Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ναύσταθμο στα Κατεχόμενα της Κύπρου σχεδιάζουν οι Τούρκοι – Θα τον έχουν βάση και η Ρωσία με το Ιράν

Ναύσταθμο στα Κατεχόμενα της Κύπρου σχεδιάζουν οι Τούρκοι – Θα τον έχουν βάση και η Ρωσία με το Ιράν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Αναλυτικά και στην αγγλική έκδοση της εφημερίδας Yeni Safak δημοσιεύτηκε το άρθρο αναφορικά με την κατασκευή ναυτικής βάσης στα κατεχόμενα.

Σύμφωνα με τη Yeni Safak, το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό έχει καταθέσει ήδη αίτημα στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών για να ξεκινήσουν οι εργασίες, ώστε τα τουρκικά πολεμικά πλοία να ελλιμενίζονται σε βάση που θα κτιστεί σε «κατάλληλο μέρος».

Ακολουθεί μετάφραση των κυριότερων σημείων του άρθρου από το κυπριακό Σίγμα

Η βάση θα επιτρέψει την προστασία της κυριαρχίας της «Βόρειας Κύπρου», θα διευκολύνει και θα ενισχύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, θα αποτρέψει την κατοχή θαλάσσιων ενεργειακών πεδίων και θα ενισχύσει το χέρι της Τουρκίας στις συνομιλίες για την ειρηνευτική διαδικασία στην Κύπρο.

Συνιστάται να δημιουργηθεί η προτεινόμενη ναυτική βάση ως ανεξάρτητη εγκατάσταση, παρόμοια με τη βρετανική βάση στην περιοχή.

Βρετανία, ΗΠΑ, Ισπανία, Ιταλία, Καναδάς, Δανία, Πορτογαλία, Βέλγιο, Γερμανία και Ελλάδα έχουν ήδη στείλει τα πλοία τους στην Ανατολική Μεσόγειο, υπό το πρόσχημα του πολέμου στη Συρία. Η Τουρκία χρειάζεται επειγόντως ναυτική βάση στην περιοχή.

Αρένα για αγώνες ενέργειας

Η ελληνική κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας εργάζεται για τον έλεγχο των ενεργειακών πεδίων της Ανατολικής Μεσογείου.

Συνάπτει συμφωνίες με όλες τις χώρες εκτός από την Τουρκία, συγκεκριμένα με το Ισραήλ, προκειμένου να περιοριστεί η ναυτική αρχή της Άγκυρας.

Το προληπτικό σχέδιο

Οι παίκτες έχουν ήδη αρχίσει να παίρνουν μέρος στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία είναι κρίσιμης σημασίας λόγω των ενεργειακών αποθεμάτων της, αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η περιοχή είναι επίσης σημαντική, διότι αποτελεί βασική διαδρομή στο παγκόσμιο εμπόριο και στην ενεργειακή κυκλοφορία.

Η Τουρκία συνεχίζει να εκφράζει ισχυρή στάση κατά των παραβιάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο σε διάφορες ενεργειακές πλατφόρμες και έχει ετοιμάσει ένα προληπτικό σχέδιο.

Όλα τα μάτια για την Κύπρο

Το νησί της Κύπρου βρίσκεται στο επίκεντρο των πετρελαϊκών και εμπορικών δρόμων και ξεχωρίζει με την παρουσία του στην ενεργειακή λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου.

Το νησί ελέγχει το κανάλι του Σουέζ, το οποίο συνδέει τη Μεσόγειο με τον Ινδικό Ωκεανό.

Η Κύπρος βρίσκεται στη θαλάσσια εμπορική διαδρομή μεταξύ της Ανατολής και της Δύσης και ελέγχει τις οδούς μεταφοράς του πετρελαίου της Μέσης Ανατολής και της Κεντρικής Ασίας, το οποίο αποτελεί περισσότερο από το ήμισυ του παγκόσμιου πετρελαίου.

Ως εκ τούτου, η Τουρκία έχει ετοιμάσει προληπτικά μέτρα για την εφαρμογή της, εν όψει οποιωνδήποτε ζητημάτων που ενδέχεται να προκύψουν σχετικά με αυτή τη στρατηγική θέση τα επόμενα χρόνια.

Τουρκική βάση, για να εξασφαλίσει την ασφάλεια της «Βόρειας Κύπρου»

Μια τουρκική ναυτική βάση στην περιοχή, θα εξασφαλίσει την ασφάλεια του λαού της «Βόρειας Κύπρου» και θα δείξει για άλλη μια φορά ότι η Άγκυρα στέκεται δίπλα στο νησί.

Η ναυτική βάση θα επιτρέψει στην Τουρκία να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η βάση θα συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στις στρατιωτικές προφυλάξεις κατά της θαλάσσιας δικαιοδοσίας που έχει διακηρύξει η ελληνική κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, των συμφωνιών που απορρίπτει και των επιδοτήσεων εξερεύνησης υδρογονανθράκων που επιτρέπει, αγνοώντας την Τουρκία και τη Βόρεια Κύπρο.

