Έγκαταστάσεις σε ένα πεδίο δοκιμών πυραύλων κι εκτόξευσης δορυφόρων αρχισε να κατεδαφίζει η Βόρεια Κορέα, γεγονός που ίσως σηματοδοτεί το πρώτο, απτό αποτέλεσμα της συνάντησης κορυφής της 12ης Ιουνίου ανάμεσα στον Βορειοκορεάτη Κιμ Γιονγκ Ουν και τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.
Σύμφωνα με την οργάνωση 38 North, η οποία ειδικεύεται στην ανάλυση των εξελίξεων στη Βόρεια Κορέα, δορυφορικές φωτογραφίες του πεδίου δοκιμών Σόχε, που τραβήχτηκαν την 20ή και την 22α Ιουλίου από την εταιρεία Digital Globe, εικονίζουν δομές και κτήρια στο πεδίο αυτό που έχουν αρχίσει να διαλύονται.
Στο Σόχε αναπτύσσονταν επίσης μηχανές για βαλλιστικούς πυραύλους και οι εγκαταστάσεις εκεί θεωρούνταν εξαιρετικά σημαντικές για την ανάπτυξη των διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων (ICBM) της Πιονγιάνγκ.
Όπως ανέφερε η 38 North, «οι προσπάθειες αυτές αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης» από μέρους της Πιονγιάνγκ, «καθώς οι εγκαταστάσεις αυτές πιστεύεται ότι διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη τεχνολογιών για το πρόγραμμα ICBM της Βόρειας Κορέας».
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε πει μετά τη συνάντηση κορυφής με τον Κιμ ότι ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας του υποσχέθηκε στη Σιγκαπούρη πως ένα σημαντικό πεδίο δοκιμών μηχανών πυραύλων θα καταστρεφόταν πολύ σύντομα.
Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν διευκρίνισε σε ποιο πεδίο δοκιμών αναφερόταν. Αμερικανός αξιωματούχος πάντως είχε κατόπιν διαβεβαιώσει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters πως επρόκειτο για το Σόχε, που βρίσκεται περίπου 200 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πρωτεύουσας της Βόρειας Κορέας.
Πάντως οι νεόδμητες εγκαταστάσεις στο πεδίο δοκιμών έχουν παραμείνει άθικτες μέχρι στιγμής.
Ένας αξιωματικός των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων υποβάθμισε την εξέλιξη, λέγοντας στο Γαλλικό Πρακτορείο πως το Πεντάγωνο δεν έδινε τόση σημασία στο πεδίο δοκιμών του Σόχε. «Δεν βρίσκεται στα ραντάρ μας» είπε συγκεκριμένα.
Τη Δευτέρα, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε «πολύ ικανοποιημένος» για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Κορέα, μολονότι πολλοί παρατηρητές σημειώνουν την απουσία χειροπιαστής προόδου, έναν μήνα και πλέον μετά τη συνάντηση κορυφής της Σιγκαπούρης.