Το κύριο σημείο της ημερήσιας διάταξης της Συνόδου Κορυφής των 28 της ΕΕ, την Πέμπτη στις Βρυξέλλες θα αποτελέσει το μεταναστευτικό, σύμφωνα με την επίσημη επιστολή πρόσκλησης που απέστειλε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ προς τους Ευρωπαίους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων.
Ο Πρόεδρος Τουσκ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Θάνου Αθανασίoυ στο real.gr, αφού υπενθυμίζει τη δέσμευση των 28 ως προς τη μείωση της παράνομης μετανάστευσης στην Ευρώπη, ήδη από το 2015, κάτι το οποίο επισημαίνει πως προϋποθέτει την «εξασφάλιση πλήρους ελέγχου των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ», τονίζει ότι ήδη οι παράνομες ροές έχουν μειωθεί κατά 96% από την αιχμή τους τον Οκτώβριο του 2015.
«Ωστόσο, για τον πλήρη έλεγχο των εξωτερικών συνόρων, πρέπει επίσης να είμαστε έτοιμοι να καταβάλουμε πρόσθετες προσπάθειες», τονίζει ο Πρόεδρος και προτείνει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να εγκρίνει τα εξής:
– «Δημιουργία περιφερειακών πλατφορμών αποβίβασης εκτός Ευρώπης, ει δυνατόν μαζί με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και τον ΔΟΜ, προκειμένου να αλλάξει η λειτουργία των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης».
«Στόχος μας πρέπει να είναι η διακοπή του επιχειρηματικού μοντέλου των λαθρεμπόρων, καθώς αυτός είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος για να σταματήσουν οι ροές και να τερματιστεί η τραγική απώλεια ζωών στη θάλασσα», τονίζει ο Ντ.Τουσκ.
– Δημιουργία στον επόμενο πολυετή προϋπολογισμό της ΕΕ ενός χρηματοδοτούμενου χρηματοδοτικού μέσου με στόχο την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, καθώς όπως λέει «χρειαζόμαστε ένα ευέλικτο δημοσιονομικό εργαλείο το οποίο θα διαχειρίζονται όσοι είναι υπεύθυνοι για τη μετανάστευση, καθώς μόνο αυτοί είναι σε θέση να εξασφαλίσουν αποτελεσματική συνεργασία με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης για την εξάλειψη των ροών».
– Ενίσχυση της συνεργασίας της ΕΕ με τις χώρες καταγωγής και διαμετακόμισης, και ιδίως την υποστήριξή μας προς την Λιβυκή ακτοφυλακή, ώστε να διαθέτουν όλους τους απαραίτητους πόρους για τον πλήρη έλεγχο των τοπικών υδάτων της Λιβύης.
Σημειώνει μάλιστα ότι «μια προϋπόθεση για μια πραγματική μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ είναι ότι οι Ευρωπαίοι αποφασίζουν αποτελεσματικά ποιος εισέρχεται στην ευρωπαϊκή επικράτεια».
Ξεκαθαρίζει ότι «η αδυναμία επίτευξης αυτού του στόχου θα ήταν στην πραγματικότητα μια εκδήλωση της αδυναμίας μας και πάνω απ `όλα θα μπορούσε να δημιουργήσει την εντύπωση ότι η Ευρώπη δεν έχει εξωτερικά σύνορα» και διευκρινίζει ότι «ο λαός της Ευρώπης μας περιμένει να επιδείξουμε αποφασιστικότητα στις ενέργειές μας με στόχο την αποκατάσταση της αίσθησης της ασφάλειας».
«Οι άνθρωποι δεν το θέλουν αυτό, διότι ξαφνικά γίνονται ξενόφοβοι και θέλουν να τοποθετήσουν τοίχους ενάντια στον υπόλοιπο κόσμο, αλλά επειδή είναι καθήκον κάθε πολιτικής εξουσίας να επιβάλλει το νόμο, να προστατεύει την επικράτειά του και τα σύνορα», τονίζει ο Πρόεδρος.
«Υπάρχουν φωνές στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο που υποστηρίζουν ότι η αναποτελεσματικότητά μας για τη διατήρηση των εξωτερικών συνόρων είναι εγγενές χαρακτηριστικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή, γενικότερα, της φιλελεύθερης δημοκρατίας», λέει ο Ντ.Τουσκ.
«Έχουμε δει τη δημιουργία νέων πολιτικών κινημάτων, που προσφέρουν απλές απαντήσεις στις πιο περίπλοκες ερωτήσεις», αναφέρει.
«Όλο και περισσότεροι άνθρωποι αρχίζουν να πιστεύουν ότι μόνο αυταρχική εξουσία, αντιευρωπαϊκή και αντιλελεύθερη , με τάση προς τον αυταρχισμό, είναι ικανή να σταματήσει το κύμα παράνομης μετανάστευσης», προειδοποιεί και συνεχίζει «αν οι άνθρωποι τους πιστέψουν, ότι μόνο αυτοί μπορούν να προσφέρουν μια αποτελεσματική λύση στην μεταναστευτική κρίση, θα πιστεύουν επίσης οτιδήποτε άλλο λένε».
Σε ό,τι αφορά τη μεταρρύθμιση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης για την ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης και την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, ο Πρόεδρος Τουσκ δηλώνει πεπεισμένος ότι πρόκειται για σημαντικά βήματα που θα ενισχύσουν όχι μόνο το κοινό νόμισμα αλλά και την Ένωση μας και δεδομένου του παγκόσμιου πολιτικού πλαισίου, «θα ήταν πολύ ενθαρρυντικό», λέει ο Ντ.Τουσκ “να βλέπουμε τις κυβερνήσεις της ζώνης του ευρώ να εμβαθύνουν την οικονομική τους συνεργασία».
«Ως εκ τούτου, χαιρετίζω το γεγονός ότι η γαλλο-γερμανική δήλωση του Meseberg παρέχει μια πρόσθετη ώθηση για τη μεταρρύθμιση, μαζί με άλλες σημαντικές συνεισφορές. Δεν πρέπει να χάσουμε αυτή την ευκαιρία», προειδοποιεί.