο του Σινά στην Αίγυπτο σταδιακά μεταξύ των ετών 1979-1982, αποχώρησε πλήρως το 2005 από τη Λωρίδα της Γάζας, ωστόσο, συνεχίζει να κατέχει τα Υψίπεδα του Γκολάν, τη Δυτική Όχθη -που είναι η Ιουδαία, το αρχαίο κέντρο των Εβραίων- και την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Ιορδανία και Αίγυπτος έχουν παραιτηθεί από την εδαφική τους κυριαρχία στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, Δυτική Όχθη και Γάζα αντίστοιχα, ώστε να δημιουργηθεί κάποτε στο μέλλον σε αυτά τα εδάφη το λεγόμενο Κράτος της Παλαιστίνης.

Σήμερα η Ιορδανία έχει περίπου 10 εκ. πληθυσμό (το 2004 είχε μόλις 5 εκ.) εκ των οποίων τα 2,5 εκ. είναι Παλαιστίνιοι, με τη συντριπτική πλειονότητά τους να έχουν ιορδανική υπηκοότητα.

Ένα επιχείρημα που ακούγεται συχνά από κύκλους στο Ισραήλ που δεν επιθυμούν τη λύση των δύο κρατών, είναι ότι οι Παλαιστίνιοι έχουν κράτος και αυτό είναι η Ιορδανία.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τι απαντά ο Ζελένσκι για την «άδεια» των ΗΠΑ να πλήξει βαθιά ρωσικό έδαφος

Η Λίντα Ναπολιτάνο επιμένει ότι απήχθη από εξωγήινους και έκανε αγωγή εναντίον του Netflix

Ο Μπάιντεν έδωσε άδεια στην Ουκρανία να χτυπήσει με ATACMS τη Ρωσία

Η Τουρκία ουσιαστικά εμπόδισε τη συμμετοχή του Ισραηλινού προέδρου Ισαάκ Χέρτζογκ στη σύνοδο κορυφής της COP29 στο Μπακού

Ισραήλ: Φωτοβολίδες έπεσαν μπροστά στο σπίτι του Νετανιάχου – Συνελήφθησαν τρεις ύποπτοι

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr