Με τον αέρα του νικητή, καθώς η αντιμεταναστευτική πολιτική του θριαμβεύει στην Ευρώπη, μεταβαίνει στο Βερολίνο ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν.
Προκειμένου να προχωρήσει η πολυπόθητη συμφωνία για τον περαιτέρω περιορισμό των μεταναστευτικών ροών στην Ευρώπη, η Γερμανίδα καγκελάριος έχει απόλυτη ανάγκη αφενός το OK από τους Σοσιαλδημοκράτες εταίρους της και αφετέρου διμερείς συμφωνίες με τα άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε.
Ο Βίκτορ Όρμπαν φαίνεται να διατεθειμένος να συνεργαστεί μαζί της πλέον, τώρα που η Μέρκελ αναγκάζεται να υποχωρήσει.
«Συνέβη κάτι πρωτοφανές: Η Άνγκελα Μέρκελ ζήτησε να συναντηθεί με τον Βίκτορ Όρμπαν και όχι το αντίθετο», αναφέρει σε άρθρο της η ουγγρική εφημερίδα «Magyar Idok», φίλα προσκείμενη στην κυβέρνηση.
«Ο άνεμος άλλαξε κατεύθυνση στην Ευρώπη», προσθέτει κάνοντας λόγο για «υποχώρηση» της Μέρκελ.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η γερμανική «Suddeutsce Zeitung», η οποία σχολιάζει πως η «καγκελάριος των προσφύγων» έχει γίνει η καγκελάριος του «φρουρίου» της Ευρώπης.
Μέρκελ και Όρμπαν εκπροσωπούσαν επί χρόνια αντίθετους πόλους αναφορικά με τη μεταναστευτική πολιτική στην Ευρώπη:
Από τη μία η Γερμανίδα καγκελάριος άνοιξε το 2015 τις πόρτες της χώρας της για να δεχθεί τους Σύρους πρόσφυγες, ενώ ο Ούγγρος πρωθυπουργός αρνήθηκε κατηγορηματικά να τους δεχθεί στο όνομα της υπεράσπισης των χριστιανικών αρχών της Ευρώπης. Πλέον είναι αναγκασμένοι να συνεργαστούν.
Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που ο Όρμπαν κατήγγειλε «τον ηθικό ιμπεριαλισμό» της Μέρκελ, προτού αναχθεί στον πρωτεργάτη του κλεισίματος «του δρόμου των Βαλκανίων», τον οποίον χρησιμοποιούσαν οι περισσότεροι πρόσφυγες που έφευγαν από την Ελλάδα για να πάνε στη Δυτική Ευρώπη.
Ο Όρμπαν κατάφερε σταδιακά να επιβάλει την ατζέντα του στην Ε.Ε., βοηθούμενος από την άνοδο στην εξουσία της Ακροδεξιάς σε πολλές χώρες, όπως η Αυστρία ή η Ιταλία, αλλά και η άνοδός της σε άλλες, όπως η Γερμανία.
Η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. την προηγούμενη εβδομάδα δικαίωσε τον Ούγγρο πρωθυπουργό, ο οποίος έκανε λόγο για την «τεράστια επιτυχία» των απόψεών του.
Η Ευρώπη συμφώνησε να ενισχύσει τους ελέγχους στα εξωτερικά σύνορά της, αλλά και σε τρόπους για να κρατήσει τους πρόσφυγες μακριά από την Ε.Ε., στη Βόρεια Αφρική.
Παράλληλα, η Μέρκελ αναγκάστηκε να εγκαταλείψει εντελώς το σχέδιό της για μετεγκατάσταση των αιτούντων άσυλο στις χώρες της Ε.Ε. βάσει ποσοστώσεων, αντιμετωπίζοντας την αντίσταση κυρίως από τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.
Η Γερμανίδα καγκελάριος ήρθε σε συμβιβασμό και με τη συντηρητική πτέρυγα του συνασπισμού της, τη Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU), και δέχθηκε να τοποθετούνται σε κέντρα τράνζιτ στα γερμανικά σύνορα όσοι πρόσφυγες έχουν ήδη καταγραφεί σε άλλη χώρα της Ε.Ε. και στη συνέχεια να απελαύνονται.
Για να γίνει αυτό πρέπει να καταλήξει σε διμερείς συμφωνίες με πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων η Ουγγαρία.