Βρέθηκε η κατάλληλη φόρμουλα στο ζήτημα με τους 177 παράτυπους μετανάστες, οι οποίοι για 10 ημέρες βρίσκονταν εγκλωβισμένοι στο πλοίο Diciotti.
Τελικά, η λύση δόθηκε από τους Καθολικούς Επισκόπους, οι οποίοι προθυμοποιήθηκαν να δεχθούν την πλειονότητα των μεταναστών.
Παράλληλα, 40 περίπου άτομα θα φιλοξενηθούν στην Αλβανία και την Ιρλανδία.
Η ιταλική κυβέρνηση, μέχρι πρότινος, δεν επέτρεπε την αποβίβασή τους, έως ότου οι υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. δέχονταν να φιλοξενήσουν μερικούς εξ αυτών.
Παρ’ όλα αυτά, το υπουργείο Υγείας επέτρεψε το Σάββατο την αποβίβαση σε 16 άτομα, τα οποία έχρηζαν άμεσης ιατρικής περίθαλψης. Δύο εξ αυτών μάλιστα, φέρεται να πάσχουν από φυματίωση.
Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι οι εισαγγελικές Αρχές της Σικελίας ξεκίνησαν δικαστική έρευνα για την υπόθεση, προκαλώντας τη μήνη του υπουργού Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι.
«Μπορούν να συλλάβουν εμένα, αλλά δεν θα σταματήσουν την αλλαγή που θέλουν 60 εκατομμύρια Ιταλοί. Θα είναι πολύ δύσκολο να τα καταφέρουν» σχολίασε ο επικεφαλής της Λέγκα του Βορρά.
Οι παράτυποι μετανάστες του πλοίου Diciotti αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Κατάνης.
Θα γίνουν στην πλειονότητά τους δεκτοί από τους Καθολικούς Επισκόπους, οι οποίοι «άνοιξαν τις αγκαλιές και τις καρδιές τους», όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, Ματέο Σαλβίνι.
Την εξέλιξη χαιρέτισε και ο Επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής της Ε.Ε., Δημήτρης Αβραμόπουλος, Υπογράμμισε, ωστόσο, την ανάγκη να βρεθούν πιο μακροπρόθεσμες λύσεις στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.
«Καλωσορίζω το γεγονός ότι βρέθηκε λύση και ότι οι μετανάστες πάνω στο Diciotti μπόρεσαν να αποβιβαστούν και να λάβουν τις φροντίδες που χρειάζονται, χάρη στην αλληλεγγύη πέραν των συνόρων και των κοινοτήτων» επεσήμανε σε ανακοίνωσή του.
«Δεν μπορούμε, ωστόσο, πάντα να περιμένουμε αυτού του είδους την αλληλεγγύη και την καλή θέληση.
»Χρειάζεται να λάβουμε διαρθρωτικά μέτρα» συμπλήρωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.
Ο Σαλβίνι στο στόχαστρο της ιταλικής Δικαιοσύνης
Η περιπέτεια των μεταναστών, που έμεναν εγκλωβισμένοι για δέκα ημέρες στο πλοίο Diciotti, έξι εκ των οποίων σε λιμάνι της Σικελίας, έλαβε τέλος, καθώς βρέθηκε λύση.
Μία νέα περιπέτεια ανοίγει, ωστόσο, αυτή τη φορά για τον Ιταλό υπουργό Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος εμπόδιζε την αποβίβασή τους.
Όπως επιβεβαιώθηκε αργά το βράδυ του Σαββάτου, ο υπουργός βρίσκεται στο στόχαστρο εισαγγελικής έρευνας για το ρόλο του στο περιστατικό, το οποίο έφερε τη Ρώμη σε μετωπική σύγκρουση με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι ανοίγει έρευνα για την υπόθεση, αλλά δεν ήταν σαφές, εάν θα στραφεί εναντίον του Σαλβίνι.
Οι εισαγγελείς ερευνούν τελικά πιθανή παράνομη στέρηση ατομικής ελευθερίας, παράνομη σύλληψη και κατάχρηση εξουσίας εκ μέρους του αρχηγού της Λέγκας.
Η στάση του είχε προκαλέσει την έντονη καταδίκη από ανθρωπιστικές οργανώσεις, που τον κατηγορούν ότι έθεσε τη ζωή δεκάδων ανθρώπων σε κίνδυνο, τοπικές και διεθνείς αντιδράσεις πάσης φύσεως.
Ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες είχε κάνει λόγο για «επικίνδυνη και ανήθικη αντιπαράθεση», αναφερόμενος στη σύγκρουση της Ιταλίας με τα άλλα κράτη- μέλη της Ε.Ε.
Ο Σαλβίνι σχολίασε: «Μπορούν να με συλλάβουν, αλλά δεν πρόκειται να εμποδίσουν την αλλαγή, που θέλουν 60 εκατομμύρια Ιταλοί».