Ενώ στην Ελλάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η έξαλλη Νέα Δημοκρατία ισχυρίζονται ψευδώς ότι η ελληνική κυβέρνηση δήθεν αναγνώρισε με τη Συμφωνία των Πρεσπών κάποια «μακεδονική εθνότητα», ψευδής είδηση που προκύπτει από τη διαστρέβλωση της σημασίας του νομικών όρων «ιθαγένεια» και «εθνικότητα», που νομικά σημαίνουν «υπηκοότητα» και όχι «εθνότητα» (αν και ετυμολογικά στην ελληνική γλώσσα εννοούνται αλλιώς, αλλά η νομική σημασία είναι της «υπηκοότητας»), οι Σκοπιανοί που φαίνεται γνωρίζουν καλύτερα το Διεθνές Δίκαιο από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την παρέα του, διαμαρτύρονται ότι χάνουν την ταυτότητά τους.
«Οι πολίτες φοβούνται ότι η αλλαγή του ονόματος δεν θα μας οδηγήσει στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ αλλά αυτή θα μας αποσυντονίσει ως λαό», γράφει δημοσίευμα στη σκοπιανή ιστοσελίδα alfa.mk που αναμεταδίδει το Βαλκανικό Περισκόπιο.
«Μετά την υπογραφή της αμφιλεγόμενης Συμφωνίας των Πρεσπών, που συνάντησε μεγάλη διαφωνία μεταξύ της πλειοψηφίας του «μακεδονικού» λαού και ενώ η κυβέρνηση μέσω μιας επιθετικής εκστρατείας επιδιώκει να την απεικονίσει ως διάσωση της χώρας, στους απλούς πολίτες φαίνεται να ξυπνάει πιο έντονος ο θυμός (σ.σ. για τη συμφωνία).
»Όπως λένε και οι ίδιοι (σ.σ. οι πολίτες της ΠΓΔΜ) εκτός του ότι φοβούνται για το δικό τους μέλλον, φοβούνται περισσότερο για το μέλλον των προσεχών γενεών και ταυτόχρονα δεν είναι καθόλου πεπεισμένοι ότι η αλλαγή του ονόματος της χώρας θα οδηγήσει στην είσοδο στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ ή ότι θα φέρει στο λαό κάποια οικονομική ευημερία, όπως επικαλείται η κυβέρνηση.
»Είναι απογοητευμένοι γιατί η κυβέρνηση παραιτήθηκε από τα θύματα των πολυάριθμων πολέμων της αιματηρής «μακεδονικής» ιστορίας που οδήγησαν στη διατήρηση της εθνικής ακεραιότητας και κυριαρχίας, και τώρα εμπορεύεται με την ταυτότητα και την αξιοπρέπεια της «Μακεδονίας».
»Οι πολίτες σε κάποιο βαθμό φοβούνται να μιλήσουν και αυτό φαίνεται καθώς ένα μεγάλο μέρος από αυτούς δεν θέλουν να μιλήσουν μπροστά στην κάμερα, εξηγώντας ότι ενδέχεται να αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα στην προσωπική τους ζωή.
»Γιατί όπως λένε έχουν τα περασμένα χρόνια οδυνηρές εμπειρίες- από προσωπικές απειλές μέχρι και επαγγελματικές.
»Διαφωνούν με την αλλαγή του συνταγματικού ονόματος της χώρας επειδή, όπως λένε, το επεδίωξαν οι μεγάλες δυνάμεις», καταλήγει το σκοπιανό δημοσίευμα.