Η Ρωσία κατηγόρησε μέλη της τζιχαντιστικής οργάνωσης διασωστών «Λευκά Κράνη» ότι παρέδωσαν συστατικά για την παρασκευή χημικών όπλων στην ισλαμιστική οργάνωση Αχράρ Αλ Σαμ, τη δεύτερη μεγαλύτερη ένοπλη δύναμη τζιχαντιστών στην επαρχία της Ιντλίμπ στη βορειοδυτική Συρία.
Την καταγγελία έκανε την Τρίτη ο στρατηγός Αλεξέι Τσιγάνκοφ, επικεφαλής του Ρωσικού Κέντρου για τη Συμφιλίωση στη Συρία.
«Συνοδευόμενα από οχτώ μέλη των Λευκών Κρανών, οι τοξικές ουσίες παραδόθηκαν σε μια αποθήκη, στην οποία οι ένοπλοι της Αχράρ Αλ Σαμ χρησιμοποιούν για την αποθήκευση δηλητηριωδών στοιχείων και λιπαντικών», είπε ο Ρώσος στρατηγός. «Δύο υψηλόβαθμοι οπλαρχηγοί της οργάνωσης παρέλαβαν εκεί το φορτίο».
Ωστόσο, οι Ρώσοι «ξεχνάνε» να αναφέρουν -επειδή συμπορεύονται με τον Ερντογάν- ότι η οργάνωση Αχράρ Αλ Σαμ είναι μια δύναμη που θεωρείται φιλότουρκη και υποστηρίζεται από την Τουρκία.
Αντί να περιορίζονται σε δημόσιες καταγγελίες για τα χημικά που πιθανότατα θα χρησιμοποιήσει η Αχράρ Αλ Σαμ στημ επικείμενη μάχη της Ιντλίμπ, όπως λένε πάνω σε αμάχους για να κατηγορηθεί η κυβέρνηση, γιατί δεν τραβάνε το αφτί στη φίλη τους Τουρκία, που αυτή βρίσκεται πίσω από την Αχράρ Αλ Σαμ;
Ή μήπως οι Ρώσοι αγνοούν ότι η Αχράρ Αλ Σαμ είναι μισθοφόροι του Ερντογάν;
Οι Ρώσοι φωνάζουν εδώ και ημέρες ότι τζιχαντιστές στη βορειοδυτική Συρία πιθανότατα θα ρίξουν χημικά σε αμάχους για να κατηγορηθεί η συριακή κυβέρνηση.
Οι Ρώσοι ισχυρίζονται επίσης ότι αυτή η προβοκάτσια είναι σχεδιασμένη από τη Δύση για να εξαπολυθεί στη συνέχεια από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία πυραυλική επίθεση κατά συριακών στόχων.
Η Αχράρ Αλ Σαμ όμως δεν είναι μια οργάνωση που ελέγχεται από τη Δύση, ελέγχεται αλλά από την Τουρκία.
Άρα, εδώ έχουμε να κάνουμε με προβοκάτσια που στήνει η Τουρκία επειδή δεν θέλει η Δαμασκός να ανακαταλάβει την επαρχία της Ιντλίμπ.
Η Τουρκία σχεδιάζει να δημιουργήσει στην επαρχία της Ιντλίμπ ένα ισλαμικό ψευδοκράτος προτεκτοράτο, κάτι σαν κι αυτό που έχει στη βόρεια Κύπρο.
Οι Ρώσοι από την πλευρά τους υποστηρίζουν την κυβέρνηση Άσαντ, που σημαίνει ότι συντάσσονται με την απόφαση της συριακής κυβέρνησης να απελευθερώσει την Ιντλίμπ.
Με έντονο πράσινο είναι τα εδάφη που κατέχουν οι τζιχαντιστές στη βορειοδυτική Συρία. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται ολόκληρη η επαρχία της Ιντλίμπ, μέρος της επαρχίας Λαοδίκειας, μέρος της επαρχίας Χαλεπιού και μέρος της επαρχίας Χάμα. Με πράσινο αχνό είναι τα εδάφη που κατέχουν οι Τούρκοι στα βόρεια της επαρχίας του Χαλεπιού. Ό,τι βλέπετε με πράσινο οι Τούρκοι θέλουν να το ενοποιήσουν σε ένα ισλαμιστικό ψευδοκράτος προτεκτοράτο τους. Ακολουθούν δηλαδή τον ίδιο σχεδιασμό με την κατεχόμενη βόρεια Κύπρο. Με κόκκινο χρώμα είναι τα εδάφη υπό κυβερνητικό έλεγχο και με κίτρινο οι Κούρδοι και οι δημοκρατικοί σύμμμαχοί τους που συνιστούν τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF).
Υπάρχουν σοβαρές καταγγελίες, που ειπώθηκαν και μέσα στο τουρκικό κοινοβούλιο, ότι η Τουρκία είχε ανάμιξη στο παρελθόν στις επιθέσεις με χημικά στη Συρία.
Ο Ερντογάν έδινε χημικά στους τζιχαντιστές
Μιλώντας στο Russia Today τον Δεκέμβριο του 2015 -τότε η Ρωσία ήταν τσακωμένη με την Τουρκία- ο Ερέν Ερντέμ (Eren Erdem), βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας, κατήγγειλε ότι για την επίθεση με χημικά όπλα το 2013 στη Δαμασκό δεν ευθυνόταν η συριακή κυβέρνηση αλλά οι τζιχαντιστές, που είχαν προμηθευτεί το χημικό αέριο Σαρίν από την Τουρκία.
Το Σαρίν είναι το χημικό όπλο και χρησιμοποιήθηκε σε φονικές επιθέσεις στη Δαμασκό το 2013.
Για τις επιθέσεις εκείνες θεωρήθηκε υπεύθυνη η κυβέρνηση της Συρίας, η οποία στη συνέχεια συμφώνησε να παραδώσει για καταστροφή, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, όλο το χημικό της οπλοστάσιο.
Απευθυνόμενος στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, ο Ερντέμ έδειξε ένα αντίγραφο της δικογραφίας με αριθμό 2013/120 που είχε ανοίξει το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα στα Άδανα.
Οι έρευνες εκείνες αποκάλυψαν ότι αρκετοί Τούρκοι πολίτες συμμετείχαν σε διαπραγματεύσεις με αντιπροσώπους της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος για να τους παρασχεθεί το χημικό αέριο Σαρίν.
«Τα υλικά που χρειάζονται για την παρασκευή του Σαρίν μεταφέρθηκαν από την Τουρκία και ‘αναμίχθηκαν’ στη Συρία σε στρατόπεδα της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, η οποία τότε ακόμα θεωρούνταν παρακλάδι της Αλ Κάιντα. Όλα αυτά έχουν εντοπιστεί. Υπάρχουν τηλεφωνικές συνομιλίες που έχουν καταγραφεί συζητήσεις σχετικά με το φορτίο, όπως ‘μην ανησυχείς για τα σύνορα, θα το κανονίσουμε εμείς’,», είπε τον Δεκέμβριο του 2015 ο Ερντέμ στο Russia Today.
Οι τουρκικές Αρχές με τα στοιχεία που είχαν στη διάθεσή τους συνέλαβαν 13 υπόπτους που σχετίζονταν με την υπόθεση.
Αλλά μια εβδομάδα μετά τις συλλήψεις, για ανεξήγητους λόγους, η υπόθεση έκλεισε και όλοι οι ύποπτοι πέρασαν τα τουρκοσυριακά σύνορα ελεύθεροι, λέει ο Ερντέμ.
«Σχετικά με το φορτίο, ο δημόσιος κατήγορος στα Άδανα, ο Μεχμέτ Αρικάν, οργάνωσε επιχείρηση σύλληψης των προσώπων που εμπλέκονταν.
»Μια εβδομάδα αργότερα άλλος δημόσιος κατήγορος ορίστηκε, ανέλαβε την υπόθεση και όλοι οι κρατούμενοι απελευθερώθηκαν.
»Και εγκατέλειψαν την Τουρκία περνώντας στη Συρία», έλεγε τότε ο Τούρκος βουλευτής της αντιπολίτευσης.
«Υπάρχουν τηλεφωνικές συνομιλίες στο κατηγορητήριο που αποκαλύπτουν όλα τα στοιχεία για το πώς το φορτίο θα προετοιμαζόταν, από το περιεχόμενο, τα εργαστήρια, τις πηγές των υλικών.
»Ποια φορτηγά θα χρησιμοποιούνταν, ημερομηνίες κ.ο.κ. Από το Α μέχρι το Ω, όλα είχαν συζητηθεί τηλεφωνικός και καταγραφεί.
»Παρά όλα αυτά τα στοιχεία, οι κατηγορούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι», είπε.
«Ίσως το Σαρίν που χρησιμοποιήθηκα στη Συρία είναι αποτέλεσμα όλων αυτών», έλεγε ο βουλευτής Ερντέμ.
Ο Τούρκος βουλευτής μιλώντας στο Russia Today τον Δεκέμβριο του 2015 είπε ακόμα ότι υπάρχουν στοιχεία ότι στην υπόθεση εμπλέκεται και τουρκική χημική βιομηχανία, με κάποιες πληροφορίες που δεν έχουν διασταυρωθεί να δείχνουν ότι «παίχτηκε» κυβερνητική συγκάλυψη στην υπόθεση με ανάμιξη του ίδιου του τότε υπουργού Δικαιοσύνης της Τουρκίας, Μπεκίρ Μποζντάγ.
Σύμφωνα με κάποια στοιχεία, ο ίδιος ο υπουργός Μποζντάγ ήθελε να γνωρίζει εκ των προτέρων από τον παρασκευαστή του Σαρίν πότε και εάν οι τζιχαντιστές θα το χρησιμοποιούσαν.
«Όταν διάβασα το κατηγορητήριο, είδα ξεκάθαρα ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν σχέσεις με τη χημική βιομηχανία της Τουρκίας και δεν είχαν καμία ανησυχία για το πώς θα πέρναγαν [το φορτίο] από τα σύνορα.
»Για παράδειγμα, στις τηλεφωνικές συνομιλίες του Χαγιάμ Κασάπ, ακούγεται καθαρά να μιλάει για το αέριο Σαρίν πολλές φορές, λέγοντας ότι τα εργαστήρια ήταν έτοιμα για παραγωγή, τα υλικά περίμεναν σε φορτηγά τα οποία υποτίθεται μετέφεραν κλαμπ σόδα», δήλωσε στο Russia Today.
Ο ίδιος εξέφρασε τότε την άποψη ότι η Δύση ήθελε να κατηγορήσει τον Άσαντ για χρήση χημικών όπλων, οπότε έστησαν την επίθεση τον Αύγουστο του 2013, ώστε να προκληθεί στη συνέχεια αμερικανική επέμβαση στη Συρία.
Ο βουλευτής συμπεραίνει από τα στοιχεία της δικογραφίας ότι υπεύθυνο για την επίθεση με Σαρίν το 2013 ήταν το Ισλαμικό Κράτος και όχι η κυβέρνηση της Συρίας.
Την ίδια εποχή ο Ερντογάν με το γνωστό του θράσος, κατηγορούσε τη Δύση ότι εκείνη παρείχε στην κυβέρνηση της Συρίας τα βασικά υλικά για την παρασκευή Σαρίν.
Από ό,τι καταγγέλθηκε τότε, δίχως να υπάρξει συνέχεια, το χημικό όπλο Σαρίν ήταν μια ακόμα μυστική επιχείριση του καθεστώτος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Να πούμε ακόμα ότι ο βουλευτής Ερέν Ερντέμ, μετά τις αποκαλύψεις του, κατηγορήθηκε για «εσχάτη προδοσία» από το καθεστώς Ερντογάν.
Σήμερα η Ρωσία είναι σύμμαχος με την Τουρκία και με το Ιράν, οπότε η υπόθεση με τα χημικά όπλα έχει προς το παρόν συγκαλυφθεί.
Οι Ρώσοι έχουν όλα τα στοιχεία στα χέρια τους, τους τα έδωσε ο Ερντέμ, αλλά τα κρατάνε μιας και τα «βρήκαν» με τον Ερντογάν.