Αεροπορική βάση στα κατεχόμενα

Η Τουρκία έχει ήδη την αεροπορική βάση στο Geçitkale (Λευκόνικο) στη Βόρεια Κύπρο.

Η βάση φιλοξενούσε παλαιότερα μαχητικά αεροσκάφη F-16, αλλά έχει κλείσει για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η βάση θα μπορούσε να αποκατασταθεί και να ξανανοίξει, αλλά, για να συμβεί αυτό, τα καλώδια υψηλής τάσης και τα ηλεκτρικά καλώδια πρέπει να μετακινηθούν υπόγεια.

Παρόλο που το ζήτημα ήταν μία φορά στην ημερήσια διάταξη, δεν έχουν ακόμη ληφθεί μέτρα.

Εάν η γραμμή υψηλής τάσης μετακινηθεί υπόγεια, δεν θα αποτελεί πλέον κίνδυνο για την προσγείωση αεροσκαφών στη βάση, οπότε το Geçitkale θα γίνει ένας πολύ πιθανός υποψήφιος για την αεροπορική βάση της Τουρκίας στη Βόρεια Κύπρο.

Άμεση αντίδραση

Μια τουρκική βάση στην περιοχή θα μειώσει τον χρόνο αντίδρασης για στρατιωτική και ανθρωπιστική δράση.

Μια ναυτική βάση της Τουρκίας θα επέτρεπε, επίσης, στην περιοχή να γίνει πιο ειρηνική, καθώς θα μείωνε τις προσπάθειες άλλων φορέων για να προκαλέσουν αναταραχές, γράφει η τουρκική εφημερίδα.

Το TRIBUNE λέει

Χρειάζεται πραγματικά η Τουρκία μια ναυτική βάση στα κατεχόμενα της Κύπρου; Όχι. Αφού βρίσκεται απέναντι.

Άρα, ας σκεφτούμε λίγο πονηρά, ποιοι θα ήθελαν μια τέτοια ναυτική βάση; Ποιοι θα ήθελαν πρόσβαση σε ένα τέτοιον Ναύσταθμο;

Η απάντηση έρχεται αυτόματα στο μυαλό, δίχως πολύ σκέψη. Το Ιράν και η Ρωσία.

Το Ιράν για να απειλεί ευθέως το Ισραήλ, η Ρωσία για να εξασφαλίσει ακόμα περισσότερο τη θέση της στη Συρία.

Για να μπορούν Ιράν και Ρωσία από τη βάση αυτή, μαζί με την Τουρκία, να έχουν σε μόνιμη απειλή τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου.

Κοιτάσματα που έτσι κι εάν εξαχθούν θα πάψουν την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία.

Η Ρωσία έχει κάθε συμφέρον να μην εκμεταλλευτούν Ελλάδα, Ισραήλ, Κύπρος και Αίγυπτος τους υδρογονάνθρακές τους.

Διότι η Ρωσία δεν χάνει μόνο τους Ευρωπαίους πελάτες της, που θα τροφοδοτούνται με το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και τη γεωπολιτική της επιρροή στην Ευρώπη.

Η Τουρκία από την πλευρά της, αφού δεν τη θέλει κανείς «συνέταιρο» στα κοιτάσματα, διότι κανείς δεν θέλει «συνέταιρο» τη Μουσουλμανική Αδελφότητα και τους ισλαμιστές του Ερντογάν, θα κάνει τα πάντα για να εκβιάσει τη Δύση.

Για το Ιράν τα πράγματα είναι πιο απλά. Θα έχει απέναντί του τους εντολοδόχους του στον Λίβανο, τη Χεζμπολάχ και θα απειλεί διαρκώς το Ισραήλ.

Μια τουρκική ναυτική βάση στην κατεχόμενη Κύπρο δεν γίνεται «για την ασφάλεια του λαού της Βόρειας Κύπρου» αλλά για να απειλεί την ασφάλεια των λαών της Ευρώπης.

Ήρθε η ώρα η Δύση να διώξει τους ισλαμιστές κατακτητές από τη βόρεια Κύπρο πριν είναι αργά.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Η Ουκρανία παρουσίασε θραύσματα του ρωσικού βαλλιστικού πυραύλου Oreshnik που έπληξε την πόλη Ντνίπρο

«Η ρωσική πολεμική αεροπορία έχει μετατραπεί σε ιπτάμενο πυροβολικό», σύμφωνα με τη βρετανική στρατιωτική κατασκοπεία

Νέες απειλές από την Τεχεράνη: Ετοιμαζόμαστε να απαντήσουμε στο Ισραήλ

Ο Κούρδος «τουρκεμένος» Χακάν Φιντάν ζήτησε ξεδιάντροπα συνεκμετάλλευση του Αιγαίου – Του «άνοιξε την όρεξη» ο φοβικός «γαμπρός» Γεραπετρίτης

Η Κύπρος στο ΝΑΤΟ ως «νέα Σούδα»;

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr